Het is alweer een jaar geleden dat we in Nederland in een intelligente lockdown terecht kwamen. Een jaar waarin er ontzettend veel is gebeurd en veranderd. Een jaar van steeds weer nieuwe persconferenties met maatregelen en aanpassingen. Ik vroeg me af of we ook iets aan dit jaar hebben gehad. Welke lessen hebben we geleerd in het afgelopen jaar? Ik besloot er een blog aan te weiden.
In welke fase zit jij?
In mijn blog Koorddansen in coronatijd schreef ik over de verschillende fasen in de Coronacrisis. Begin vorig jaar begon je waarschijnlijk in de honeymoonfase. In die fase werd de relatieve rust en het minder moeten door veel mensen als fijn ervaren. Na de eerste shock was daardoor ook sprake van een nieuw soort evenwicht. Zeker toen er in de zomerperiode en vlak daarna steeds meer beperkingen werden opgeheven. Helaas was die fase van relatief korte duur. Sinds oktober zitten we weer in een lockdown die in december ook nog eens strenger werd. De huidige strenge lockdown brengt meer onzekerheid en onduidelijkheid met zich mee. Het ontbreken van een echt perspectief is voor steeds grotere groepen mensen lastig om mee te dealen. Om stil te staan bij de lessen uit de lockdown kan het helpen om na te gaan in welke fase je zit? Ben je aan de situatie gewend of merk je in toenemende mate dat je worstelt met de onzekerheid?
Zet het eens op papier
Wat kan helpen om je gedachten te ordenen over de lockdown is om een papier te pakken en wat zaken op te schrijven. Zet bijvoorbeeld eens op een rij wat voor jou de voors en tegens zijn van de lockdown. Toen ikzelf met een aantal coachees deze exercitie deed viel het ons op dat bij veel voordelen het voordeel ‘gewoon’ was geworden. Zo is bijvoorbeeld door het thuiswerken de reistijd afgenomen, maar doordat dit al zo lang het geval is, ervaar je dit niet meer als een voordeel. Dit bleek bij meer eerder genoemde positieve kanten het geval, het is ‘gewoon’ geworden. Door het op te schrijven haal je de positieve kanten weer naar boven. Naast het opschrijven van voors en tegens, kun je ook de vragen noteren die bij je leven. Met welke vragen worstel je? Vragen als: hoe lang duurt het nog? Heb ik straks nog werk? Wil ik dit werk nog blijven doen? Bestaat het/mijn bedrijf straks nog? Neem echt even de tijd om al je vragen en gedachten te noteren.
Noteer je eigen lessen
Wanneer je al je gedachten en vragen aan het papier hebt toevertrouwd, komen de lessen daar uit te voorschijn. Zo is in ieder geval het afgelopen jaar gebleken dat veel zaken prima vanuit huis en online gedaan kunnen worden. Daarentegen bleek het voor de onderlinge verbinding en de binding voor het bedrijf toch prettiger om daarnaast af en toe elkaar in het echt te zien en te spreken. Misschien zijn er voor jou nog andere lessen die je hebt geleerd. Denk bijvoorbeeld aan de balans werk/privé, de ruimte voor pauzes tussendoor, anders of gezonder eten, overdag sporten, je functie inhoud, etc. Een belangrijke vervolgstap is om uit alles wat je hebt opgeschreven te concluderen wat het je heeft opgeleverd ofwel wat je er van hebt geleerd over jezelf, over je werk en over je leven.
Wat heb ik hier aan als leidinggevende?
Als leidinggevende is het in deze tijd heel belangrijk om individuele aandacht te besteden aan wat er leeft bij je medewerkers. Deze oefening om te reflecteren op een jaar in lockdown is heel geschikt om uit te zetten onder je teamleden. Vraag ze eens om op papier te zetten hoe ze naar het afgelopen jaar kijken en wat ze als voordelen en als nadelen zien. Ga in een persoonlijk gesprek met elkaar kijken hoe die lessen informatie geven over de komende tijd. Welke dingen wil iemand vasthouden en welke dingen niet? En hoe zit iemand nu in zijn vel? Is de rek eruit of heeft iemand nog voldoende energie om de komende tijd te doorstaan?
Hoe is het gesteld met de energie van je teamleden?
Veel klachten ontstaan niet bij heldere hemel maar kennen een aanlooptijd. Belangrijk is om op tijd de kenmerken van vermoeidheid of andere problemen te herkennen. Besteed de komende weken tijd aan open gesprekken hierover met je medewerkers. Een jaar lockdown is een goed onderwerp om individueel bij stil te staan. En het vormt ook een goede aanleiding om over het energieniveau van je medewerkers in gesprek te gaan. Je kunt hiervoor ook gebruik maken van mijn gratis quickscan op de website. In een paar minuten heeft iemand snel in beeld of er kenmerken zijn die aandacht vragen. Je vindt de quickscan hier: Quickscan. Op die manier heeft een medewerker snel inzichtelijk of het nog goed genoeg gaat met zijn of haar gezondheid.
Ga vervolgens met je hele team in gesprek
Nadat je als leidinggevende met alle medewerkers 1-op-1 hebt gesproken, zou mijn advies zijn om ook als team te kijken welke inzichten er zijn voortgekomen uit het afgelopen jaar. Agendeer het onderwerp dus op het eerstkomend werkoverleg. En noteer of er zaken zijn die je kunt gebruiken voor de voorbereiding van de fase waarin we uit lockdown gaan.
Gebruik mij als sparringpartner
Het zou zomaar kunnen dat je bij het reflecteren op het afgelopen jaar in lockdown onderwerpen tegenkomt waarover je zou willen sparren met een ervaren coach. Dat kan uiteraard. Op mijn website kun je direct een afspraak plannen voor een vrijblijvend Persoonlijk Gesprek. Kijk hier en plan je gratis sessie in. Ik spar graag met je over jouw lessen uit de lockdown. En uiteraard deel ik ook graag die van mij.
GRATIS E-BOOK
Ontvang mijn E-book nu gratis.