Ga naar de inhoud

Het ligt nooit aan het team

Wanneer een voetbalteam steeds verliest, wordt de trainer/coach ontslagen. Het ligt nooit aan het team. Hier moest ik aan denken toen ik onlangs mijn zoon zag kijken naar de wedstrijd AZ-NAC. Je hoort regelmatig bij teleurstellende prestaties dat de coach/trainer wordt ontslagen, maar ik heb nog nooit gehoord dat het team de laan uit werd gestuurd. 

Andersom, zie je het ook. Als een club keer op keer succesvol is en wint, dan krijgt de coach de credits.

Hoe zit dat toch? En hoe werkt dat in organisaties? Je leest er over in dit blog.

Je kunt nog zulke geweldige voetbalspelers hebben in een team, zonder goede begeleiding bereiken ze de top niet. In de voetbalwereld is dat al jaren bekend. Als de resultaten wedstrijd na wedstrijd tegenvallen, wie wordt er dan ontslagen? Juist de trainer/coach.

Waarom wordt het team niet ontslagen?

Het is natuurlijk veel gemakkelijker om alleen de coach te ontslaan. Tegenwoordig hebben ze natuurlijk ook veel geld betaald voor de voetbalspelers, dus geen club die er aan denkt om alle spelers tegelijk de laan uit te sturen. Volgens mij is er dan ook wat anders aan de hand.

Misschien hebben ze wel een zondebok nodig?

Is het niet zo, dat we vaak op zoek gaan naar een zondebok om die de schuld te kunnen geven? In organisaties zie je dat ook regelmatig. In de wandelgangen hoor je kritiek op de manager: “We zien hem/haar nooit en de beslissingen die genomen worden slaan nergens op”. Misschien herken je dat als leidinggevende zelf ook wel. Je loopt de afdeling op en het gesprek valt stil. Grote kans dat er over je geklaagd werd. Het hoort er bij, maar fijn is het niet. Gemopper en een negatieve sfeer doen wat met jou als leidinggevende. En dat terwijl jij het als leider zo graag goed wilt doen en gaat voor de winst.

Het kan ook anders

Hoe prettig zou het zijn als je als leidinggevende op een positieve manier resultaten weet te bereiken met je team? Hoe fijn zou het zijn als er constructief samengewerkt wordt aan een topresultaat? En nog fijner, dat ze geen zondebok nodig hebben om de verminderde prestaties aan te wijten.

Wil jij ook met meer meer plezier en energie moeiteloos leidinggeven? 

Ik weet zeker dat het kan, ik heb het zelf ook meegemaakt. En is het gemakkelijk? Nee, het kost tijd en het kost energie, maar het kan wel. Wil jij weten hoe je je leiderschap kunt aanpassen om met meer plezier moeiteloos leiding te geven? Bel mij, dan doen we het samen!

Twijfel je of je begeleiding nodig hebt in jouw situatie, plan dan een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek. Maak hier direct een afspraak

Wil je vaker dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog met inspirerende ervaringen en tips in je mail te ontvangen.