Ga naar de inhoud

Heb je vakantie nodig?

De zomervakantie komt er weer aan. Zeker na het harde werken van de afgelopen maanden verlangen veel mensen naar rust en ontspanning. “We zijn er echt aan toe”, hoor ik om me heen. Of “ik heb zo’n behoefte aan even niks doen”. Het zette mij aan het denken over die behoefte. Is het logisch dat we allemaal vakantie nodig hebben om te ontspannen en tot rust te komen? Of kun je eigenlijk ook zonder vakantie? In dit blog deel ik mijn overpeinzingen hierover.

heb je vakantie nodig?

Wel of niet op vakantie? 

In mijn blog over het belang van rust in crisistijd beschreef ik al eens waarom rust belangrijk voor je is. Het zorgt voor creativiteit, het maakt je effectiever en het houd je gezond. Allemaal natuurlijk uitstekende argumenten om te kiezen voor een overheerlijke vakantie. 

Maar met het gedoe rondom Schiphol gecombineerd met de hoge brandstofprijzen is zorgeloos met vakantie gaan er nog niet bij. Misschien overweeg jij ook om toch te kiezen voor een “staycation”? 

 

Wanneer verlang je eigenlijk naar vakantie?

Waarom verlangen we eigenlijk allemaal massaal naar vakantie? Want wees eens eerlijk, er komt best wat kijken bij die vakantie. Eerst een urenlange zoektocht naar de ideale plek en accommodatie tegen een gunstig tarief. Vervolgens de inpakstress en lastminute drukte op je werk om alles netjes af te ronden. En dan ook nog de reis. Je zou er bijna extra stress van krijgen, van op vakantie gaan. 

Vaak komt de behoefte aan vakantie naar boven als we druk zijn. Heerlijk lijkt het je om even niks te moeten. Je voelt een enorme behoefte aan rust en ontspanning.

Heb jij ook regelmatig behoefte aan rust en ontspanning?

Die behoefte komt me bekend voor. In het verleden zijn er jaren geweest dat ik 4 of 5 keer met vakantie ging. Pas toen ik een aantal aanpassingen deed in mijn leven en leefstijl, verdween die continue behoefte aan vakantie naar de achtergrond.

Ik leerde om meer te genieten van het dagelijks leven, het thuis zijn, lekker in de tuin zitten, een wandeling in de buurt, tuinieren of gewoon lekker een boek lezen op de bank. De onrust en het continue verlangen naar ontsnapping aan mijn hectische en drukke leven werd daardoor minder.

En hoe zit dat bij jou? Denk jij dat vakantie de oplossing is? 

Denk jij dat je die vakantie echt nodig hebt? Of realiseer je je dat je leven eigenlijk veel te druk is? Gebruik dan deze zomer (of je vakantie 😉) eens om te kijken wat je daaraan kunt doen.

 

Verander je leven zodat je geen vakantie meer nodig hebt 

Hoe mooi zou het zijn om je leven zo aan te passen dat je geen vakantie meer nodig hebt om eraan te ontsnappen? Ik las vorig jaar een artikel hierover “Van reizen word je geen beter mens” in het Noordhollands Dagblad. Vooral de volgende uitspraak viel me op:

“Liever investeer ik in het zo aangenaam mogelijk maken van mijn dagelijksheid,

zodat ik niet het gevoel heb dat ik daaruit moet ontsnappen”.

Kijk hier als je het hele artikel wilt lezen. Het zo aangenaam mogelijk maken van je dagelijksheid, dat is natuurlijk veel slimmer. De meeste mensen hebben maximaal 6 weken vakantie per jaar en die andere 46 weken wil je het toch ook graag fijn hebben? Zo fijn dat je niet meer hoeft te ontsnappen door op vakantie te gaan.

 

Geen ontsnapping meer nodig

Je leven zo inrichten dat je geen ontsnapping meer nodig hebt, want je weet precies wat je zelf kunt doen om je energie- en stresslevel in balans te houden. Dat is nou precies waar ik jou bij kan helpen als coach. En daarmee zorg ik er bij jou voor dat je niet meer ploetert van vakantie naar vakantie of van weekend naar weekend. Nee, jij hebt rust en overzicht en natuurlijk zijn er stressvolle periodes, maar die heb jij in de grip en je weet wat je kunt doen om energiek te blijven. Lijkt je dat wel wat en ben jij leidinggevende of ondernemer? Dan heb ik het ideale programma voor jou. Het Programma Moeiteloos Leidinggeven. Je leest er hier alles over: 

Programma Moeiteloos Leidinggeven

Dit blog is natuurlijk geen pleidooi om nooit meer op vakantie te gaan, maar wel om je aan het denken te zetten. 

Is vakantie voor jou een ontsnapping aan je drukke leven?

Neem dan contact met me op.

In een gesprek met mij kunnen we samen kijken hoe we jouw dagelijksheid zo aangenaam mogelijk kunnen maken. In een gratis Persoonlijk Strategie Gesprek vertel ik je graag over de mogelijkheden van mijn begeleiding. Kijk op deze pagina voor meer informatie en plan direct een gratis afspraak in. 

Wil je gewoon iets leuks ondernemen in de zomer, maar geniet je, ook als je niet op vakantie bent, van je leven? Dan wens ik je uiteraard een geweldige vakantie!

 

Check je energieniveau regelmatig

Ik werk als coach met een energiemeting, het Neuro4Profiel. Daarmee heb ik de mogelijkheid om jouw energieniveau te meten. Door een online vragenlijst weet ik dan snel hoe het gesteld is met jouw energie- en stresslevel. En belangrijker, wat je eraan kan doen om die te verhogen. Wil jij dat ook eens proberen, ga naar deze pagina en lees er meer over. Ik help je snel aan de verbetering van je niveau en bespaar je daarmee een dure vakantie;-)

Ik heb ook gratis quickscan om snel te weten hoe het met je energielevel gesteld is. Deze kun je hier aanvragen: gratis quickscan

Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.