Ga naar de inhoud

Je hoeft niet in een ijsbad

Je hoeft niet in een ijsbad of elke ochtend om 5 uur op te staan om een uur te mediteren. Het mag natuurlijk, als het voor jou werkt. Maar om minder gestresst door het leven te gaan hoef je niet allerlei rigoreuze maatregelen te treffen. Het kan veel gemakkelijker met heel kleine veranderingen in je dag. Dat hoorde ik ook van een deelnemer na afloop van een workshop die ik gaf over stress en werkdruk bij hun bedrijf. Die vond het een eyeopener dat je door een paar kleine aanpassingen al kunt zorgen voor een daling van de opgebouwde stress van de dag. En dat hoor ik vaker. En daarom dit blog, want je hoeft niet in een ijsbad of urenlang te mediteren om met meer rust en overzicht en minder stress te werken en te leven. Lees vooral verder als jij wilt weten wat je eraan kunt doen. 

Je hoeft je leven niet compleet om te gooien

Juist met kleine aanpassingen kun je voorkomen dat jou bij de stress zo opbouwt dat het chronische stress wordt. En dan wordt het problematisch. Stress op zich is helemaal niet slecht. Dus je hoeft ook niet alle stress in je leven uit te bannen. Je hoeft je leven niet compleet om te gooien.

Dit zijn een paar simpele tips die ik vaak geef aan mensen:

  1. Verleng je toiletbezoek met 3 minuten en doe een adempauze. Een adempauze is niets meer dan 3 minuten lang je adem volgen. Je hoeft er niks aan te veranderen. Je let alleen op je in- en uitademhaling en volgt die gedurende 3 minuten. En alleen al door op je adem te letten, zal je adem rustiger worden. In het begin zal dit misschien wat onwennig zijn en duren die 3 minuten heel lang, maar het went, probeer het maar eens uit. 
  2. Begin je dag met 5 minuten reflectietijd. Wat wil je vandaag gaan doen, welke 3 dingen wil je afgerond hebben? En hoe ging het gisteren, wat was je grootste succes? Door te starten met deze reflectie zorg je voor focus en daarmee verlaag je de werkdruk.
  3. Ga naar buiten. Liefst elke dag, minimaal 20 minuten. En als het even kan zoek je het bos op of de waterkant. Maar als die even niet voor handen is, ga naar buiten en wandel. Door in beweging te komen en in de natuur te zijn daalt je cortisol. Cortisol is het stresshormoon en al na een kwartier wandelen daalt die. Je lijf is gewoon niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. Dus voel je stress, ga naar buiten en wandel.

“Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft”

 

Wat geeft jou stress?

Een andere belangrijke manier om minder stress te voelen is te onderzoeken waar je stress van krijgt. En daarnaast natuurlijk om te weten waar je energie van krijgt. Maak er een gewoonte van om elke week terug te kijken op je week. Wat waren de energiegevers en wat de energievreters? En wat kun je doen om de energievreters te verminderen? Durf het ook aan te geven in de organisatie waar je werkt. Er kan vaak meer dan je denkt. En veel leidinggevenden willen voorkomen dat jij uitvalt door chronische stress. Het is algemeen bekend dat het ziekteverzuim enorm hoog is en hoe beter jij weet aan te geven wat je nodig hebt, hoe liever ze dat hebben. Alles om te voorkomen dat je verzuimt.

Regel nummer één is: maak je niet druk om de kleine dingen. Regel nummer twee is dat het allemaal kleine dingen zijn. – Robert Eliot

 

Stap uit de tredmolen

Ik gebruik vaak het beeld van de hamster in de tredmolen wanneer ik praat met mensen die te maken hebben met stress en werkdruk. Tijd is kostbaar en wanneer jij werkt als een hamster in een tredmolen kun je er vanuit gaan dat je je kostbare tijd niet verstandig besteed. Stilstaan en uit de tredmolen stappen en focussen op de echt belangrijke zaken, zorgt voor focus. En focus, is een belangrijke manier om stress en een hoge werkdruk te verlagen.

Moet bijvoorbeeld jouw mailbox continue beantwoord worden? Dat merk je vaak als je terugkomt na een vakantie. Je kunt zo een flink aantal mails direct weggooien, want al opgelost. Wist je dat dit ook gebeurt als jij niet reageert? En moet jij bij ieder overleg zijn dat in je agenda staat? En kunnen die overleggen ook korter of in ieder geval efficiënter? Allemaal keuzes die je alleen kunt maken als je uit de tredmolen stapt.

Stress is een onwetende toestand. Het gelooft dat alles een noodgeval is. – Natalie Goldberg

 

Chronische stress aanpakken is maatwerk

Natuurlijk staan hierboven tips die voor iedereen werken, maar wil je echt gericht aan de slag met het verlagen van chronische stress in jouw leven dan is maatwerk nog beter. Juist daarom werk ik graag met mensen 1-op-1, want ik geloof niet in algemene adviezen. Hoe vaak hoor je niet iets waarvan je denkt, dat ga ik ook doen en betrap je jezelf erop dat je na een week alweer stopt met je goede voornemens. Meer rust en overzicht krijgen in je werk en je leven, vereist een blijvende gedragsverandering en daarbij help ik je graag. Ik heb diverse manieren hiervoor. Afhankelijk van jouw situatie kun je kiezen voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven, maar je kunt ook kiezen voor een Energieboost. Net wat bij jou past. Kijk gerust eens op mijn website voor de mogelijkheden of plan een vrijblijvend persoonlijk strategie gesprek in. Dan kijken we samen wat voor jou het beste werkt. 

“Niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan een coach gebruiken”

 

Stress reduceren in je team of in het hele bedrijf?

Merk jij dat het geen individueel probleem is, maar dat een heel team of zelfs het hele bedrijf te maken heeft met stress en een hoge werkdruk? Dan kun je me ook inhuren om hier iets aan te doen. Ik kan bijvoorbeeld een workshop geven met algemene informatie en daarna 1-op-1 met medewerkers ingaan op hun persoonlijke situatie. Neem eens contact met me op om de mogelijkheden te bespreken.

“If you change nothing, nothing will change”

 

Wil je vaker dit soort blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwe blog in je mail te ontvangen.