Ga naar de inhoud

Die kun je wel om een boodschap sturen

Die zin kwam ineens deze week naar boven. Ik had een paar ambitieuze hardwerkende leidinggevenden gesproken over vrijwel hetzelfde thema: hoe zorg je ervoor dat je overeind blijft in drukke tijden? En ineens dacht ik terug aan die zin waarmee een directeur mijn sollicitatiegesprek samenvatte. “Die kun je wel om een boodschap sturen”, zei hij, waarmee hij het vertrouwen uitsprak dat ik de opdracht die bij dat team hoorde wel kon uitvoeren. En dat is inderdaad zo. Met mij kun je goed afspraken maken. Wat ik beloof, doe ik ook. Ik neem graag het initiatief en loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid. Als ik nu terugdenk aan mezelf in die tijd, ging ik daar wel heel ver in. Mijn verantwoordelijkheidsgevoel was zo groot dat ik mezelf begon te vergeten. En dat is precies wat ik me realiseerde deze week. Veel ambitieuze leidinggevenden zullen dit bij zichzelf herkennen, daarom besloot ik deze keer mijn blog over dit onderwerp te schrijven. Met daarin een belangrijk advies voor al die verantwoordelijke en hardwerkende leidinggevenden die je ook wel om een boodschap kunt sturen.  

Minder moeite meer plezier

Waarom zoveel leidinggevenden een risico lopen

Mensen die gaan voor een leidinggevende functie hebben veel gemeenschappelijk. Ze zijn gedreven, ze hebben ambities en ze willen impact maken. Ze nemen graag het voortouw en voelen zich verantwoordelijk voor het resultaat. Ze zijn ook bereid daar veel tijd en energie in te steken. Die gedrevenheid en energie geven een goed gevoel. De lange werkdagen waarbij je voortdurend van meeting naar meeting gaat, geven een kick, vergelijkbaar met de adrenalinestoot die je krijgt van fanatiek sporten. Dat gevoel is bijna verslavend.

Veel leidinggevenden die ik spreek geven dat ook aan. Het voelt heerlijk om zo hard te werken en veel te doen op een dag. Ook de betekenis die je hebt in gesprekken met medewerkers, geven veel voldoening. Dat goede gevoel en de impact die je hebt, geven een kick. En daarin schuilt ook een gevaar, want je drive en je energie zijn niet eindig. Wat je erin stopt aan energie moet het ook opleveren, anders kan het misgaan. Alleen merk je dat niet altijd op. Het nare is ook dat je het best lang vol kan houden op de adrenaline, maar neem van mij aan, op de lange duur red je het niet.

 

Hoe herken je de signalen?

Die vraag wordt me veel gesteld: “hoe herken ik nu dat ik meer energie verbruik dan ik heb?” Als ik die vraag eenvoudig zou weten te beantwoorden als coach dan was ik nu vast schatrijk. Ik heb er ontzettend veel over gelezen en trainingen en opleidingen over gevolgd, maar de alarmsignalen kunnen bij iedereen anders zijn. En wil je weten wat de alarmsignalen bij jou zijn, dan moet je jezelf goed kennen.

Wat vaak werkt om er achter te komen hoe het bij jou zit, is stilstaan bij hoe het echt met je gaat. Reflectiemomenten inbouwen en die momenten hoeven echt niet lang te duren. Wat ik vaak als tip geef is om je toiletbezoek hiervoor te gebruiken. In die paar minuten kun je even je ogen dichtdoen, even stilstaan bij je gevoel van dat moment. Ook in gesprek gaan met mensen in je naaste omgeving, bijvoorbeeld je partner of een goede vriend is een optie. Vraag eens na waar zij het aan herkennen dat jij het te druk hebt. Soms herkennen zij eerder jouw korte lontje of vermoeide frons in je voorhoofd. Met even kort stilstaan en reflecteren bij jezelf kom je erachter wat jouw alarmsignalen zijn.

 

Is er een quick fix die snel werkt?

Die vraag wordt me natuurlijk vaak gesteld. Als leidinggevende ben je druk en heb je geen tijd voor ellenlange gesprekken om jezelf te verbeteren. Dus een quick fix, dat is wat jij wilt van mij als coach. Het vervelende alleen is dat een eenduidige oplossing die voor iedereen werkt,  gewoonweg niet bestaat. Waar het bij de een goed werkt om de stress te verlagen door te gaan sporten is dat bij de ander juist helemaal niet goed. En waar de een zweert bij meditatie, blijft een ander juist in balans door te tuinieren of te vissen. De quick fix is dus bij iedereen anders en je moet jezelf goed kennen om te weten wat bij jou helpt. Even stilstaan bij jezelf en wat jij nodig hebt, is de enige quick fix die voor iedereen werkt.

 

You teach best what you most need to learn

In een recent gesprek met twee collega coaches kwam deze quote voorbij. Het is natuurlijk geen toeval dat ik vaak in gesprek kom met leidinggevenden die worstelen met issues omtrent energie- en stressmanagement. Mijn eigen worstelingen in die 16 jaar als leidinggevende zorgden ervoor dat ik mezelf ben gaan verdiepen in deze materie. Dagelijks leer ik nog bij. En die kennis pas ik ook direct weer toe in mijn coaching.

Veel vragen herken ik ook in mijn eigen dagelijks leven, want het feit dat ik weet hoe het zit en hoe het kan, is nog geen garantie voor succes in mijn eigen leven. Het blijft iets om continue bewust aan te werken. Net als mijn coachees blijf ik gedreven en heb daardoor de neiging te hard te werken. Gegrepen door het enthousiasme dat ik ook herken bij de leidinggevenden die ik coach, kan ik dan toch snel weer over grenzen gaan. Misschien dat ik juist daarom wel in mijn gesprekken zoveel kan betekenen voor de leidinggevenden die ik coach. “Wat fijn dat jij snapt hoe het bij mij elke dag gaat”, krijg ik dan ook vaak te horen van mijn coachees.

“You teach best what you most need to learn”

Ben jij een gedreven en hardwerkende leidinggevende die iets van zichzelf herkent in de situatie die ik in dit blog schets? Bespreek dan eens in een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek hoe je de risico’s in jouw specifieke situatie kunt verkleinen. In een Strategie Gesprek inventariseren we waar jij mee te dealen hebt. En ik geef jou meer informatie over de mogelijkheden van mijn begeleiding.  Ga naar mijn agenda op deze pagina en maak direct een gratis afspraak.

 

Abonneer je nu op mijn blogs en ontvang altijd mijn inspiratiemails als eerste in je mailbox

Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog met inspirerende tips en ervaringen in je mail te ontvangen.

GRATIS E-BOOK

Welke 3 gouden tips helpen om moeiteloos leiding te geven?
Ontvang mijn E-book nu gratis.