Ga naar de inhoud

Maak er een gewoonte van

Vandaag is het “Quitters day” of in het Nederlands, de dag dat 80% van de mensen stoppen met hun goede voornemens. De dag dat ze stoppen met wat ze zich zo enthousiast hadden voorgenomen. Meer bewegen, gezonder eten, geen alcohol drinken, meer tijd hebben voor leuke dingen, etc. In dit blog heb ik de oplossing voor je om direct vanaf morgen er weer met volle moed tegenaan te gaan. Jij wilt niet bij de quitters horen toch? Met de tips in dit blog weet ik zeker dat het jou dit jaar gaat lukken. Wat je voornemens ook zijn voor 2024, na dit blog gaat het jou lukken om het vol te houden. Sterker nog, het gaat je lukken om er een gewoonte van te maken. 

Hoe het vaak gaat

Ieder jaar valt het me weer op. Als hondenbezitter loop ik dagelijks mijn rondjes door de wijk en vanaf 1 januari is het ineens heel druk met andere wandelaars. Dat zijn dan de mensen die zich hebben voorgenomen om vaker te gaan wandelen. Ook te herkennen aan een flesje water. Persoonlijk moet ik daar altijd om glimlachen, want waarom zou je niet een uur zonder water kunnen wandelen in de winter, denk ik dan?

Maar goed, enthousiast zie ik ze lopen in de eerste week van januari. In de tweede week zijn het er al minder en in de derde week kom ik alleen nog de andere hondenbezitters tegen. In de sportschool zal het niet anders zijn. Precies daarom staat de 2e vrijdag van januari bekend als Quitters dag. De dag dat mensen hun goede voornemens in de prullenbak gooien.

 

Het kan ook anders

Vermoedelijk ben jij net als veel mensen ook dit jaar vast van plan geweest om het anders aan te pakken. Iedereen weet tenslotte dat het goed voor je is om gezonder te eten, meer te bewegen en goed voor jezelf te zorgen. Wat je ook voor werk doet of hoe druk je leven ook is, voor een goed energieniveau moet je zorgen voor een goede basis.

Wanneer ik met mensen in gesprek ga over wat zij nodig hebben voor die goede basis, dan komt er vaak een hele lijst met noodzakelijke veranderingen. En daar gaat het vaak al mis. Te ambitieus, te enthousiast, het is gewoon teveel om in 1 keer tegelijk op te pakken. En dat kan ook anders.

 

Tip 1: Focus en maak het concreet

Daarom mijn eerste tip. Voorkom dat je met teveel dingen tegelijk aan de slag gaat. Dat zie ik ook vaak bij goede voornemens, het zijn er teveel. Je wilt gezonder eten, stoppen met alchohol, vaker naar de sportschool, tijdens de lunchpauze wandelen, niet meer ’s avonds werken, meer tijd voor je gezin of partner vrijhouden, enzovoort. Je hebt een lange lijst van dingen die je wilt veranderen en dat is gedoemd te mislukken.

Doe het anders, breng focus aan en richt je op maximaal 3 acties. En maak deze 3 acties ook zo concreet mogelijk. Wat ga je precies doen? Meer bewegen is bijvoorbeeld niet concreet genoeg. In plaats daarvan is het belangrijk om te bedenken wanneer je wat gaat doen en misschien ook wel met wie. Noem dag en tijdstip en de actie. 

Maak een kort actieplan met 3 concrete punten waar jij in 2024 mee aan de slag gaat 

 

Tip 2: geef je brein tijd om er een gewoonte van te maken

Wist je dat je brein gemiddeld 40 dagen nodig heeft om ergens een gewoonte van te maken?

En dat is gemiddeld, soms duurt het zelfs nog langer dan die 40 dagen. Die tijd is nodig om de nieuwe gewoonte als het ware te installeren in je brein. Pas na die 40 dagen is het zo verankerd dat je het automatisch gaat doen en je het ook mist als je het niet meer doet. Belangrijk dus om vooraf te bedenken hoe jij ervoor gaat zorgen dat je het 4o dagen vol kunt houden.

Zorg dat je vooraf bedenkt hoe jij je 3 acties minstens 40 dagen gaat volhouden

Denk aan zaken als:

  • een buddy om je aan te moedigen en/of het samen te doen
  • een reminder in je telefoon of agenda
  • een beloning na iedere week dat je het hebt volgehouden
  • een stok achter de deur, aan wie moet jij verantwoording afleggen na 40 dagen?

Na 40 dagen wordt het gemakkelijker om je goede voornemens vol te houden, want dan is er een nieuw geitenpaadje gecreëerd in je brein.

 

Tip 3: doe het niet alleen

De derde tip om dit jaar niet bij de quitters te horen maar bij de volhouders is: doe het niet alleen. Een van de beste manieren om een succes te maken van jouw goede voornemens is door te zorgen voor een accountability partner. Of met andere woorden zorg dat het er iemand is die jou verantwoordelijk (accountable) houdt voor het behalen van jouw goede voornemens. Een persoonlijke stok achter de deur. Dat kan een vriend of vriendin zijn, je partner of je kunt iemand inhuren zoals ik. Dat is natuurlijk de beste optie 😉

Het hebben van een accountability partner werkt heel goed omdat je die ander niet teleur wilt stellen. Je spreekt met iemand af welke doelen jij jezelf stelt en wat die ander kan doen om je aan te spreken. Maak vooraf samen afspraken over de feedback en support die jij nodig hebt. 

 

Tip 4: gebruik de kennis over jezelf en je neurotransmitters 

De praktijk is vaak weerbarstig, zelfs met de 3 tips hierboven lukt je het niet altijd. Dat komt vaak doordat jij jezelf niet goed genoeg kent. En dat kan anders. Ik werk met een meting van de neurotransmitters in jouw brein, de Neuro4 Energieboost. Met het Neuro4 Profiel weet jij precies hoe je de neurotransmitters in jouw brein kunt inzetten om succesvol te zijn in het volhouden van jouw voornemens. Iedereen is anders qua persoonlijkheid en door de kennis over hoe het bij jou werkt kun je het jezelf een stuk gemakkelijker maken.

Sinds ik bijvoorbeeld van mezelf weet dat ik vooral moet investeren in de twee rustgevende neurotransmitters in plaats van inzetten op wilskracht en doorzettingsvermogen zoals ik vroeger deed, lukt het me nu wel om mijn voornemens vol te houden. En dat gun ik jou ook!

De beste manier om jouw goede voornemens echt succesvol vol te houden is door dit professioneel aan te pakken met behulp van mijn coaching op basis van de Neuro4 Energieboost. Je leest hier alles over de Neuro4 Energieboost.

Door te kiezen voor de Neuro4 Energieboost krijg jij een concreet actieplan, op basis van de kennis over jouw brein. Je hebt ook meteen een stok achter de deur doordat we een Follow up plannen waarbij jij opnieuw de vragenlijst gaat invullen. Ik heb al vaker gemerkt dat het mensen dan wel lukt om er een gewoonte van te maken. Gebaseerd op de wens om een betere score tijdens het Follow up gesprek te horen na 6-8 weken.  

 

Combineer de 4 tips met de Neuro4 Energieboost

🔋

Neuro4 Energieboost 
Maak het jezelf gemakkelijk en combineer alle 4 de tips. Ik help je snel en duurzaam je voornemens vol te houden.
Bestel je Neuro4 Energieboost via de button hieronder  ⤵️