Ga naar de inhoud

Ik ga het echt allemaal anders doen

Op vakantie wist ik het zeker, ik ga het allemaal anders doen. Het moet toch kunnen om de ontspanning en rust vast te houden in het dagelijks leven. Zo moeilijk kan het toch niet zijn, denk je bij jezelf. Zoals het voor de vakantie ging, met altijd die onrust en stress in je lijf. Altijd achter de feiten aanlopen, rennend van overleg naar gesprek. En altijd die stroom van inkomende mails en berichten in je achterhoofd. Nooit eens even niks. Altijd druk en hectisch. Dat wil je echt niet meer. En nu, in je vakantie, merk je pas echt het verschil. Voel je pas echt hoe moe je eigenlijk bent. En weet je het zeker: na de vakantie wordt alles anders. Als je dit herkent, dan moet je dit blog echt even lezen.

De ontspanning vasthouden, hoe dan? 

Ook deze vakantie merkte je het weer. Na de eerste nog wat onrustige dagen was je in een modus gekomen van rust en ontspanning. Het deed je goed. Slapen tot je uit jezelf wakker werd en een beetje lezen in de zon. Je slenterde wat rond in oude stadjes en ter afkoeling nam je regelmatig een duik in het zwembad of in dat mooie meer in de buurt. Langzaam kwam de rust weer terug. Een ontspannen gevoel dat je achteraf gezien al langer kwijt was. Het was nogal een heftig jaar, met Corona en thuiswerken. En je weet het zeker: dit ontspannen gevoel wil je vasthouden, ook na de vakantie. Naarmate de vakantie vordert, vraag je je af hoe je dat kan doen.

Hoe zorg je ervoor dat je dit gevoel, dit fijne ontspannen gevoel ook echt weet vast te houden?

Het lijkt simpel, maar is het dat ook?

Ik herken dit natuurlijk vanuit mijn eigen ervaring. Toen ik nog werkte als leidinggevende wist ik ook altijd zeker dat het me ging lukken om de ontspanning van de vakantie vast te houden. Zo moeilijk kon het toch niet zijn? Thuis had ik immers ook een fijn huis met dito tuin waarin ik echt wel tot rust kon komen. En in de omgeving waren mooie plekken genoeg om naar toe te wandelen. En natuurlijk schijnt in Nederland de zon niet altijd zo uitbundig als op het vakantie adres, maar er waren momenten genoeg waarop het weer uitnodigde om naar buiten te gaan. En dus wist ik het heel zeker, het ging me echt lukken om dat ontspannen gevoel vast te houden. Helaas was de praktijk meestal weerbarstiger. Na het openen van de overvolle mailbox en agenda, begon de onrust al toe te nemen. En meestal verdween het vakantiegevoel binnen enkele weken. En moest ik toegeven dat wat zo simpel leek op vakantie, in de praktijk niet zo simpel was om uit te voeren.

 

Hoe kan het dan wel?

Gelukkig weet ik inmiddels heel goed hoe je het ontspannen gevoel van je vakantie kunt vasthouden. En omdat dit onderwerp in deze tijd van het jaar veel aan de orde komt in mijn gesprekken, deel ik in dit blog een paar tips die je helpen om wat meer rust in te bouwen in je dagelijks leven:

   1. Ken jezelf
   2. Leg de lat niet te hoog
   3. Schakel hulpbronnen in
   4. Vakantiegevoel verlengen
   5. Ga over tot actie

 

Hieronder licht ik deze tips verder toe.

 

Ken jezelf en help jezelf 

De basis voor het inbouwen van meer rust en ontspanning in je leven is zelfkennis. Weet jij waar jij onrustig van wordt? En belangrijker, weet jij van jezelf waar je juist die onrust door kwijt kan raken? Niet iedereen zit hetzelfde in elkaar. Waar de een helemaal relaxed wordt van sociale activiteiten met zoveel mogelijk mensen om zich heen, vindt een ander juist rust door momenten alleen. Het is dus belangrijk om dit van jezelf te weten. Als je hierover twijfelt, denk dan eens terug aan de momenten waarop jij je goed voelt. Wat ben je dan aan het doen? Of vraag het eens na in je naaste omgeving, wanneer zien zij jou in een ontspannen staat? Pas als je dat van jezelf weet, kun je daarmee aan de slag.

 

Leg de lat niet te hoog

Deze tip staat er niet voor niks tussen, want de meeste leidinggevenden zijn ambitieuze en gedreven mensen. Grote kans dat jij dus de lat heel hoog hebt liggen. Je wilt koste wat kost elke dag ontspannen zijn. Ik zal eerlijk zijn, dat is een mooi streven, maar niet echt haalbaar, zeker niet voor leidinggevenden. Niemand is altijd en ieder moment van de dag rustig en ontspannen. Dus leg de lat ook niet op dat niveau. Als je terugdenkt aan jezelf in hectische weken is het echt al heel mooi als je weet te bereiken dat je iedere dag meerdere rustmomenten vindt. Dus niet altijd, want dat gaat helemaal niet als je een drukke agenda hebt. Ga voor meer rust en ontspanning en leg daar de lat.

 

Schakel hulpbronnen in

Als je weet wat voor jou persoonlijk rustgevend werkt, denk dan na over wie jou daarbij kan helpen. Is er iemand op je werk of in je naaste omgeving die jou een seintje kan geven wanneer je “het” weer doet? En met “het” bedoel ik dan stressen, jagen, overdrijven, etc. Alles waar jij mee wilt stoppen. Spreek met diegene af wat je van hem of haar verwacht qua signalering. En geef diegene de ruimte om echt eerlijk naar jou toe te zijn, alleen dan heeft het zin. Hulpbronnen in je naaste omgeving zijn essentieel, want meestal heb je je al vaker voorgenomen het anders te gaan doen en ben je toch vervallen in je oude patroon. Denk dus niet te snel dat je het wel alleen redt (en echt, ik kan het weten;-))

 

Vakantiegevoel verlengen

Wat geeft jou het echte vakantiegevoel? Naast de zon en het mooie weer krijg je een ontspannen gevoel van dingen als veel buiten zijn, nieuwe gebieden ontdekken, tijd voor spelletjes, lezen, etc. Allemaal dingen die ook prima thuis in te bouwen zijn. Eet eens wat vaker buiten in je tuin of op het balkon. Zet ’s avonds niet standaard de tv aan, maar doe net als op vakantie een spelletje of lees een boek. En ga in het weekend eens op pad in eigen land, bezoek eens een stadje of dorpje waar je niet zo vaak komt. En doe eens net als op vakantie wanneer je geen bereik hebt met je telefoon, leg hem aan de kant en stop met scrollen op social media. Door zoveel mogelijk dingen te doen die je ook op vakantie doet, verleng je je vakantiegevoel. En zorg je voor meer ontspanning in je dagelijks leven.

 

Ga over tot actie

Deze tip staat erbij, omdat ik merk dat de goede voornemens vaak snel na de vakantie weer verdwijnen. Als je iets wilt veranderen in je dagelijks leven, zul je dus over moeten gaan tot actie. Want als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Maak dus een lijst met concrete acties en kijk iedere week vooraf en achteraf hoe het ervoor staat. Welke acties zijn gelukt en wat is er nog nodig? En denk eraan, het hoeft niet allemaal perfect en tegelijk, denk aan tip 2.

 

Trek op tijd aan de bel

Uiteraard hoop ik natuurlijk dat het jou lukt om met deze tips meer rust en ontspanning in te bouwen in je dagelijks leven. Wanneer je bij jezelf na verloop van tijd toch merkt dat je weer vervalt in je oude patroon van veel stress en onrust, trek dan op tijd aan de bel. Neem gerust contact met me op, om te horen wat ik als coach voor je kan betekenen. Ga direct naar mijn agenda op deze pagina en plan direct een vrijblijvende afspraak voor een persoonlijk Strategie Gesprek.

 

Doe mee aan mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven

Wil je graag weten hoe je altijd moeiteloos met meer energie en plezier kunt leidinggeven? Doe dan mee aan mijn Programma Moeiteloos leidinggeven. In 11 stappen leid ik jou, als ambitieuze leidinggevende, naar de verandering die nodig is om moeiteloos leiding te geven. Lees hier alles over mijn Programma.

Ik wens je in ieder geval heel veel succes toe bij het vasthouden van de rust

en ontspanning in je werk en je leven.

Maak er nog een mooie en vooral rustige zomer van!

En wil je vaker mijn blogs lezen met inspiratie voor leidinggevenden en andere ambitieuze professionals, schrijf je dan in onderaan dit blog. Je ontvangt dan altijd als eerste mijn blog of andere nieuwsupdates in je mailbox.

Wil jij ook Moeiteloos Leidinggeven?

Schrijf je in voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven en leer in 11 stappen hoe leidinggeven met minder moeite en meer plezier kan.