Ga naar de inhoud

Ik ben er klaar mee!

Ken je dat? Het is vrijdagmiddag, je mailbox puilt uit met mails die dringend op antwoord zitten te wachten. Je agenda zit bomvol. En wanneer je met een schuin oog naar de komende weken kijkt, krijg je het zweet al op je voorhoofd. Het is geen doen. Je werkt je drie slagen in de rondte, maar toch lijkt er geen eind te komen aan je to do list. Het is om moedeloos van te worden. Iedere week begin je met goede moed, maar op vrijdag voelt het steeds weer hetzelfde. Je voelt je moe en je bent het overzicht kwijt. En terwijl je normaal bruist van energie, merk je nu dat je lontje steeds korter wordt. Je bent kribbig en thuis hebben ze ook al eens gevraagd of je zelf ook ziet wat er aan de hand is. Zo wil je het niet langer, je bent er klaar mee! Het enige waar jij nu nog naar verlangt is rust en overzicht. Hoe je dat voor elkaar kunt krijgen, vertel ik je in dit blog. 

Waar ben je mee bezig?  

Jezelf deze vraag stellen, dat is een goed begin. Ga eens 10 minuten zitten met een leeg vel voor je en schrijf daarop waar jij van bent. Waar ben jij verantwoordelijk voor? Wat is precies jouw taak? Welke rollen heb jij allemaal in je werk en in je leven? Wat zijn de belangrijkste zaken die de komende maanden spelen? Kijk daarna naar je agenda, welke zaken staan daar in? Dragen die allemaal bij aan jouw taken en verantwoordelijkheden? In de meeste gevallen staat je agenda vol met terugkerende overleggen en gesprekken. En ik snap ook wel dat je die niet in een keer kunt verwijderen, maar het zou al mooi zijn als je tijdens de komende week in al die overleggen bespreekbaar zou maken of het ook anders kan. Is de frequentie wel passend? Moet jij er echt bij zijn? Kan de duur van de vergadering ingekort worden? Vergaderen jullie met een strakke agenda met een stopwatch? En wanneer jij veel persoonlijke gesprekken hebt, moeten die dan op kantoor plaatsvinden of kunnen die ook buiten tijdens een wandeling gedaan worden? Of telefonisch, terwijl jij buiten wandelt? En kunnen ze misschien korter?

“Laat jij je leiden door wat anderen van je willen
of heb jij het stuur in handen?”

Doe je waar je blij van wordt?  

Nadat je je agenda kritisch hebt bekeken en hopelijk deels hebt kunnen opschonen, is de volgende vraag aan de orde. Weet jij van jezelf waar je blij van wordt? Ook hiervoor pak je een vel papier en je schrijf het woord blij (of gelukkig) in het midden. Er omheen schrijf je alle woorden op die in jou opkomen wanneer je denkt aan dingen waar je blij en gelukkig van wordt. Neem ook hiervoor 10 minuten de tijd, ik weet namelijk hoe druk je bent, dus tijd is een ding. Kijk na 10 minuten naar het resultaat en pak vervolgens je schema voor de komende weken erbij. Hoeveel van de dingen die op het vel papier staan komen er terug in je agenda? En als je merkt dat dat niet zoveel terugkomt, wat ga je daaraan doen? Hoe krijg jij meer tijd voor de dingen waar jij blij van wordt? Denk bijvoorbeeld ook eens aan je telefoon en netflix, hoeveel tijd besteed je daaraan? En als je dat mindert, dan komt er misschien tijd vrij voor die dingen waar je blij van wordt. Vergeet ook niet om die dingen waar jij blij van wordt ook echt in te plannen. Maak er een zakelijke afspraak van (ook van je wandeling of andere rustgevende activiteit). Geef het echt prioriteit en plan er geen andere zaken doorheen. Jij hebt dit nodig, dus zijn deze dingen net zo belangrijk als iedere zakelijke afspraak of belangrijk overleg.

“The main thing is to keep the main thing, the main thing”
Stephen Covey
 

Waar haal jij je rust uit? 

Als leidinggevende ben je vaak druk en wat ik dan ook regelmatig zie is dat ze niet weten waardoor ze zich rustig gaan voelen. Ook in privé tijd blijven ze in de hoogste versnelling doorgaan. Zo hoor ik vaak verhalen over veeleisende hobby’s, zoals bijvoorbeeld hardlopen (liefst een marathon), wielrennen (ook dat graag ver en lang) en krachttraining. Ook is de vrije tijd vaak goed gevuld met veel sociale activiteiten, zoals feestjes, borrels en festivals. Wanneer je verlangt naar rust is dat misschien niet direct heel handig. Maak dus ook daar bewuste keuzes voor zaken die je echt tot rust laten komen. Wanneer jij echt meer rust wilt ervaren, kies dan ook echt voor rust. Oftewel, bedenk: als je altijd aan staat, kun je niet meer uit. Maak dus ruimte voor momenten waarop je echt uit staat. 

“als je altijd aan staat, kun je niet meer uit”

En dan het belangrijkste: het “gewoon” doen

Dit punt is natuurlijk het allerbelangrijkste als je iets wilt veranderen, dat is het “gewoon” doen. En waarom dat gewoon tussen haakjes staat, kun je wel raden. Dat is helemaal niet zo gewoon, dat vereist de bereidheid om te veranderen. Immers:

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.”

Ik heb weleens ergens gelezen dat het 66 dagen duurt voordat je van een verandering een gewoonte hebt gemaakt. Houd dat dus in gedachten, veranderen kost tijd en doorzettingsvermogen. Nu zit het met dat laatste vaak wel goed bij gedreven mensen. Doorzettingsvermogen heb je wel. Dus maak hier nu eens serieus werk van. En niet alles tegelijk, maar kijk of je per week een verandering kunt doorvoeren op basis van de tips die ik hiervoor gegeven heb.

 

Ben jij er zo klaar mee dat je direct aan de slag wilt?

Dat komt goed uit, ik heb namelijk een Programma ontwikkeld. In dat Programma leid ik jou in 11 concrete en praktische stappen naar de verandering die nodig is om met plezier en energie moeiteloos je doelen te halen. 

Belangrijkste resultaten die je bereikt met het Programma Moeiteloos Leidinggeven:

✅  je werkt en leeft elke dag met meer energie en plezier

✅  je hebt geleerd hoe je met behulp van je neurotransmitters je energielevel optimaal houdt

✅  je hebt rust en overzicht en werkt doelgericht

✅  ook in het hybride werken is de samenwerking in jouw team uitstekend

✅  je haalt moeiteloos de doelen die jij jezelf stelt

Meer weten? Kijk op de informatiepagina: Programma Moeiteloos Leidinggeven Je kunt op 1 juni weer meedoen, zodat jij na de zomer er helemaal klaar voor bent. 

Zomaar een reactie van 1 van de deelnemers:

“Ik leef weer bewust dankzij jouw Programma, waarvoor mijn oneindige dank!” 

Wil je vaker dit soort inspirerende blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.