Ga naar de inhoud

Ben jij er ook helemaal klaar mee?

Herken je dit? Je doet enorm je best om alles gedaan te krijgen, maar toch heb je altijd tijd tekort. Je hebt het idee dat je er helemaal alleen voor staat.  Ongemerkt word je lontje steeds korter. Je reageert iets te vaak met een snauw en dat wil je helemaal niet. Zo vind je het echt niet leuk meer, sterker nog je bent er helemaal klaar mee. Je hebt alleen geen idee waar je mee kunt beginnen om deze neerwaartse spiraal te veranderen. Wanneer jij dit herkent, moet je echt dit blog lezen. Ik geef je 5 tips die direct een positief effect hebben op jouw stresslevel. Lees snel verder. 

Klaar met de stress

Deze 5 tips helpen altijd

Je voelt de stress toenemen en je lijkt wel chronisch tijd tekort te hebben. Je voelt je als een hamster in een tredmolen, altijd maar doorgaan, nooit is het af. De stoom komt bijna uit je oren en je bent er helemaal klaar mee. 

Deze 5 tips helpen altijd:

1️⃣ Stop direct met wat je aan het doen bent

Wat vaak gebeurt als je veel te doen hebt is dat je steeds harder gaat werken. Misschien ben je zelfs wel het type niet zeuren en doorgaan. Alleen is dat niet zo effectief als het lijkt. Sterker nog, het is beter om direct te stoppen met wat je aan het doen bent om prioriteiten te stellen.

Wat is eigenlijk echt belangrijk? En wat kan ook later. Stephen Covey in zijn boek “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap” gebruikt hiervoor de tijdmanagementmatrix.

tijdmanagementmatrix Covey

De tijdmanagementmatrix kun je gebruiken om inzicht te krijgen in waar jij je tijd aan besteed. En belangrijker nog, hoe belangrijk die taken zijn. Pak je agenda erbij en kijk naar alles wat erin staat en houd deze tijdmanagementmatrix ernaast. In welk kwadrant vallen de meeste van de taken die jij zoal doet in een week?

Het is waarschijnlijk dat veel van jouw werkzaamheden in het eerste kwadrant (belangrijk en urgent) vallen. Het kan ook zo zijn dat jij denkt dat je voornamelijk in dat eerste kwadrant bezig bent, maar dat je in feit aan het vluchten bent voor de druk door dingen te doen uit het 4e kwadrant. Je bent vaak op je telefoon aan het scrollen, druk met mailtjes en teams.

Om echt effectief en productief bezig te zijn zou je voornamelijk werkzaam moeten zijn in het 2e kwadrant. Maar wanneer het in jouw situatie nu zo is, dat je voornamelijk brandjes aan het blussen bent in het 1e kwadrant kom je niet aan het 2e kwadrant toe. Behalve dat het niet effectief is, is het ook een recept om chronische stress op te bouwen en zelfs richting overspannenheid te gaan.

Om problemen door chronische stress te voorkomen is het belangrijk om prioriteiten te stellen en je tijd te besteden aan die zaken die ook echt belangrijk zijn. Nadat je de tijdmanagementmatrix naast je werkzaamheden hebt gelegd is het tijd om keuzes te maken. Daarvoor kun je de Eisenhower box gebruiken, deze vind je hieronder ⤵️

Eisenhower box

Maak inzichtelijk in welk kwadrant jouw werkzaamheden vallen en gebruik de Eisenhower box om te bepalen wat er met je werkzaamheden moet gebeuren. Plaats al jouw taken in het juiste kwadrant en gebruik de Eisenhower box die hierboven staat om keuzes te maken. 

2️⃣ Loopt de stress op, ga naar buiten

Wanneer je merkt dat je het overzicht kwijtraakt en niet meer goed weet waar je prioriteit aan moet geven, is het een goed idee te stoppen met wat je aan het doen bent en naar buiten te gaan. Het liefst zoek je een groene omgeving op zoals een bos of een park.

Er komen steeds meer bewijzen voor het positieve effect van tijd doorbrengen in de natuur. Zo is aangetoond dat wanneer je tijd in een bos of park doorbrengt, dit je cortisolgehalte doet verlagen (cortisol = stresshormoon). Zelfs 10 minuten per dag verlaagt meetbaar de bloeddruk (bron: artikel NRC 5 februari 2024). Japanners doen al eeuwen aan “bosbaden”, dus voldoende bewijs lijkt mij.

Bij mij helpt een dagelijkse wandeling met onze hond Max ook om tot rust te komen en daarna met nieuwe energie de juiste prioriteiten te stellen. Probeer het zelf eens uit, zou ik zeggen.

3️⃣ Gebruik je ademhaling

Tip 3 is eigenlijk de gemakkelijkste manier om het stressgevoel en negativiteit te verminderen, namelijk door gebruik te maken van je ademhaling.

Let je weleens op je ademhaling?

In de meeste gevallen versnelt in stressvolle periodes je ademhaling. En behalve een versnelde ademhaling voel je je ademhaling ook steeds hoger zitten in plaats van in je buik. En waarschijnlijk adem je steeds oppervlakkiger. Het effect daarvan op jouw stresslevel is heel groot.

Het goede nieuws is dat je ook rustiger kunt worden door gebruik te maken van diezelfde ademhaling. Dit kan al in slechts een paar minuten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de 3 minuten adempauze.

Google eens op 3 minuten adempauze en probeer het uit

 

4️⃣ Check je stress met de gratis Quickscan

Iedereen heeft weleens last van stress en dat is helemaal niet erg. Stress heb je nodig om te kunnen presteren en resultaten te boeken. Stress is dus geen probleem. Het wordt pas een probleem wanneer stress zolang opbouwt dat het chronische stress wordt.

Ik maak gebruik van een handige Quickscan waarmee jij kan checken of dat bij jou het geval is. Je kunt problemen door chronische stress hierdoor voor  zijn. Je vindt de gratis Quickscan op mijn website als 1 van de producten uit mijn gratis aanbod. Je vindt alles, waaronder mijn Quickscan hier op mijn website: gratis aanbod 

 
5️⃣ Doe het niet alleen

Wat ik heel vaak merk bij de mensen die ik spreek als coach is dat ze de neiging hebben alleen door te ploeteren. De mensen die bij mij komen zijn vaak van het type harde werker, niet opgeven en zeker geen hulp vragen. Dat zal wel komen doordat ik zelf ook zo’n type ben 😅  En helaas ging ik daardoor over mijn grenzen. Laat jou dat niet gebeuren.

Alleen en op eigen houtje doorgaan werkt niet. Sterker nog, het werkt averechts. Een ander kan jou een frisse blik geven op de situatie waarin jij vastloopt. Praten met een professional zoals ik zorgt voor inzicht en ik sta erom bekend dat ik snel en duidelijk met concrete adviezen jou help. En praten alleen al zorgt ervoor dat stress afneemt. Het lucht op en de herkenning en erkenning geeft jou weer ruimte. Ik kan je ook helpen met het stellen van prioriteiten en het maken van keuzes. 

Stop dus met doorgaan in je eentje en schakel hulp in, bijvoorbeeld mijn hulp. Je kunt heel eenvoudig mijn hulp krijgen door een gratis 30 minuten meeting te plannen op mijn website. Je vindt de link naar mijn agenda op dezelfde pagina als de gratis Quickscan: gratis aanbod 

 
Wil je mijn blog direct in je mailbox ontvangen?

Abonneer je dan nu. Je kunt je hier inschrijven: inschrijven voor blogs

Ik zorg ervoor dat jij dan altijd als eerste mijn nieuwe blog in je mailbox krijgt. 

Ben jij er klaar mee om het alleen te doen?