Ga naar de inhoud

Het begint bij jou

De basis voor succes ben jij. Om goed te kunnen presteren, moet je over voldoende energie beschikken. Wanneer jij goed in je vel zit en plezier hebt in wat je doet, dan straalt dat uit naar je omgeving.

En wanneer je leidinggevende bent, zul je zien dat het ook overslaat op je team. Wanneer jij energie en enthousiasme uitstraalt werkt dat aanstekelijk. En daarmee vorm jij dus de basis voor het succes van jouw team. En zo beïnvloed jij ook het resultaat van jouw team. En haal je met elkaar de doelen.

Wanneer het nu niet goed gaat met het resultaat, weet je dus wat je te doen staat. Ook wanneer de omstandigheden tegen zitten. 

In dit blog geef ik je een paar tips om snel meer energie te krijgen, zodat jij beter gaat presteren. En daardoor zorgt voor de verbetering van de prestaties van jouw team. 

Margaret Jong, Leiderschaps- en Team Coach

Wat straal jij uit?

Misschien herken je wel iets in deze situatie:

Je hebt slecht geslapen en tot overmaat van ramp kom je door een file te laat aan op kantoor. Je agenda staat helemaal vol met vergaderingen. Op je tandvlees en met hulp van liters koffie sleep je jezelf door de dag. Iedere vergadering loopt uit en wanneer je dan even tijd hebt voor een kleine wandeling buiten, vraagt een medewerker aan je of je even tijd hebt om iets te bespreken. Je onderdrukt de neiging om te ontploffen en je reageert chagrijnig met een kortaf antwoord. Terug in de auto baal je ervan en je piekert over hoe het anders kan. 

Als coach van leidinggevenden is dit wat ik veel tegenkom. Moe en uitgeblust komen ze bij me. Vaak mopperen ze over de werkdruk en de stress die het werk ze geeft. En al te vaak hoor ik ze mopperen over hun team en de teleurstellende resultaten. Wanneer ik dat hoor, is dit de vraag die ik vaak stel: “weet jij waar je energie van krijgt?”

 

Weten waar jouw energie naar toe gaat

Het is heel belangrijk om te weten hoe jij je energieniveau hoog kunt houden. Dat je weet wat jou energie geeft en kost. En echt, dat is bij iedereen anders. Dus je moet persoonlijk uitzoeken waar jij van oplaadt en op leegloopt.

Zo dacht ik zelf bijvoorbeeld altijd dat ik energie kreeg van sociale activiteiten met veel mensen. Pas op latere leeftijd kwam ik erachter dat ik toch meer iemand ben die oplaadt van stilte. Niet zo handig als je dat niet van jezelf weet.

Wanneer jij weet hoe het bij jou zit, kun je die informatie vervolgens gebruiken om ervoor te zorgen dat je batterij gevuld blijft. En op die manier zit jij goed in je vel en straal je dat uit naar je team.

Een energieke leidinggevende werkt namelijk aanstekelijk. Denk maar eens aan die collega in je team die vaak loopt te mopperen, daar word jij chagrijnig van. En zo werkt het ook als jij, als leidinggevende, diegene bent die niet de juiste energie uitstraalt. Echt, jouw team gaat er niet volledig voor als jij geen energie en enthousiasme laat zien. 

Zaak dus om voor jezelf uit te zoeken hoe het bij jou zit. Hoe je dat kunt doen, lees je hieronder bij tip 1.

  • Tip 1: Houd eens een week bij welke dingen jij doet op een dag en hoeveel energie het kost. Je kunt werken met + en – om het simpel te houden. Na die week kijk je of het in balans is. In de ideale week moeten de + dingen voldoende zijn om de – dingen te compenseren.

 

 

Weten wat jij nodig hebt om goed te functioneren

Ken je dat verhaal van de houthakker die koortsachtig met een botte zaag een boom aan het omzagen is? Je vraagt aan de houthakker waarom hij niet even stopt en de zaag weer scherp maakt. De houthakker antwoordt: “Ik heb geen tijd om de zaag te scherpen, ik moet nog teveel zagen.”

Ik merk dat dit ook regelmatig speelt bij leidinggevenden. Ze gunnen zichzelf geen tijd om op adem te komen om hun zaag scherp te houden. Bij tip 2 gaat het erom dat jij op een rijtje zet wat jij nodig hebt om je zaag scherp te houden.

  • Tip 2: Ga eens voor jezelf na wat jij nodig hebt om goed te blijven functioneren. De afbeelding van de matrix hieronder van Covey kun je daarvoor als leidraad gebruiken. Het is verstandig om elk van de 4 onderwerpen aan bod te laten komen.

 

Doe de gratis Energie Quickscan

We hebben allemaal weleens dagen die teveel energie kosten. Dat is op zich niet zo’n groot probleem. Het wordt pas problematisch als het er teveel worden en er veel minder momenten tegenover staan waarop jij je energielevel weer kunt aanvullen.

Vaak merk je dat niet meteen. Zeker drukke mensen, zoals jij, merken door die drukte niet altijd op dat ze langzaam roofbouw aan het plegen zijn. Om problemen te voorkomen heb ik een Energie Quickscan die jij gratis kunt invullen om te zien of jouw energielevel nog voldoende is. Je vindt de link naar deze gratis scan bij tip 3.

  • Tip 3: Ga naar mijn website en vraag daar de gratis Energie Quickscan aan. Je vindt de pagina hier.

 

Kom in actie 

Realiseer je dat je er nog niet bent als je deze tips hebt opgepakt. Alleen wanneer je echt in actie komt, kun je een blijvende verandering doorvoeren in jouw functioneren als leidinggevende. Die actie vereist tijd, geduld en doorzettingsvermogen. En natuurlijk beschik jij over doorzettingsvermogen, anders was je niet op deze functie belandt. Maar net als bij goede voornemens in het nieuwe jaar, is het nog niet zo eenvoudig als het misschien lijkt.

Succesvol veranderen doe je samen, dat is niet voor niets de slogan van mijn bedrijf Leads Change. Ik help je graag om een blijvende succesvolle verandering door te voeren zodat jij echt met energie en plezier kunt leidinggeven.

 

Doe mee met mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven

Al mijn kennis en ervaring over hoe je met meer energie en plezier leiding kunt geven heb ik verwerkt in mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven. Op dit moment zijn de eerste deelnemers halverwege dit nieuwe Progamma. De eerste deelnemers zijn nu al heel enthousiast, lees onderaan dit blog de eerste reacties.

Wil jij ook in 11 stappen geleid worden naar de verandering die nodig is

om met energie en plezier moeiteloos je doelen te halen?

Doe dan mee met mijn Programma dat bestaat uit een unieke combinatie van de 11 stappen in de Online Academy gecombineerd met persoonlijke 1-op-1 coachingsgesprekken. Ga naar mijn website voor meer informatie over mijn Programma.

 

Wil je eerst vrijblijvend kennismaken?

Dat kan natuurlijk. Het is heel belangrijk om een click te voelen met de coach die jou begeleidt. Daarom bied ik een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek aan om kennis te maken. Ga naar mijn agenda en plan direct een gratis afspraak.

 

Wil jij vaker dit soort inspirerende blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog in je mailbox te ontvangen. 

Lees hier de eerste enthousiaste reacties van de deelnemers aan de Pilot van mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven: