Ga naar de inhoud

Hoe creëer je een stressvrije werkomgeving?

Jouw impact als leidinggevende op je medewerkers is groot. Jouw functioneren kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op het werkplezier van jouw medewerkers. En daarmee dus ook op het functioneren en het verzuim. Een belangrijke verantwoordelijkheid dus. Zeker in deze tijd van oplopend ziekteverzuim en een krappe arbeidsmarkt, iets om je ook serieus verantwoordelijk voor te voelen. Wist je dat jij als leider ervoor kunt zorgen dat je een stressvrije werkomgeving creëert? Hoe je dat doet, lees je in dit blog. 

workshop omgaan met stress en werkdruk
workshop omgaan met stress en werkdruk

 

Een belangrijke gezamenlijke verantwoordelijkheid

In dit blog gaat het over een onderwerp dat ons allemaal aangaat: stress op de werkvloer. Recente cijfers laten zien dat ook afgelopen jaar het verzuim vanwege stress weer met 11% toenam. Gemiddeld ligt een werknemer bij overspanning of een burn-out er 240 dagen (gedeeltelijk) uit. De kosten hiervan bedragen gemiddeld € 315 per dag per medewerker.(* bron: artikel NOS)

Verzuim door stress loopt dus al snel in de papieren.  Natuurlijk gaat het hier om een gezamenlijke verantwoordelijkheid, want medewerkers hebben zelf ook invloed op hoe ze met stress omgaan. Daarover schreef ik al eerder een blog. Je leest daarin de 5 tips die werken tegen stress. Deel deze vooral met je medewerkers, Je vindt het blog via deze link: 5 tips tegen stress

 

Hoe leidt stress tot ziekteverzuim?

Leidinggevenden maar zeker ook HR-experts dragen een gezamenlijke verantwoordelijkheid om een omgeving te creëren waarin medewerkers en teams goed gedijen, zowel professioneel als persoonlijk. Een cruciale stap in dit proces is het aanpakken van stress, aangezien dit niet alleen de productiviteit beïnvloedt, maar ook het welzijn van de medewerkers.

Wat stress precies doet wanneer het chronische stress wordt, weet je misschien al, maar ik licht het graag nog kort toe:

Als je constant onder druk staat en je geen adempauze krijgt, wordt je lichaam net zo gestrest als jijzelf. Dat kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, van hoofdpijn en slaapproblemen tot zelfs hartziekten en depressie. En raad eens wie er dan niet op het werk verschijnt? Precies, jouw medewerker. Dat is waar ziekteverzuim om de hoek komt kijken. Dus, kort gezegd, stress kan leiden tot ziekteverzuim omdat het je lichaam en geest uitput, waardoor je uiteindelijk gedwongen wordt om een time-out te nemen om bij te tanken.

Wanneer je dus alert bent op een hoge werkdruk en chronische stress, zorg jij ervoor dat medewerkers zich beter voelen. En iedereen weet dat medewerkers die zich goed voelen, zich minder snel ziek melden en ook minder snel op zoek zullen gaan naar een andere baan. Zeker in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt, erg belangrijk.

 

6 belangrijke tips die bijdragen aan een stressvrije werkomgeving

Er zijn een aantal belangrijke zaken die bijdragen aan een omgeving waarin problemen door chronische stress minder kans krijgen. En dat is natuurlijk wat jij wilt, als leidinggevende. Dit zijn de 6 tips die bijdragen aan een stressvrije werkomgeving:

 

1️⃣ Open communicatie: Moedig open communicatie aan binnen het team. Leidinggevenden moeten toegankelijk zijn voor hun medewerkers en een sfeer van vertrouwen creëren waarin ze hun zorgen kunnen uiten.

Alleen aangeven dat je deur altijd openstaat, is niet genoeg. Maak ruimte voor persoonlijke gesprekken met je medewerkers. Wees betrokken en vraag hoe het gaat. En denk eraan, luister goed naar het antwoord.

Ken je mensen en houd goed in de gaten hoe ze zich gedragen. Medewerkers die ineens een veel korter lontje hebben, gehaast zijn of zich regelmatig kortdurend ziekmelden met griep- of verkoudheidsklachten, moet je vooral persoonlijk benaderen. Ga in gesprek met ze over wat er speelt. En bespreek samen wat kan helpen bij die medewerker.

 

2️⃣ Flexibiliteit: Sta flexibiliteit toe in werkuren en -locaties, indien mogelijk. Geef medewerkers de ruimte om hun werk op een manier te doen die het beste bij hen past, zolang de resultaten worden behaald.

Hier zie ik het vaak misgaan. Leidinggevenden willen graag hun medewerkers veel zien en stimuleren dus het op kantoor werken. Heel begrijpelijk, maar realiseer je goed dat medewerkers soms (tijdelijk) een andere behoefte hebben. Wees niet al te rigide in je richtlijnen. In deze arbeidsmarkt komt het regelmatig voor dat mensen juist die flexibiliteit als reden aangeven om van baan te veranderen.

 

3️⃣ Stimuleer het stellen van grenzen: Help medewerkers om gezonde grenzen te stellen tussen werk en privéleven. Dit kan variëren van duidelijke communicatie over verwachtingen tot het aanmoedigen van pauzes gedurende de werkdag. Houd ook in de gaten hoe jij als leidinggevende hier zelf mee omgaat.

“Mensen doen niet wat je zegt, maar doen wat je doet”

Onbewust geef jij hierin het voorbeeld. En dat kan ook een slecht voorbeeld zijn. Neem jij zelf altijd pauze of eet je snel een broodje achter je pc? En mail of app jij je medewerkers ’s avonds of in het weekend? Wees je bewust van het voorbeeldgedrag dat jij hierdoor laat zien. Wanneer jij dag en nacht aan het werk bent, is het voor een medewerker nog lastiger om gezonde grenzen te durven stellen. Of überhaupt om hier het gesprek over te durven aangaan.

 

4️⃣ Professionele groei en ontwikkeling: Investeer in de professionele ontwikkeling van je medewerkers. Wanneer mensen voelen dat er ruimte is voor hun ontwikkeling, dan voelen ze zich betrokken en gewaardeerd. Dit gevoel alleen al kan stress verminderen en de betrokkenheid bij het werk en de organisatie vergroten.

Investeren in groei en ontwikkeling gaat verder dan opleidingen en cursussen. Mensen zijn sociale wezens en hebben verbinding met collega’s nodig. Ook dit werkt stressverlagend. Denk eens aan koppels van collega’s, meer ervaren met nieuwe instromers bijvoorbeeld. Zij werken samen aan de ontwikkeling in hun vak en het werkt twee kanten op. De meer ervaren collega voelt zich gewaardeerd doordat hij wordt gezien op zijn kennis en ervaring en de nieuwe collega voelt zich betrokken en leert het vak sneller. Een echte win-win situatie dus.

 

5️⃣ Erkenning en waardering: Vergeet niet om regelmatig erkenning en waardering uit te spreken naar je medewerkers. Een simpele “dank je wel” kan wonderen doen voor de motivatie en het welzijn van medewerkers. Kijk eens of je in meetings of dagstarts aandacht kan besteden aan dingen die goed gaan. Maar al te vaak ligt de focus op verbetering, terwijl mensen juist energie krijgen van dingen die zijn gelukt.

Zeker in het nuchtere Noord-Holland waar ikzelf woon en werk, mag het uitspreken van waardering en erkenning wel wat vaker gedaan worden. Iedereen vindt erkenning fijn en dat te horen krijgen heeft een positieve invloed op gevoelens van stress en werkdruk.

 

6️⃣ Stressmanagement-programma’s: Overweeg het implementeren van stressmanagement-programma’s binnen je team of organisatie. Zelf heb ik vorig jaar bij een bedrijf vanwege stressmanagement workshops gegeven aan teams die last hadden van een hoge werkdruk. Er is veel wat je zelf daaraan kan doen als medewerker en dat leerden ze in die workshop. Het mooie aan deze workshops was dat er ook ruimte was om feedback op te halen over wat er qua leiding in de organisatie beter kon. En dit is vervolgens opgepakt door HR in samenspraak met het management.

 

Integrale aanpak

De workshops omgaan met stress en werkdruk die ikzelf gaf gingen gepaard met een individuele Neuro4 Energieboost, want ik geloof niet in workshops alleen. Al te vaak gaan mensen na afloop van zo’n eenmalige workshop al snel weer doen wat ze altijd deden. Juist de individuele inzichten die de meting van de neurotransmitters in je brein geven in combinatie met de persoonlijke optimalisatie adviezen, leverde een flinke vermindering van stressklachten op.

Wil je hier meer over weten en horen of het ook iets is voor jouw team of organisatie? Neem gerust contact met me op. Meer informatie over de Neuro4 Energieboost, lees je hier: Neuro4 Energieboost, de meting van jouw stress- en energielevel

Wanneer jij als leidinggevende in samenspraak met HR deze tips als integrale aanpak implementeert, weet ik zeker dat jij een positieve verandering teweegbrengt in de werkomgeving. Zo zorg je samen voor een cultuur waarin het welzijn van je medewerkers centraal staat, waardoor je niet alleen ziekteverzuim kunt voorkomen, maar ook een veerkrachtig en bloeiend team kunt opbouwen. En welke leidinggevende wil dat nou niet?

 

Wil je vrijblijvend sparren over de mogelijkheden?

Hulp nodig bij de implementatie van deze tips of interesse in de workshop die ik kan geven aan jouw team? Neem contact met me op. Ik bespreek heel graag vrijblijvend de mogelijkheden die het beste passen bij jouw team of organisatie. Stuur me gerust een bericht of plan hieronder direct een vrijblijvende afspraak📲