Ga naar de inhoud

Hoe leid je beter?

Mijn best gelezen blogs gaan over leiderschap. Dat is ook niet zo vreemd, want de meeste leidinggevenden willen weten hoe ze beter kunnen leiden. Ze willen het heel graag goed doen. Ze zijn heel gedreven en ambitieus en gericht op verbetering. En in die gedrevenheid gaan ze heel ver.  Ik vind dat altijd heerlijk om te zien, want veel van die gedreven en ambitieuze types kiezen mij uit als coach. Ze voelen zich begrepen en dat snap ik, want ik herken er veel in. In de gesprekken gaat het dan ook vaker over de noodzaak om ook af en toe op de rem te trappen dan over het verhogen van hun inzet. Aangezien dit onderwerp de laatste tijd weer vaak terugkomt in mijn coaching, schrijf ik dit blog. Niet alleen voor leiders interessant, want af en toe jezelf afremmen is voor iedereen belangrijk. Wanneer jij beter wilt leren leiden, zowel in je werk als in je dagelijks leven, lees dan vooral verder. 

Wat maakt je een betere leider? 

Voor goed leiderschap is het in de eerste plaats belangrijk om jezelf goed te leiden. Daarvoor is zelfkennis essentieel. Je moet eerst weten hoe je in elkaar zit. Jouw sterkte en zwakke punten bepalen hoe jij op zaken reageert. Dus als jij aan de slag wilt met je eigen leiderschap, begin dan vooral met het vergroten van je zelfkennis. Niet voor niets zegt Brene Brown hierover:

“Who we are, is how we lead”

Brene Brown

Er zijn diverse tests die je hiervoor kunt gebruiken. In mijn coachpraktijk gebruik ik graag het Neuro4Profiel om iemand inzicht te geven in zijn/haar persoonlijkheid. Daarmee sla ik meteen 2 vliegen in 1 klap, want het Neuro4Profiel vertelt niet alleen iets over je persoonlijkheid, maar ook over je staat van zijn van dit moment. Hoe de neurotransmitters in je brein ervoor staan, zegt namelijk alles over je gevoel van gezondheid, je gedrag en je energie- en stresslevel. 

Benieuwd naar alles over het Neuro4Profiel, kijk dan eens op mijn website: Neuro4 Energieboost

 

Leren jezelf te managen

De zelfkennis die je opdoet door het Neuro4Profiel (of andere tests en assesments) kun je vervolgens gebruiken om jezelf te managen. Een voorbeeld:

Het Neuro4Profiel van een leidinggevende laat zien dat iemand het liefst het gaspedaal diep intrapt en een echte doorzetter is. Alles doet hij snel en deze leider beschikt over een enorme drive en energie. Waar deze leidinggevende minder van heeft, is een natuurlijke rem. Van rustig aan doen wordt deze leider heel onrustig. Liever gaat hij door en is altijd actief bezig, niet alleen in het werk maar ook privé.

Als je dit weet, kun je daar rekening mee houden. Ofwel je kunt kunstmatig zorgen dat je ondanks je eigen persoonlijke voorkeur voor actie en snelheid, toch af en toe rust neemt en bewust stilstaat. Dat noem ik leren jezelf te managen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je eigen persoonlijke voorkeuren. En als jouw voorkeur actie is, dan wordt jouw leidinggeven niet beter van alleen maar harder rennen. Nee, je wordt dan juist een betere leider als je bewust af en toe stilstaat bij wat je nu eigenlijk aan het doen bent.

 

Bedenk wat je wilt bereiken

Als je regelmatig bewust stilstaat, verbetert je leiderschap. Dit neemt toe als je, terwijl je stilstaat, nadenkt over wat je wilt bereiken. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Wat voor leider wil je zijn?
  • Waar wil je naar toe met je team?
  • Welke doelen wil je zelf en met je team bereiken?
  • En draagt alles wat je die dag (of week of maand..) gepland hebt staan ook bij aan wat je doelen zijn?

Vaak kom ik tegen dat iemand keihard werkt om alle ballen hoog te houden, rent van overleg naar overleg, zonder dat dit je echt dichterbij je doelen brengt. Je werkt als het ware op de automatische piloot of als een hamster in een tredmolen. En je doet dingen omdat ze in je agenda staan en omdat jij denkt dat het echt moet gebeuren, maar niet vanuit je volle bewustzijn. En al helemaal niet omdat het gebaseerd is op de doelen die je wilt bereiken.

Wanneer ik dan vragen stel als:

  • Van wie moet dit eigenlijk?
  • En moet jij diegene zijn die dit doet?
  • En wat zou er gebeuren als je het niet doet?

Dan zie ik vaak de verbazing, net als de opluchting door de ruimte die het geeft om kritisch te kijken naar je planning.  

“Je kunt beter niets doen, dan druk te zijn met niets”

Lao Tze

 

Begin met het einde voor ogen

Dit principe van Covey uit zijn boek “De 7 eigenschappen van persoonlijk leiderschap” kan veel helderheid geven over wat je wilt bereiken als mens en als leider. Denk je werkelijk dat het belangrijkste in het leven je werk is of wat jij als leider allemaal voor ogen hebt? En is dat ook wat je wilt nalaten aan het eind van je leven? Het klinkt misschien wat voorbarig, maar wat wil jij dat mensen op je begrafenis over je zeggen? Dat je altijd op tijd bij iedere meeting was of liever dat je een goed mens was, als partner, als vriend, als ouder? Waarschijnlijk dat laatste. Werk geven we een heel belangrijke plek in ons leven, maar het is natuurlijk niet waar het om draait. Niemand is onmisbaar, zelfs jij niet als leidinggevende. Dus zeg eens wat vaker nee en kies voor jezelf en je eigen geluk en gezondheid. En het mooie is, daar word je ook nog eens een betere leider van. Het is namelijk een heel goed voorbeeld voor de mensen in je team.

“Wat er het minst toe doet, mag nooit ten koste gaan van wat er het meest toe doet.”

Goethe

 

Niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan een coach gebruiken

Kun jij wel wat ondersteuning of hulp gebruiken bij het maken van de juiste keuzes in je werk of je leven? Of wil je hulp bij de verbetering van jouw persoonlijk leiderschap? Aarzel dan niet om eens een vrijblijvende afspraak met mij te maken. Ik help je graag. Onderaan deze pagina vind je mijn contactgegevens. Je kunt zelfs direct een afspraak maken in mijn agenda via deze link naar mijn agenda.

 

Ben jij leidinggevende en wil je moeiteloos leren leidinggeven?

Dan heb ik een geweldig online Programma om moeiteloos en vol energie en plezier leiding te geven. Je volgt niet alleen online de stappen die nodig zijn, maar je krijgt ook diverse 1-op-1 coachgesprekken met mij om gericht aan de slag te gaan met jouw leiderschap. Lees er alles over op mijn website via de knop onder dit blog. 

 

Wil jij vaker dit soort inspirerende blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen. 

Wil jij ook Moeiteloos Leidinggeven?

Schrijf je in voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven en leer in 11 stappen hoe leidinggeven met minder moeite en meer plezier kan. Ga voor meer info naar de button hieronder.