Ga naar de inhoud

Hoe houd je de moed erin?

Daar gaan we dan. De beperkingen worden weer strenger en we zijn verplicht nog zoveel mogelijk thuis te werken. De komende weken zal duidelijk worden hoe lang dit nog gaat duren. Zelf houd ik er rekening mee dat we voorlopig in deze situatie zullen zitten. Geen fijn vooruitzicht dus. Zowel voor  jou als leidinggevende en je team een moeilijke tijd. Hoe houd je voor jezelf en je medewerkers de moed erin? In dit blog deel ik een paar tips die je daarbij helpen. 

Stop met volhouden

In mijn werk als Management en Team Coach heb ik er dagelijks mee te maken. De rek raakt eruit. Het duurt nu wel erg lang. En zeker met de donkere dagen die eraan komen wordt het thuiswerken en op afstand leidinggeven steeds zwaarder. We proberen uit alle macht vol te houden, maar er gaan steeds meer geluiden op dat het misschien wel anders moet. Wat mij betreft kunnen we dat misschien weglaten. Stop met volhouden en ga met elkaar in gesprek over de mogelijkheden om deze tijd op een gezonde manier door te komen. Je leest overal onheilspellende berichten over de verwachte toename van ziekteverzuim en burnouts. Dat is natuurlijk niet voor niets. Deze tijd is intensief alleen al door de onzekerheid. Laat staan dat het ook gewoon vermoeiender is om online en op afstand te werken. Het is ook minder leuk, want je mist de sociale contacten. Denk dus niet dat je door kunt gaan zoals je altijd hebt gedaan, stop met volhouden van je oude routines en bedenk samen nieuwe manieren.

Wees realistisch

Al te vaak hoor ik om me heen verhalen van leidinggevenden die nog steeds de hele dag online in vergadering zijn. Ondanks dat ze zelf merken dat ze aan het eind van de dag echt heel moe zijn, zelfs helemaal leeg. Wees daarom realistisch. Hoe lang ga je nog door alsof het een tijdelijke situatie is die zo weer voorbij is? Voorkom dat je te laat bent en opgebrand raakt. Geef grenzen aan, zeg eens nee, accepteer een overleg niet of stel inkortingen voor. Kijk creatief naar agenda’s voor overleggen, wat moet nu echt? Wat heeft de hoogste prioriteit? En wees daarin reëel. Bizarre tijden vragen om drastische keuzes. Stel dit niet uit. 

Geef zelf het goede voorbeeld

Veel leidinggevenden zijn gewend hard te werken en een tandje bij te zetten als het nodig is. En dat het nu nodig is om dat te doen, dat begrijp ik natuurlijk heel goed. Maar houd er rekening mee dat je team naar jou kijkt, jij geeft, soms onbewust, het voorbeeld. Dus wanneer jij buiten werktijden nog mails stuurt of reageert op berichten, geef jij daarmee de norm aan. En dat terwijl je natuurlijk best weet dat het, zeker nu, niet gezond is om extra veel uren aan je werk te besteden. Laat in plaats daarvan zien dat je ervoor kiest om te ontspannen. Ga naar buiten, ook onder werktijd. Log echt uit in je pauzes en geef je medewerkers ook ruimte om extra pauzes te nemen. Geef zelf het goede voorbeeld.

Maak ruimte voor persoonlijke aandacht

Ik heb er al vaker over geschreven in deze crisis, het belang van persoonlijke aandacht. Zet dit echt hoog op je prioriteitenlijst. Denk niet dat je medewerkers uit zichzelf wel om aandacht vragen. Heel vaak is dat namelijk niet zo. Ruim dus in ieder overleg tijd in om te vragen hoe het gaat. Plan daarnaast telefonische 1-op-1 gesprekken en vraag goed door. Neem de tijd om te luisteren naar de antwoorden. Geef echte aandacht, juist nu.

Zorg niet alleen goed voor je medewerkers, maar ook voor jezelf

Dit advies geef ik altijd aan leidinggevenden, zorg voor jezelf en je eigen vitaliteit. Je kunt er niet echt zijn voor je medewerkers als je niet fit en vitaal bent. Wees je er van bewust dat dit ook voor jou een vermoeiende periode is. Kijk goed naar wat jij nodig hebt om jezelf weer fit en vitaal te voelen. En zorg goed voor jezelf. Zorg voor een gezonde leefstijl met ruimte voor beweging, ontspanning, gezonde voeding en rust. 

Hoe vitaal en fit ben je zelf nog?

Momenteel spreek ik veel leidinggevenden die erachter komen dat ze veel en soms zelfs teveel van zichzelf gevraagd hebben in de afgelopen tijd. Dan helpt het ze altijd als ik een duidelijk rapport (het Neuro4Profiel) kan laten zien, met informatie over hun energieniveau. En belangrijker nog, hoe je je energieniveau kunt verhogen. Door het invullen van een online vragenlijst krijg je snel een helder zicht op waarom je je niet optimaal voelt en wat je eraan kunt doen. Kijk hier op mijn website voor meer informatie over het Neuro4Profiel en mijn Optimalisatie Advies. Je kunt me ook meteen mailen om het aan te vragen. Klik dan op de mailbutton onderaan dit blog. 

Neuro4Profiel inzetten voor je medewerkers

Je kunt het Neuro4Profiel ook inzetten voor de medewerkers in je team. Zij kunnen op basis van het rapport gericht aan de slag met de benodigde verbeteringen. Voorkom uitval en frequent ziekteverzuim in je team. Meer weten? Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden binnen jouw team. 

Testimonials van mijn klanten over het Neuro4Profiel

“Het Neuro4Profiel heeft me helder inzicht gegeven in de reden van mijn klachten. Ik ben heel blij me de uitleg en begeleiding door Margaret. Het maakt dat ik begrijp waarom ik me soms niet optimaal voel en belangrijker nog, wat ik daaraan kan doen! En het werkt.”

“Margaret geeft met haar expertise helder inzicht in hoe jouw motor achter alle aanwezige persoonlijke talenten werkt. Hoe deze motor optimaal draait en hoeveel vermogen je kunt leveren. Je kunt wel harder willen, maar je bent soms gewoon begrensd. Dan is het fijn te weten wat je hieraan kunt doen.”

Wil je liever even persoonlijk overleggen?

Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek. Je kunt via deze link naar mijn agenda om direct een afspraak in te plannen die past in jouw drukke agenda. 

Meer van dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog met inspirerende ervaringen en tips in je mail te ontvangen.  

GRATIS E-BOOK

Welke 3 gouden tips helpen je om moeiteloos leiding te geven?
Ontvang mijn E-book nu gratis.