Ga naar de inhoud

Ben jij een geboren leider?

Moet je een geboren leider zijn om een goede leidinggevende te zijn? Daar moest ik aan denken toen ik hoorde dat burgemeester Aboutaleb verkozen is tot beste burgemeester van de wereld. Ik las wat ervoor zorgde dat hij die titel kreeg en vroeg me vervolgens af of het eigenlijk helpt als je geboren wordt met leidinggevende kwaliteiten of eigenschappen. In dit blog vraag ik me af of dit zo is. En of geboren leiders überhaupt bestaan. Ook heb ik het over de eigenschappen waar een goede leidinggevende over moet beschikken.  Mijn gedachtes over geboren leiders en leiderschapskwaliteiten, lees je in dit blog. 

Geboren leiders, bestaan die eigenlijk?

Je kent ze misschien wel, die mensen die altijd van nature het initiatief nemen in een groep. In je schooltijd kom je ze al tegen, de haantjes de voorste, de mensen die vaak hun vinger opsteken als er iets gevraagd wordt. Dat soort mensen lijken geboren voor het leiderschap. Of die mensen met aangeboren leiderschapskwaliteiten, later betere leiders zijn hangt er vanaf hoe ze met die kwaliteiten omgaan. Natuurlijk is het handig als je van jongs af aan gewend bent om de leiding te nemen en te hebben:

 

oefening baart kunst

 

Toch is het niet altijd een voordeel, je kunt er als leidinggevende later zelfs last van hebben. Want als jij altijd de lead neemt, heb je het vaak heel druk. Dat gaat soms ten koste van je eigen energie en werkplezier. En door altijd zelf het initiatief te nemen belemmer je soms ongemerkt de ontwikkeling van mensen in je team. En dat komt niet altijd ten goede aan het resultaat.

Of je dus een betere leider bent als je geboren bent met leiderschapskwaliteiten hangt dus af van hoe je er later mee omgaat. En ook hoe je die kwaliteiten inzet. Ook de geboren leiders doen er dus verstandig aan om goed te weten hoe ze in elkaar zitten en hoe ze hun kwaliteiten het beste kunnen benutten. Leiderschapsontwikkeling is dus ook voor de geboren leiders noodzakelijk. 

 

Wat maakt iemand een goede leider?

Wat iemand eigenlijk een goede leider maakt is niet eenduidig te stellen. Dit hangt namelijk ook af van het type organisatie, soort team en je opdracht als leider. Afhankelijk daarvan kies je een type leidinggevende met bijpassende eigenschappen en kwaliteiten. Of je bij een nieuwe start-up een jong dynamisch team aanstuurt of bij een ziekenhuis een team hoogopgeleide specialisten, dat vraagt om verschillende typen leiders.

 

Een mismatch tussen het benodigde type leider en het team of de opdracht, kan dus zomaar tot problemen leiden

 

Dit zegt niets over de kwaliteit van de leidinggevende. Uiteraard zijn er wel bepaalde kwaliteiten waarover, in mijn opinie, iedere leider zou moeten beschikken. Dan denk ik bijvoorbeeld aan: goed kunnen luisteren, oprechte betrokkenheid en aandacht hebben, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, communicatieve vaardigheden, etc. En het is een voordeel als je met deze kwaliteiten geboren wordt, maar je kunt ze gelukkig ook later nog ontwikkelen. 

 

Hoe ontwikkel je leiderschapskwaliteiten?

Als je wilt, kan iedereen leiderschapskwaliteiten ontwikkelen. Het begint met een ambitie en een wens om leiding te geven. Daarna volgt de belangrijkste stap: jezelf goed kennen. Jezelf bewust zijn van je kwaliteiten en je ontwikkelpunten is feitelijk de basis van goed leiderschap. Of zoals Brene Brown zegt:

“Who we are, is how we lead”

Oftewel, hoe we zijn, is hoe we leidinggeven. Daarom is zelfkennis essentieel voor een leidinggevende. Het helpt enorm als je weet hoe je in elkaar zit. Niemand is overal even goed in. Zo kun je als leidinggevende bijvoorbeeld heel goed zijn in je verbale communicatie, maar wat minder goed in je luistervaardigheden. Zolang je dat van jezelf weet en je er bewust van bent, is dat geen groot probleem. 

 

Geen geboren leider en dan?

Geboren leider of niet, iedere leidinggevende doet er verstandig aan om hun leidinggevende kwaliteiten te blijven ontwikkelen. Het is dan zelfs een voordeel als je geen “geboren leider” bent, want dan vind je zelf ook dat je ermee aan de slag moet. Zogenaamde “geboren leiders” denken soms dat dat niet nodig is. Een misverstand, want jezelf goed kennen om te weten waar je ontwikkelpunten liggen, is voor iedereen even belangrijk.

 

Aan de slag met je leiderschap

Ben jij leidinggevende en wil jij aan de slag met je leiderschapsontwikkeling? Dan heb ik iets voor je, mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven. In dat Programma help ik leiders met meer plezier en energie moeiteloos de doelen te halen. In 11 stappen leid ik je naar de verandering die nodig is om moeiteloos leiding te geven. Dit Programma is voor alle leiders geschikt, ook voor de geboren leiders. En het Programma begint met jouw persoonlijk leiderschap en zelfkennis.

 

Wil je meer informatie, ga dan naar deze pagina: Programma Moeiteloos Leidinggeven.

 

Of maak eens een afspraak voor een vrijblijvend Persoonlijk Strategie gesprek en dan kijken we samen wat er nodig is voor jouw leiderschapsontwikkeling. Je kunt hier in mijn agenda direct een afspraak plannen. 

Wil jij ook Moeiteloos Leidinggeven?

Schrijf je in voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven en leer in 11 stappen hoe leidinggeven met minder moeite en meer plezier kan. Ga voor meer info naar de button hieronder.