Ga naar de inhoud

Leidinggeven op afstand, hoe doe je dat?

Sinds Corona in ons leven kwam, werken we vrijwel volledig thuis. Als leidinggevende met een team van medewerkers zul je hier dus op een structurele manier invulling aan moeten geven. Hoe je op een goede en gezonde manier leiding geeft op afstand, vertel ik je in dit blog. 

Leiderschapscoach

Scheiding werk en privé

De kranten staan er vol mee. Nederland is moe en er zijn onderzoeken die aangeven dat het risico op een burn out flink is toegenomen sinds maart. In het boek van Tony Crabbe “Een nieuw begin” pleit hij voor een andere manier om echt los te komen van het werk. Vroeger reed je van kantoor naar huis en overdacht je de dag. Op die manier was je bij thuiskomst klaar om je vrije tijd te starten. Nu je thuiswerkt, zul je op een andere manier moeten disconnecten. Bouw een manier in om echt “uit” te gaan. Plan bijvoorbeeld standaard 15 minuten aan het eind van je werkdag in om te reflecteren op je dag. Zo houd je werk en privé goed gescheiden. 

Geef zelf het goede voorbeeld

Fulltime thuiswerken is voor iedereen nieuw. We moeten ieder voor zich dan ook uitvinden hoe dat werkt. Wees je als leidinggevende bewust van je voorbeeldfunctie daarin. Vaak kijken je medewerkers naar wat jij doet. Als jij dus ’s nachts je team gaat mailen, geef je daarmee (onbewust) niet het goede voorbeeld. Wat wel werkt is jezelf kwetsbaar opstellen en je team vertellen wat jij doet om de werk/privé balans te bewaken. Ga hierover met elkaar in gesprek, juist om te voorkomen dat mensen in je team omvallen. Ook kun je met elkaar bespreken welke tips handig zijn om efficiënt en effectief thuis te werken. Wil je hier meer over lezen, kijk dan naar mijn eerdere blog over effectief thuiswerken.

Niet doen of het normaal is

Ik hoor sommige leidinggevenden zeggen dat ze zoveel mogelijk proberen de normale manier van werken vast te houden. En dat klinkt misschien positief, maar daarmee geef je onbewust een signaal af aan je medewerkers dat ze de huidige situatie ook normaal moeten vinden. Terwijl deze situatie niet normaal is. Doe dus niet stoer en deel je twijfels en onzekerheden. Je medewerkers zullen je dankbaar zijn. 

Aandacht is nu nog belangrijker

In mijn blog koorddansen in Coronatijd schreef ik al over het belang om aandacht te geven aan wat er leeft in je team. Nu we op afstand samenwerken is dit nog belangrijker. Begin dus ieder persoonlijk gesprek of vergadering (zeker ook online) met een check-in om te vragen hoe iedereen er in zit. Vraag ook in 1-op-1 gesprekken naar de ervaringen van mensen met thuiswerken. En bespreek met je medewerkers hoe het zit met hun energieniveau. Veel mensen vinden het feit dat er geen perspectief is op terugkeer naar kantoor lastig. Geef ruimte om dit met elkaar te delen.

Hoe zorg je dat je team een team blijft?

Nu we al maanden op afstand van elkaar werken merk je dat het lastiger wordt om je echt onderdeel te blijven voelen van het team. Vaak hebben medewerkers zo hun voorkeuren voor collega’s waar ze contact mee onderhouden vanuit huis. Juist die collega’s waar ze moeite mee hebben of waar sneller irritaties mee ontstaan, kunnen ze gemakkelijk uit de weg gaan. Het gevaar is dat er een (blijvende) verwijdering ontstaat. En dat doet natuurlijk de onderlinge samenwerking geen goed. Heb hier als leidinggevende oog voor en maak het bespreekbaar in de teamvergaderingen. Zeker nu het nog langere tijd gaat duren is het van belang om onderling contact te houden en het team ook als team te laten samenwerken. Laat vooral je medewerkers met ideeën komen om het teamgevoel te behouden. Wie weet hoeveel creativiteit je met die vraag naar boven haalt. En het bevordert stiekem ook het teamgevoel door hier de medewerkers zelf over te laten praten met elkaar.

Waardering uitspreken

Het gevaar bestaat dat je door op afstand van elkaar te werken, alleen nog aandacht besteedt aan de dingen die niet goed gaan en aan de problemen die het thuiswerken oplevert. Sta als leidinggevende en als team dus bewust stil bij wat er goed gaat. Juist nu doet waardering wonderen. En ik blijf zeggen: goed werk moet je vooral niet gewoon vinden, maar oprecht waarderen.

Zorg niet alleen goed voor je medewerkers, maar ook voor jezelf

Dit advies geef ik altijd aan leidinggevenden, zorg voor jezelf en je eigen vitaliteit. Je kunt er niet echt zijn voor je medewerkers als je niet fit en vitaal bent. In de afgelopen periode heb je waarschijnlijk heel hard gewerkt en veel ad hoc beslissingen moeten nemen. En ook jij moest werken onder nieuwe omstandigheden, met kinderen om je heen of in een onrustige omgeving. Wees je er daarom van bewust dat dit ook voor jou een vermoeiende periode is. Kijk dus goed naar wat jij nodig hebt om jezelf weer fit en vitaal te voelen. En zorg goed voor jezelf. Geef daarmee ook het goede voorbeeld voor je medewerkers.

Wil je weten hoe het met jouw energieniveau is?

Ik spreek de laatste tijd veel leidinggevenden die erachter komen dat ze veel en soms zelfs teveel van zichzelf gevraagd hebben in de afgelopen tijd. Dan helpt het ze altijd als ik een duidelijk rapport (het Neuro4Profiel) kan laten zien, waarin staat waar hun motor vastloopt en hoe je die snel weer op gang helpt. Door het invullen van een online vragenlijst krijg je snel een helder inzicht waarom je je niet optimaal voelt en belangrijker nog, wat je eraan kunt doen. Kijk hier op mijn website voor meer informatie over het Neuro4Profiel en mijn Optimalisatie Advies. Je kunt me ook meteen mailen het aan te vragen. Klik dan op de mailbutton onderaan dit blog.

Meer van dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn blogs met inspirerende tips in je mail te ontvangen.

GRATIS E-BOOK

Welke 3 gouden tips helpen om moeiteloos leiding te geven?
Ontvang mijn E-book nu gratis.