Ga naar de inhoud

Hoe kom je terug naar kantoor?

Het ziet er naar uit dat we weer teruggaan naar kantoor. Veel bedrijven maken plannen om het thuiswerken geheel of gedeeltelijk op te heffen. Voor jou als leidinggevende vraagt dat de nodige voorbereidingen, want hoe kom je op een goede manier met je team terug? In dit blog geef ik je enkele nuttige tips, zodat jij goed voorbereid bent op de terugkeer naar kantoor.

Is het wel zo fijn om terug te gaan?

Toen we door de groei van de het aantal besmettingen vorig jaar voor de tweede keer verplicht werden thuis te werken, was dat voor de meeste mensen een flinke teleurstelling. De meesten waren net blij dat het weer een beetje normaal werd. Na de eerste shock is er echter bij veel mensen inmiddels een soort nieuw evenwicht ontstaan. De relatieve rust door het ontbreken van reistijd en minder afleiding door de kantoortuin wordt door veel mensen als fijn ervaren. Dat we nu weer naar kantoor “moeten” wordt dan ook niet door iedereen als iets fijns ervaren. Belangrijk dus om als leidinggevende hier aandacht aan te besteden. 

 

Aandacht geven aan wat er leeft 

Als leidinggevende is het in deze tijd heel belangrijk om individuele aandacht te besteden aan wat er leeft bij je medewerkers. Ga in een persoonlijk gesprek met elkaar kijken hoe hij of zij de afgelopen periode heeft beleefd. Wat ging er goed? Wat was lastig? Wat viel op? Welke inzichten heeft iemand opgedaan? Wat heeft iemand meegemaakt? Wat wil iemand graag behouden vanuit de afgelopen periode? Hoe wil iemand terugkomen, hoe vaak? Hoe zit iemand nu in zijn vel? Is er veel vermoeidheid of juist nieuwe energie? Realiseer je goed dat iedereen deze periode anders heeft beleefd en daar ook anders op terugkijkt. Geef echt de ruimte voor een open gesprek met je medewerkers. 

 

Als team leren van de inzichten uit de crisis

Nadat je als leidinggevende met alle medewerkers 1-op-1 hebt gesproken, zou mijn advies zijn om ook als team te kijken welke inzichten er zijn voortgekomen uit de afgelopen maanden. Het zou namelijk goed kunnen, dat er creatieve ideeën zijn bedacht waar je nu bij de terugkeer je voordeel mee kunt doen. Ga zeker niet zomaar door met wat je altijd deed. Het zou echt jammer zijn voor de ontwikkeling van je team om de opgedane ideeën en inzichten uit de afgelopen tijd niet te benutten. 

 

Vier de successen

Sta met elkaar stil bij wat er goed is gegaan in de afgelopen maanden. Vaak ben je als leidinggevende geneigd om te kijken naar wat er niet goed ging en hoe dit beter kan. De meeste medewerkers krijgen daar weinig energie van. Het bekende schouderklopje doet wonderen. Kijk maar naar jezelf, jij als leidinggevende vindt het ook leuk om te horen van jouw direct leidinggevende dat er waardering is. Het was een vreemde tijd en voor veel medewerkers was het lastig om zich aan te passen. Geef mensen dus ook de credits als alles binnen je team “gewoon” is gedaan. Juist nu moet je met elkaar vieren dat het succesvol is verlopen. Goed werk moet je vooral niet gewoon vinden, maar oprecht waarderen.

 

Zorg niet alleen goed voor je medewerkers, maar ook voor jezelf

Dit advies geef ik altijd aan leidinggevenden, zorg voor jezelf en je eigen vitaliteit. Je kunt er niet echt zijn voor je medewerkers als je niet fit en vitaal bent. In de afgelopen periode heb je waarschijnlijk heel hard gewerkt en veel ad hoc beslissingen moeten nemen. En ook jij moest werken onder nieuwe omstandigheden, met kinderen om je heen of in een onrustige omgeving. Wees je er daarom van bewust dat dit ook voor jou een vermoeiende periode is geweest. Kijk dus goed naar wat jij nodig hebt om jezelf weer fit en vitaal te voelen. En zorg goed voor jezelf. Geef daardoor ook het goede voorbeeld voor je medewerkers. 

 

Wil je weten of je vitaal genoeg bent om terug te gaan naar kantoor? 

Momenteel spreek ik veel leidinggevenden die erachter komen dat ze veel en soms zelfs teveel van zichzelf gevraagd hebben in de afgelopen tijd. Dan helpt het ze altijd als ik een duidelijk rapport (het Neuro4Profiel) kan laten zien, waarin staat waar hun motor vastloopt en hoe je die snel weer op gang helpt. Door het invullen van een online vragenlijst krijg je snel een helder inzicht waarom je je niet optimaal voelt en belangrijker nog, wat je eraan kunt doen. Kijk hier op mijn website voor meer informatie over het Neuro4Profiel en mijn Optimalisatie Advies. Je kunt me ook meteen mailen het aan te vragen. Klik dan op de mailbutton onderaan dit blog. 

 

Testimonials van mijn klanten over het Neuro4Profiel

“Het Neuro4Profiel heeft me helder inzicht gegeven in de reden van mijn klachten. Ik ben heel blij me de uitleg en begeleiding door Margaret. Het maakt dat ik begrijp waarom ik me soms niet optimaal voel en belangrijker nog, wat ik daaraan kan doen! En het werkt.”

“Margaret geeft met haar expertise helder inzicht in hoe jouw motor achter alle aanwezige persoonlijke talenten werkt. Hoe deze motor optimaal draait en hoeveel vermogen je kunt leveren. Je kunt wel harder willen, maar je bent soms gewoon begrensd. Dan is het fijn te weten wat je hieraan kunt doen.”

 

Wil je vaker dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog met inspirerende ervaringen en tips in je mail te ontvangen. 

GRATIS E-BOOK

Welke 3 gouden tips helpen om moeiteloos leiding te geven?
Ontvang mijn E-book nu gratis.