Ga naar de inhoud

Goede voornemens werken niet

Goede voornemens werken niet. Het klinkt misschien wat cru en het is vast niet wat je wilt horen, maar toch is het wel de boodschap van dit blog. Ik geloof niet in goede voornemens. Het woord voornemen heeft al iets in zich wat niet helpend is. Hoe ik kijk naar goede voornemens staat centraal in dit blog. Ik licht toe waarom goede voornemens niet werken. En je leest hier in dit blog natuurlijk wat je wel kunt doen om de dingen waar je niet tevreden over bent te veranderen. Veel leesplezier. 

Waarom werken goede voornemens niet?

Het begint al met de woordkeuze. Een voornemen zegt iets over wat je je voorneemt. Je bent van plan om iets te veranderen en je neemt je voor dat te gaan doen. En daar gaat het al mis. Een voornemen zegt niet dat je in actie komt. Als je echt succesvol wilt zijn in het doorvoeren van een verandering dan is het belangrijk om juist in actie te komen. En met alleen een voornemen kom je er niet. Dat zie je in de praktijk dus ook vaak. De eerste week van januari lukt het je vaak nog wel om minder te drinken, minder te eten of meer te bewegen. Vol goede moed begin je met je voornemens. De tweede week wordt het al lastiger, want een gewoonte veranderen kost tijd en vraagt energie. En die heb je niet altijd in januari. Zo’n winterse maand met minder daglicht is vaak niet een energieke periode, wat het lastiger maakt om je voornemens ook echt vol te houden.  

 

Neem je niet teveel voor

Goede voornemens werken ook niet, omdat je vaak kiest voor meerdere voornemens. En dat is op zich mooi natuurlijk, ik ben gek op ambitie. Maar voor een succesvolle verandering is het belangrijk om niet teveel in 1x te willen veranderen. Neem je dus in januari niet teveel voor. Of spreid je voornemens over het jaar en begin met 1 verandering. Maak het jezelf niet te moeilijk, kies er 1 uit en focus je daar op. En neem van mij aan, dat is vaak al moeilijk genoeg. 

“Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat”

Zoek steun in je omgeving

Een andere reden waarom goede voornemens niet werken, is dat je denkt dat je het wel alleen kunt. Zo moeilijk kan het niet zijn om te veranderen, denk je bij jezelf. En dat ben ik niet met je eens. Je wilt waarschijnlijk al langer aan de slag met de dingen die jij je nu voorneemt en tot nu toe is het je blijkbaar niet gelukt. Dus waarom denk je dan dat het je nu wel alleen gaat lukken? Neem van mij aan dat het verstandig is om steun te zoeken. Denk na over wie jou zou kunnen stimuleren en motiveren om door te zetten? Misschien je partner of een goede vriend of vriendin? En spreek ook concreet af wat je nodig hebt. Hoe kan iemand jou steunen?  

“it’s okay to ask for help”

Vier je succes

Een andere belangrijke reden waarom mensen goede voornemens vaak niet lang volhouden is dat ze niet genoeg stil staan bij de successen. Vaak raak je snel gedemotiveerd als het een dag niet lukt en laat het dan meteen maar zitten. Maar hoe erg is het als het een dagje niet is gelukt? Probeer daar niet zo zwaar aan te tillen en ga gewoon de volgende dag weer door met frisse moed. Besteed liever aandacht aan alle dagen dat het je wel is gelukt. En beloon jezelf. Bedenk vooraf wat jij jezelf kado doet als het lukt. En dan niet pas na 1 maand, maar waarmee beloon jij jezelf nadat je bijvoorbeeld een week lang succesvol bent geweest? Sta bewust stil bij het resultaat wat je behaalt en vier het ook.

“Make time to celebrate your accomplishments, no matter how great or small”

Wat wil jij veranderen?  

Heb jij jezelf al iets voorgenomen voor 2022? Ben jij ergens niet tevreden over en wil je dat veranderen? En ben je benieuwd wat ik als coach kan doen om jou daarbij te begeleiden? Maak dan eens een vrijblijvende afspraak. Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden. En ik help je graag wel succesvol te veranderen. Je kunt hier in mijn agenda direct een afspraak inplannen. Maak dit jaar werk van je voornemens en laat je door mij begeleiden. 

“Today is your opportunity to build the tomorrow you want”

Laat je overtuigen door wat anderen over mij zeggen

Twijfel je over het nut van mij als coach bij jouw verandering? Lees dan eens mijn testimonials en laat je overtuigen door wat anderen zeggen. Je vindt de testimonials hier op mijn website.

 

Wil je vaker dit soort inspirerende blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.