Ga naar de inhoud

Het nieuwe jaar goed beginnen

De eerste week van een nieuw jaar, hoe voelt het deze keer voor jou? Voor mij voelt een nieuw jaar altijd als een nieuw begin. Alleen dit jaar voelde het toch echt anders. Voor mij begint dit jaar niet echt fris en nieuw. En waarschijnlijk herken je dat wel. Het was een raar jaar. En we zitten nog in een lockdown waaraan voorlopig geen einde lijkt te komen. Wil je het nieuwe jaar, net als ik, toch goed beginnen? Ik ben inmiddels ervaringsdeskundige in het omgaan met veranderingen. En in dit blog deel ik mijn persoonlijke verhaal. 

Wat maakt het begin van dit jaar anders voor mij? 

Misschien volg je me via social media of heb je het nieuws gehoord. Dan begrijp je misschien dat het jaar voor mij anders is begonnen dan normaal. Door een ongelukkige val in huis afgelopen november brak ik mijn enkel. Door de breuk en de operatie die ook nodig bleek, werd ik volledig afhankelijk van hulp voor bijna alles. Voor iemand wiens eerste woorden als klein kind “zelf doen” waren, een hard gelag. Nu heb ik al vaker pech gehad met mijn gezondheid, dus ik wist dat ik voldoende veerkracht had om hier door heen te komen. Ik regelde naast de krukken en de rolstoel, een verrijdbaar bed/bankbureau waardoor ik liggend mijn werk kon doen. De pijn verbijtend kon ik als coach “gewoon” online verder. Zo kon ik de gipsperiode van 6 weken goed overbruggen. En had ik voor mezelf bedacht het nieuwe jaar vervolgens huppelend in te gaan. Helaas bleek dat te optimistisch. Toen het gips werd verwijderd kreeg ik meer informatie over de revalidatie. Het feit dat ik wat plaatwerk in mijn enkel heb gekregen zorgt voor een veel langer revalidatietraject dan vooraf ingeschat. Dat betekent niet alleen dat huppelen niet gaat, maar zelfs lopen moet voorlopig nog met krukken. Mijn enkel is nog niet echt belastbaar. En er werd mij al snel verteld dat ik toch zeker nog 3-6 maanden tijd nodig zou hebben om weer echt een wandeling of iets anders sportiefs te kunnen doen. Een flinke tegenvaller dus.

 

Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat

Na de eerste tranen van teleurstelling herpakte ik mezelf weer en overdacht de opties. Zoals eerder gezegd, dit was niet de eerste keer dat ik met gezondheidsproblemen te maken kreeg, dus ik wist wat me te doen stond. Mijn veerkracht benutten en creatief zijn. Als het niet gaat zoals het moet, moet het maar zoals het gaat. 6 weken vrijwel niet bewegen had ik nog wel overleefd, maar dat ging ik niet nog langer volhouden. Als coach weet ik als geen ander hoe belangrijk bewegen is voor een goede gezondheid, dus ik schafte een hometrainer aan om zo mijn fysieke conditie op peil te houden. En om mentaal overeind te blijven, intensiveerde ik het gebruik van meditatie- en ontspanningstechnieken.

 

Wat jij kunt leren van mijn persoonlijke ervaring?

Ik hoor je denken, wat heb ik hier aan? Mijn enkel is niet gebroken, dus hoe kan jouw ervaring mij helpen om dit jaar goed te beginnen? Nou, eerlijk gezegd denk ik dat dit jaar voor iedereen een gek jaar is, dus ook voor jou. En je zult het dus anders moeten doen dan anders. Net als alle dingen die je afgelopen jaar anders hebt moeten aanpakken. Je gebruikelijke manier van opstarten werkt deze keer niet. En erger nog, de omstandigheden zijn complex, we werken veelal thuis en (tot overmaat van ramp) is de rest van het gezin ook thuis. Ontspanning in de vorm van leuke uitjes, vakantie, sporten, alles is weggevallen door de lockdown. Hoe kan het dan wel? Dat is voor iedereen anders, een vaste succesformule bestaat niet. Waar het om gaat is dat je bekijkt wat voor jou nu niet goed voelt en wat je anders zou willen. En natuurlijk zijn er in deze lockdown heel veel dingen die je anders zou willen, maar probeer vooral te kijken naar dat wat wel kan. Als ik het op 1 been kan, red jij het zeker;-).

 

Breng in kaart waar je niet tevreden over bent en doe wat nodig is

Simpel gezegd, komt het er op neer dat je in kaart moet brengen wat er nodig is. Waar was je afgelopen jaar niet tevreden over? Wat zou je nu in 2021 liever anders doen? Wat voelt niet goed? En vervolgens bedenk je wat je daar zelf aan zou kunnen doen. Wees creatief en bespreek het eens met je naasten. Je zult merken dat het nadenken over mogelijkheden alleen al energie geeft. Iets nieuws en creatiefs bedenken is sowieso in deze saaie lockdown een aanrader.

 

Soms weet je niet precies wat er aan de hand is

Wat ik vaak merk is dat je wel weet dat het niet goed met je gaat, maar dat je niet precies weet waar dit nou door komt. Je wijt het aan de winterperiode of de lockdown. En je denkt dat het wel beter wordt als we straks weer wat meer mogen of als het lente wordt. En natuurlijk, er zijn in een leven altijd mindere dagen, maar wanneer het niet gaat om dagen, maar om weken of zelfs maanden, wees dan alert. Voor je het weet zit je op een doodlopende weg en blijk je achteraf toch belangrijke signalen te hebben gemist. Voor het geval je dit bij jezelf herkent, heb ik iet voor je: het Neuro4Profiel. 

 

Wat is een Neuro4Profiel? 

Wil jij weten hoe het met je energie- en stressniveau is? Ik werk graag met de energiemeting het Neuro4Profiel. Aan de hand van een online vragenlijst krijg je snel inzichtelijk hoe het met jouw energie- en stress gesteld is.

Meer weten? Kijk hier op mijn website voor meer informatie over het Neuro4Profiel en mijn Optimalisatie Advies. 

 

Testimonials van mijn klanten over het Neuro4Profiel

“Het Neuro4Profiel heeft me helder inzicht gegeven in de reden van mijn klachten. Ik ben heel blij me de uitleg en begeleiding door Margaret. Het maakt dat ik begrijp waarom ik me soms niet optimaal voel en belangrijker nog, wat ik daaraan kan doen! En het werkt.”

“Margaret geeft met haar expertise helder inzicht in hoe jouw motor achter alle aanwezige persoonlijke talenten werkt. Hoe deze motor optimaal draait en hoeveel vermogen je kunt leveren. Je kunt wel harder willen, maar je bent soms gewoon begrensd. Dan is het fijn te weten wat je hieraan kunt doen.”