Ga naar de inhoud

Energie is de basis

Alles wat jij wilt bereiken in het leven, begint bij jouw energie. Sterker nog, zonder voldoende energie, kun je niet leven. Wanneer jij er dus niet voor zorgt dat je energielevel op peil blijft, zul je niet optimaal kunnen presteren. Wat voor functie je ook hebt, hoe je leven er ook uitziet, alles begint met jouw energie. Ik merk in mijn gesprekken dat niet iedereen daar bij stil staat. En juist nu er veel aan de hand is in de wereld, nemen gevoelens van onveiligheid en onzekerheid toe. En dat maakt onrustig. En door die onrust daalt, zelfs ongemerkt, je energieniveau. Wat het effect is van een dalend energielevel en wat je er zelf aan kunt doen, dat lees je in dit blog.  

Waarom is energie zo belangrijk? 

In mijn blog Het begint bij jou schreef ik al eens over het belang van jouw energielevel. En ondanks dat het heel logisch lijkt, staat niet iedereen er bij stil. Wat je ook wilt bereiken in het leven, het kan alleen wanneer je over voldoende energie beschikt. En echt, ook al zou je niets groots willen presteren, voor alle processen in je lijf heb je energie nodig. Die energie haal je uit voeding, maar ook beweging, slapen en ontspannen zijn belangrijk voor je energie. Heel gek eigenlijk dat we dit niet leren op school, terwijl het essentieel is om prettig te kunnen leven. Jouw energie zorgt niet alleen voor alle fysieke processen, maar heeft ook invloed op je mentale gezondheid. En die goede mentale gezondheid maakt jou als mens veerkrachtig en positief. Ga maar na, als jij moe bent, kun je minder hebben en is je lontje korter. Andersom werkt dat hetzelfde. Om al deze redenen is jouw energielevel dus belangrijk.  

 

Bewuste keuzes maken 

Zorgen voor voldoende energie begint bij het maken van bewuste keuzes. Wat je aandacht geeft, groeit, die zin ken je vast wel. Dus waar besteed jij je tijd en aandacht aan? Weet jij überhaupt van jezelf waar je tijd en energie blijft? In de wereld waarin we leven worden we soms geleefd en we denken dat we geen keus hebben. Wanneer ik daar met mijn coachees over in gesprek ga, blijkt vaak dat er meer kan dan mensen denken.

Je hebt altijd een keus.

Natuurlijk is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er om ons heen gebeurt, maar is het echt nodig om ieder uur het nieuws te checken? En social media, hoe vaak scroll je langs je tijdlijn? En die mailbox, hoeveel tijd per dag gaat daar naar toe? Hoe bewust ga jij met je dag om? Probeer eens wat minder naar je telefoon te kijken, probeer ook je mails eens wat vaker uit te zetten. En beter nog, zet alle meldingen uit. En probeer eens uren in je agenda te blokken waarbij je je telefoon weglegt.   

 

Deze tip helpt altijd

Een tip die ik vaak geef aan mensen die druk zijn en op zoek zijn naar meer rust en overzicht is deze:

Moet ik dit nu doen?

Stel jezelf deze vraag bij alles wat op je afkomt of van je wordt verwacht. En je stelt deze vraag niet 1x, maar 5x, waarbij steeds de klemtoon per woord verschuift. En je zult er versteld van staan, hoeveel taken er zijn die niet perse door jou gedaan moeten worden. Of hoeveel taken niet meteen urgent zijn. En vergis je niet, hoe drukker je bent, hoe meer van dit soort automatismes er in jouw leven zijn. 

 

Wat kun je nog meer doen?

Wist je dat er nog veel meer is wat je kunt aan je energie? Je weet vast wel dat het gezond is om aan beweging te doen, maar mijn vraag aan jou is, wat doe jij aan beweging? Al te vaak gaan mensen die zich moe voelen, op de bank zitten voor een Netflix serie. Maar wist je dat het veel slimmer is om naar buiten te gaan voor een wandeling of een fietstocht? Je krijgt geen energie van zitten en t.v. kijken. Sterker nog, het werkt averechts, die t.v. geeft extra prikkels, waardoor je alleen maar vermoeider wordt. Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie, is niet voor niets zo’n voorstander van ommetjes. Dus wanneer jij je regelmatig vermoeid voelt, kom in beweging en ga naar buiten. 

 

Rust, reinheid, regelmaat

Het klinkt heel ouderwets, maar wanneer jij wilt werken aan je energielevel, kijk dan eens naar de 3 R’en.

  • Hoeveel rust gun jij jezelf?
  • Hoe gezond eet en drink jij?
  • En hoeveel structuur zit er in jouw week?

 

Met deze ouderwetse 3 R’en als uitgangspunt kun jij stap voor stap toewerken naar meer energie. Vaker niets doen, pauzes nemen en ontspannen, eerder naar bed gaan, gezonder eten, minder koffie en alcohol drinken, al deze dingen dragen bij aan jouw energie. Dus die 3 R’en kun je direct toepassen.  

 

Energietips op maat

De tips in dit blog zijn algemene tips die bij veel mensen werken, maar het kan goed zijn dat jij liever advies op maat wilt. En dat kan. Naast mijn persoonlijke coaching bied ik een speciaal product aan om snel je energie te verhogen: de Neuro4 Energieboost. Hiermee krijg jij op maat advies om jouw energie een boost te geven. En beter nog, ik begeleid je om ook daadwerkelijk je gedrag blijvend te veranderen.

Meer weten? Je leest het hier: Neuro4 Energieboost

 

Wil jij vaker dit soort inspirerende blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.