Koorddansen in Coronatijd
Al 8 weken zitten we in een lockdown en zijn we op zoek naar het nieuwe “normaal”. Voor mijn gevoel kun je het bijna zien als een soort van koorddansen. We balanceren en zoeken naar houvast. Als mens en als leidinggevende is dat niet eenvoudig. Dansen heeft ook iets positiefs in zich, iets waar we in deze crisis allemaal naar verlangen. In dit blog lees je nuttige tips over hoe jij en je team kunnen leren dansen door deze Coronacrisis.
Hoezo het nieuwe “normaal”?
Er moet me wel eerst iets van het hart over de term: het nieuwe “normaal”. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar ik heb moeite met deze term. Die 1,5 meter afstand die je moet houden voelt voor mij helemaal niet als normaal. Onlangs las ik een ingezonden brief in de Volkskrant van een lezer die er ook voor pleitte om deze term niet meer te gebruiken. De verbinding tussen mensen is namelijk zo essentieel, dat het niet normaal is om afstand te houden. Zullen we dan ook ophouden met het als “normaal” benoemen?
Onderlinge verschillen
De afgelopen weken heb ik bij de leidinggevenden om me heen veel verschillende emoties gezien. De mensen die ik sprak zaten in verschillende fasen in deze crisis. Zo was de ene manager nog volop bezig met de eerste aanpassingen en diverse praktische zaken. De andere leidinggevende was juist al volop bezig met de organisatie van de terugkeer en alle aanpassingen die daarvoor nodig zijn. En waar de een nog volop worstelde in de crisis, zag de ander juist de kansen en voelde het meer als een uitdaging. Wat dat betreft is het bijna als dansen. De een beleeft daar volop plezier aan, terwijl de ander liever aan de kant blijft toekijken.
De Corona cultuurshock
Door de Coronacrisis zitten we allemaal in een periode van transformatie. In een interessant webinar dat gegeven werd door antropoloog Jitske Kramer werd uitgelegd dat de huidige verandering bestaat uit diverse cultuurshocks. Ik kan je overigens aanraden dit webinar (duur 1 uur) terug te kijken, de link vind je hier.
In de afbeelding hieronder kun je in het kort zien hoe de tranformatie eruit ziet, uit welke fasen die bestaat en wat dit voor mensen betekent. Er is ook een korte youtube animatie van 2 minuten over gemaakt, die link vind je hier.
In welke fase zit jij?
Niet alleen jij, als leidinggevende, zit in 1 van de genoemde fases, maar ook je medewerkers zitten in die fases. Dat kan van elkaar verschillen, omdat iedereen zijn eigen tempo en ritme heeft. Zorg er dus voor dat je daarover met elkaar in gesprek gaat. Heb niet alleen aandacht voor hoe het echt met je medewerkers gaat, zoals ik beschrijf in mijn vorige blog: leidinggeven in crisistijden, maar vraag ook goed uit in welke fase ze zitten.
Wat vraagt leidinggeven in onzekerheid?
Om in deze onzekere periode leiding te kunnen geven zijn 5 zaken essentieel:
- Je eigen vitaliteit
- Een helder verhaal
- Besluiten waar kan: snel en robuust
- Houvast geven: ritme, rituelen, comfort
- Power en love (verbinding) (menselijke deugden)
Eigen Vitaliteit
Ik schreef al eerder over het belang van je eigen vitaliteit als leidinggevende. Je kunt er tenslotte alleen voor iemand anders zijn, als je goed voor jezelf zorgt. Wil je hier meer over weten, lees dan bijvoorbeeld je brein als basis voor succesvol leidinggeven of leidinggeven is topsport.
De balans tussen Power en Love (verbinding)
Leidinggeven in onzekerheid vraagt van jou als leider om te balanceren tussen aan de ene kant Power en aan de andere kant Verbinding (love). Power vanwege de snelle besluiten die nodig zijn en de duidelijkheid en houvast waar mensen naar verlangen. En daarnaast is verbinding nodig, in de vorm van aandacht en vertrouwen. Zowel power als verbinding moeten in balans zijn en blijven, een soort van koorddansen dus tussen het een en het ander. En wie weet kom je er als leider achter dat wanneer je als team samen leert dansen, met alle bewegingen en passen die nodig zijn, je na deze crisis een nog beter resultaat bereikt dan je ooit voor mogelijk had gehouden.
Je hoeft het, zeker in crisistijden, niet alleen te doen
Het zijn bijzondere tijden en ik merk gelukkig dat de drempel om hulp te zoeken lager wordt. Ik hoop dat deze tips in dit blog je op weg helpen om hier zelf en samen met je team doorheen te komen. Mocht je specifieke hulp zoeken, aarzel dan niet om contact met me op te nemen.
Je kunt ook een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek inplannen, dan help ik je snel op weg. De afspraak hiervoor plan je hier.
Je kunt je ook inschrijven op de blogpagina van mijn website. Dan ontvang je altijd als eerste mijn blogs. Schrijf je hier in.
Pingback: Leidinggeven op afstand, hoe doe je dat? - Leadschange
Reacties zijn gesloten.