Ga naar de inhoud

Doe jij al een halverwege-het-jaar check-in?

Het is 1 juli, de zomer is in volle gang en het jaar is alweer halverwege! Hét perfecte moment om even stil te staan en terug te blikken op wat je aan het begin van het jaar wilde bereiken. Hoe staat het ervoor met al die doelen? En dan heb ik het niet alleen over je zakelijke ambities, voor je team, binnen je organisatie, maar zeker ook over de doelen in je persoonlijke leven. Reflectie is de sleutel om op koers te blijven. In dit blog lees je alles over wat jij kunt doen voor een halverwege-het-jaar check-in. En hoe je je vakantie ook kunt benutten voor reflectie door de handige bonustip bij dit blog. 

Waarom focus cruciaal is

Focus is de motor achter het behalen van je doelen. Zonder focus dwaal je af en verlies je richting. Net als een schip zonder kompas. Dat schip zou dan overal kunnen eindigen, behalve op de plaats van bestemming. Precies daarom is focus zo belangrijk. Het houdt je op het juiste pad, helpt je prioriteiten te stellen en zorgt ervoor dat je jouw tijd en energie effectief gebruikt.

 

Het belang van reflectiemomenten

Reflectie is het moment waarop je de thermometer in je doelen steekt. Even stilstaan, terugkijken en evalueren wat goed gaat en wat beter kan. Dit zorgt ervoor dat je niet alleen leert van je ervaringen, maar ook bijstuurt waar nodig. En nu we halverwege het jaar zijn, is dat een perfect moment om te reflecteren. Zonder reflectie ben je als een kapitein die de schade pas opmerkt als het schip al zinkt. En dat is natuurlijk wat jij wilt voorkomen.

 

Het stappenplan voor een halverwege-het-jaar check-in

Voor jouw halverwege-het-jaar check-in adviseer ik je het volgende:

  1. Randvoorwaarden: Neem pen en papier en zoek een rustige plek en een rustig moment waarop je gedurende een uur niet gestoord kan worden.                                                                   
  2. Terugblik op je doelen, schrijf het volgende op:
   • Wat wilde je bereiken aan het begin van het jaar?
   • Welke doelen heb je gesteld voor jezelf, je team en je organisatie?
   • Maak een lijst van deze doelen en noteer vervolgens achter elk doel hoe ver je bent.
  3. Evaluatie van je voortgang:
   • Wat zijn je grootste successen tot nu toe?
   • Waar ben je tegenaan gelopen?
   • Wat heb je geleerd van deze ervaringen?
   • Zijn er doelen die je moet aanpassen of herzien? 
  4. Actieplan voor de rest van het jaar:
   • Wat ga je doen om je doelen alsnog te bereiken?
   • Welke concrete stappen ga je de komende zes maanden nemen?
   • Hoe zorg je ervoor dat je focus houdt en regelmatig reflecteert?

Vooral dat laatste punt is van belang, want je weet hoe het gaat. Het is druk, andere dingen krijgen voorrang of zijn belangrijker en voor je het weet ben je maanden verder. En blijkt dat je geen tijd hebt vrijgemaakt om concrete stappen te zetten om je doelen te bereiken. Ik weet het, been there, done that.

Laat mij je helpen als jouw persoonlijke coach. Plan gerust een gratis 30 minuten meeting in om te bespreken wat ik voor je kan betekenen om dit jaar wel je doelen te halen. Je plant je gesprek hier via deze link: plan hier je gratis 30 minuten meeting

 

Bonustip: handige vakantiechecklist 

Vakantie is niet alleen een tijd om te ontspannen, maar ook om even pas op de plaats te maken. Kortom, jouw vakantie is eigenlijk het ideale moment om te reflecteren. Je bent uit de hectiek van alledag, dus gebruik je vakantie ook om te reflecteren.

Neem daarom deze handige vakantiechecklist mee om je reflectiemomenten tijdens je vakantie nog effectiever te maken:

 1. Dagboek of notitieboekje: schrijf je gedachten, ideeën en reflecties op.
 2. Rustige plek: zoek een rustige plek waar je niet gestoord wordt.
 3. Vragenlijst voor reflectie:
  • Wat waren mijn hoogtepunten van het eerste halfjaar?
  • Wat zou ik anders willen doen in de tweede helft van het jaar?
  • Welke doelen zijn nog steeds belangrijk voor mij?
  • Hoe kan ik beter voor mezelf zorgen om mijn doelen te bereiken?
 4. Gesprekspartner: bespreek je reflecties met iemand die je vertrouwt, zoals een partner of goede vriend(in). Misschien is diegene zelfs wel mee op vakantie. Gebruik één van de mooie zomeravonden om je reflectie te bespreken. Vaak ziet een ander nog helderder wat jij nodig hebt. 
 5. Stresstest: neem de tijd om mijn gratis stresstest in te vullen om te zien of jij kenmerken herkent bij jezelf die duiden op chronische stress. Ik hoor regelmatig dat veel mensen zich tijdens de vakantie ineens bewust worden van allerlei tekenen van stress. Vul de gratis stresstest in om te checken of jij die kenmerken vertoont. Zo voorkom je problemen in het tweede halfjaar. 

 

Tot slot

We zijn halverwege het jaar, een perfect moment om de thermometer erin te steken en te reflecteren. Gebruik dit stappenplan en de handige vakantiechecklist om je doelen helder te krijgen en een actieplan te maken voor de rest van het jaar. En vergeet vooral niet om te genieten van je vakantie en de tijd te nemen voor reflectie, zowel voor jezelf als voor de mensen die met je meegaan.

Ik wens je uiteraard een heerlijke zomer en hoop dat je doelgericht en succesvol zult zijn dit jaar mede door dit halverwege-het-jaar check-in moment. En mocht je nog met vakantie gaan: fijne vakantie alvast!