Ga naar de inhoud

Leidinggeven is topsport

Leidinggeven is topsport, dat hoorde ik onlangs een topsportcoach zeggen. Hij was gewend om topsporters te coachen, maar werd ook steeds vaker benaderd door leidinggevenden voor advies.

Er zijn ook duidelijke overeenkomsten tussen topsport bedrijven en leidinggeven. Alleen had ik daar nooit zo bij stil gestaan. Wat topsport en leidinggeven gemeen hebben, lees je in dit blog.

Topsport vraagt veel van je, leidinggeven ook

Ga maar na, voor topsport moet je alles geven en als leidinggevende is dat vaak ook zo. Tenminste als je graag een daadkrachtige en betrokken leider wilt zijn. En de meeste leidinggevenden willen dat heel graag, je hebt vaak heel bewust voor zo’n functie gekozen. En net als bij topsport is het voor leidinggevenden dus ook essentieel dat ze in topconditie zijn.

Waarom moet je goed fit en in balans zijn?

Goed fit en in balans. Alleen dan kun je echt optimaal functioneren en jouw team alle aandacht geven om met z’n allen resultaat te boeken. Ik moet dan ook vaak denken aan wat er bij de veiligheidsinstructie in het vliegtuig gezegd wordt: eerst het mondkapje bij jezelf opzetten, voordat je diegene naast je kan helpen. En zo is het ook met leidinggevenden, zorg eerst goed voor jezelf en pas dan kun je er ook echt voor je medewerkers zijn.

Wat maakt leidinggeven nog meer vergelijkbaar met topsport?

Wat een andere overeenkomst is tussen topsport en leidinggeven is de inzet en het doorzettingsvermogen dat gevraagd wordt. Je hebt een verantwoordelijke functie en er wordt naar jou gekeken voor het halen van de gestelde doelen. Niet alleen de directie vraagt dat van je, ook je team kijkt vaak naar jou om het voortouw te nemen. Dus ben je lange dagen hard aan het werk, ook ’s avonds en in het weekend. Net als bij topsporters heeft jouw werk vaak een heel belangrijke plek in je leven. Soms zelfs ten koste van alles. 

Goed presteren vraagt ook goed rusten

Dat is ook iets wat topsporters en leidinggevenden met elkaar gemeen hebben. Je moet goed presteren en om dat te kunnen doen, moet je ook voldoende rust nemen. En juist dat doen leidinggevenden vaak niet. Zoals ik net al aangaf maken ze lange dagen en werken ook vaak buiten kantoortijd. Veel tijd om te rusten is er dan niet, terwijl dit juist heel belangrijk is. Topsporters zijn hier beter in. 

Word jij wel goed begeleid?

Een opvallend verschil tussen leidinggevenden en topsporters is de begeleiding. Een topsporter heeft vaak veel deskundigen om zich heen die hem/haar helpen nog beter te presteren. Een leidinggevende daarentegen denkt vaak dat hij of zij het alleen moet doen. En dat is jammer. Ik was vroeger zelf ook zo. Ik dacht ook echt dat ik het prima alleen kon, zelfstandig als ik ben. Dat was op zich ook zo, maar achteraf heb ik er spijt van dat ik niet direct een coach heb ingeschakeld. Het had me enorm veel energie gescheeld. 

Ben jij fit genoeg om leidinggevende te zijn?

Een topsporter werkt voortdurend aan zijn eigen gezondheid, als leidinggevende zou je dat ook moeten doen. Het begint tenslotte bij jou. Ben jij leidinggevende en wil je weten hoe het met jouw energielevel en fitheid gesteld is, neem dan contact met me op. Via een online test kom je er snel achter of je mentaal en fysiek fit genoeg bent als leidinggevende. Lees hier meer en vraag meteen de gratis quickscan aan. 

Reacties zijn gesloten.