Ga naar de inhoud

Jij bent toch alleen voor problemen?

“Jij bent toch alleen voor problemen?” Dat hoorde ik van een leidinggevende die mij vaak voorbij zag komen op LinkedIn. “Nee, echt, ik heb het idee dat ik jou alleen kan benaderen als ik problemen heb.” Ik vroeg hem hoe die indruk bij hem was ontstaan. Tot mijn verbazing hoorde ik zeggen: “Nou, jij vertelt veel over lastige situaties, waar jij me bij kan helpen. Alleen zit ik niet in een lastige situatie, dus wat moet ik dan met jou, als coach?” Hij vertelde daarna dat hij wel interesse had in een sparringpartner, iemand die hem verder kon helpen bij zijn persoonlijke ontwikkeling. Ik besloot daarom deze keer een blog te schrijven over het hardnekkige misverstand dat je een coach alleen inschakelt bij problemen. Een blog over het nut van een coach bij leidinggeven als je (nog) geen problemen ervaart.

Een hardnekkig misverstand 

Helaas merk ik het vaker. Ik word als coach vaak ingeschakeld wanneer het dreigt fout te gaan. Of erger nog wanneer iemand al thuis zit met stressklachten. Zo jammer dat er niet eerder een coach wordt ingeschakeld. Zo jammer dat daar blijkbaar toch nog een taboe op heerst. Kennelijk wordt het nog vaak gezien als zwakte om om hulp te vragen. Het is nog steeds een hardnekkig misverstand dat je als leidinggevende snel denkt dat je alles alleen moet doen.

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Ik snap het best, hoor, ik dacht vroeger ook zo. Sterker nog, de meeste leidinggevenden die ik ken werken graag op hun eigen manier. Het zijn heel zelfstandige types. Niet bang om het voortouw te nemen en erg initiatiefrijk. Je bent vaak niet voor niets leider geworden. Je wilt zelf het heft in handen nemen, invloed hebben op de gang van zaken. Alleen is het niet altijd handig om alles alleen te willen doen. Natuurlijk ga je alleen sneller, maar door te sparren met een ervaren leidinggevende kom je vaak verder. Een coach helpt jou te reflecteren op de stappen die je zet. Een coach durft jou een spiegel voor te houden. En een coach durft te confronteren, waardoor je manier van leidinggeven vaak veel effectiever wordt. En niet alleen dat, je krijgt er ook meer plezier in.  Niet voor niks is die uitdrukking: “Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder”.

Waarom aanmodderen tot het te laat is?

Waarom blijven veel leidinggevenden dan toch vaak aanmodderen tot het te laat is? Die vraag stel ik mezelf vaak. En eigenlijk weet ik het antwoord niet echt goed. Als ik aan mezelf terugdenk in die 16 jaar dat ik leidinggevende was, was het toch vooral een gebrek aan tijd. Als je leidinggeeft, hol je vaak van de ene vergadering naar de andere en ben je allang blij als je eind van de week de hoogst noodzakelijke dingen van je to do lijst hebt afgewerkt. Al die vragen die op je afkomen, al die acties die op jou wachten. Het komt niet in je op om een coach in te schakelen, want je zou niet weten wanneer dan? Je hebt amper tijd om te lunchen, laat staan dat een gesprek van een uur past in je weekplanning.

Had ik het achteraf maar wel gedaan

Die gedachte gaat regelmatig nog door me heen. Wat als ik mezelf wel op de eerste plek had gezet i.p.v. alle medewerkers in mijn team? Wat als ik wel tijd had gereserveerd voor een verhelderend gesprek met een coach? Wat als ik een ervaringsdeskundige sparringpartner had gehad in mijn tijd als leidinggevende? Waarschijnlijk had me dat enorm veel energie gescheeld. Doorrennen zonder dat je reflecteert op jezelf is niet altijd effectief. En het kan zomaar zijn dat je daardoor je energie aan de verkeerde dingen besteedt, waardoor je per saldo je doelen niet eens haalt. Ondanks al dat harde werken dat je elke dag doet. 

Maak gebruik van andermans kennis en ervaring

Uiteindelijk ben ik wel bij een coach terecht gekomen. En wat was dat verhelderend. Het inspireerde me zelfs zo enorm dat ik besloot om mezelf om te scholen tot Management & Team Coach. En wat ben ik blij met die stap. In ieder gesprek maak ik gebruik van mijn kennis en ervaring om jou te helpen met meer plezier en minder moeite leiding te geven. Door prikkelende vragen en experimentele korte oefeningen leer jij anders leidinggeven voor meer plezier en energie. En daardoor word neemt niet altijd jouw plezier toe als leidinggevende, maar krijg je ook moeiteloos je team in beweging om de teamdoelen te halen. 

Nieuwsgierig geworden?

Natuurlijk ga jij als leider niet over 1 nacht ijs en wil je eerst vrijblijvend kennismaken. Ik weet hoe kostbaar jouw tijd is. Ik vind het daarnaast ook belangrijk dat we een klik hebben. We maken daarom eerst een afspraak voor een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek. Je kunt via deze link naar mijn agenda om direct een afspraak in te plannen die past in jouw drukke agenda.

Doe mee met het Programma Moeiteloos Leidinggeven

Wil jij gestructureerd aan de gang om met meer plezier en energie moeiteloos leiding te geven? Doe dan mee met mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven.  Je kunt op mijn website hier meer lezen over mijn Programma.

Wil je vaker dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog met inspirerende ervaringen en tips in je mail te ontvangen. 

GRATIS E-BOOK

Welke 3 gouden tips helpen om moeiteloos leiding te geven?
Ontvang mijn E-book nu gratis.