We mogen weer meer naar kantoor, een groot deel van de coronaregels vervalt, dus hoog tijd om te reflecteren. Wat wil jij eigenlijk nu er weer meer mag? Wil je echt weer terug naar hoe het was? En als je werkt als leidinggevende kun je je afvragen hoe je team ernaar kijkt. Zij ze blij dat ze weer naar kantoor mogen? Of is dit het ideale moment om het anders te gaan doen. Grijp jij deze kans om het anders aan te pakken, zelf, als organisatie en met je team? Lees dan dit blog, ik help je graag op weg.
Wat wil je zelf anders?
In mijn blog van vorig jaar Hoe kom je terug op kantoor beschreef ik al hoe je de terugkeer naar kantoor kan aanpakken. Die kans heb je nu opnieuw. Ga voor jezelf eens na wat je hebt geleerd in de afgelopen 2 jaar. Vraag jezelf de volgende dingen af:
- Wat heb je geleerd in de afgelopen jaren wat je hiervoor nog niet wist?
- Wat is je meegevallen en wil je behouden daarvan?
- Wat heb je gemist en wil je weer terug?
- Wat kostte je energie in de afgelopen jaren en wat wil je daaraan doen?
Vervolgens kun je met die antwoorden voor jezelf aan de slag. Wil je echt iets doen met de antwoorden, dan is een actieplan belangrijk. Anders blijft het bij reflectie. Let wel op dat je niet teveel acties tegelijk bedenkt, houd het bij maximaal 3 actiepunten. Maak concreet wat je voor actie gaat nemen, wanneer en met wie. Ga vervolgens in gesprek met je leidinggevende of naaste collega’s om te zien wat zij kunnen betekenen. Hulpbronnen inschakelen vergroot de kans van slagen.
Durf het echt anders te doen
Wat ik veel tegenkom is dat mensen kijken naar de periode voor Corona en dit als uitgangspunt hanteren. Wat mij betreft is dat een gemiste kans. Hebben we niet juist in de afgelopen jaren geleerd dat het echt anders kan? Neem deze nieuwe start dan ook echt als nieuwe start. Durf het anders te doen. Een voorbeeld hiervan is het artikel dat ik las van een Belgische professor die 3 vergadervrije weken invoerde. Puur om te zien wat dat hem zou opleveren. Lees het hele artikel uit De Morgen hier. De kop van het artikel is al veelzeggend:
“Ik moet minder multitasken en mijn energieniveau blijft op peil.”
Dat lijkt me dus iets om zelf ook uit te proberen, want wees eens eerlijk hoeveel % van de tijd zit jij in overleg? Ik schrik er nog steeds van als ik hoor dat bijna alle leidinggevenden zeker 80% van de tijd in overleg zijn. En dat zou nog niet zo erg zijn als die overleggen en vergaderingen ook allemaal echt resultaat opleverden. Alleen is dat helaas niet zo. Kijk dus bij alle vergaderingen eens goed of ze echt noodzakelijk zijn? En als ze dat al zijn, hoe lang duren ze en wie zijn er bij? En is dat echt nodig? Ga hier met verschillende mensen over in gesprek. En het belangrijkste van alles: durf het dan vervolgens ook echt anders te doen.
Durf te experimenteren
Een jaar of 3 geleden was ik bij een wervelende presentatie van Jitske Kramer, corporate antropoloog. Wat het meeste indruk op me maakte was haar oproep om in organisaties kampvuurgesprekken in te voeren. Ik was daar ontzettend enthousiast over en wilde dit ook graag invoeren in de organisatie waar ik toen werkte. Helaas is dat mij toen niet gelukt, maar iedereen die nu de kans heeft om dit wel te doen, grijp ‘m vooral. Het kampvuurgesprek komt uit de Deep Democracy en is een ideale manier om met elkaar in gesprek te gaan over de terugkeer naar kantoor en het hybride werken. Wil je weten hoe? Google dan eens op kampvuurgesprekken, je vindt diverse youtube filmpjes over deze manier van in gesprek gaan. Ik zou deze tijd gebruiken om dit soort experimenten uit te proberen, zoals vergaderloze weken of dagen en kampvuurgesprekken in plaats van standaard overleggen.
“Kampvuurgesprek: collectieve wijsheid delen voor een krachtig besluit”
Wat wil je team?
Veel organisaties denken dat alle medewerkers blij zijn dat ze weer naar kantoor mogen. Dat is niet helemaal weer, want dit geldt maar voor een deel van de mensen. Het is heel divers hoe er gedacht wordt over een terugkeer naar kantoor. Waar de een vooral voor de sociale contacten naar kantoor wil of om te leren van meer ervaren collega’s, zoekt de ander juist de rust en concentratie van kantoor. Die wensen zijn lastig te combineren. Belangrijk dus om hier als leidinggevende bij stil te staan. Alleen afspraken maken over hoeveel dagen mensen naar kantoor mogen is absoluut niet voldoende. Belangrijker is om stil te staan bij de wensen van ieder individu en vervolgens te kijken hoe je al die wensen zoveel mogelijk kunt invullen. Ga hierover met het hele team in gesprek, laat mensen ook naar elkaar uitspreken wat hun wensen en behoeftes zijn zodat iedereen daarvan op de hoogte is. Door de afstand in de afgelopen 2 jaar realiseert niet iedereen zich hoe het voor een ander is geweest. Sta daar dus uitgebreid met je team bij stil en laat iedereen dit in het team uiten.
Hoe heeft iedere medewerker deze periode beleefd?
Ook is het voor jou als leidinggevende heel belangrijk om persoonlijke aandacht te besteden aan wat er leeft bij je medewerkers. Ga in een persoonlijk gesprek met elkaar kijken hoe hij of zij de afgelopen periode heeft beleefd. Wat ging er goed? Wat was lastig? Wat viel op? Welke inzichten heeft iemand opgedaan? Wat heeft iemand meegemaakt? Wat wil iemand graag behouden vanuit de afgelopen periode? Hoe zit iemand nu in zijn vel? Is er veel vermoeidheid of juist nieuwe energie? Realiseer je goed dat iedereen deze periode anders heeft beleefd en daar ook anders op terugkijkt. Geef echt de ruimte voor een open gesprek met je medewerkers.
Grijp jij deze kans om het echt anders aan te pakken?
Durf jij het aan om het anders te doen? Wil jij echt aan de slag met alles wat je over jezelf hebt geleerd in de afgelopen 2 jaar, maar kun je wel wat hulp gebruiken om dit ook daadwerkelijk door te voeren? Neem dan eens contact met me op. Ik denk graag met je mee. Of dit nu voor jou persoonlijk geldt, in je rol als leider of voor je team en hele organisatie, ik help graag om van deze nieuwe start een echt vliegende start te maken. Wil jij dat ook?
Grijp nu je kans en doe het echt anders!
Boek een vrijblijvende afspraak in mijn agenda (klik hier) en je hoort meteen of ik iets voor je kan betekenen als coach en sparringpartner.
Wil jij vaker dit soort inspirerende blogs lezen?
Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.