Zeg eens eerlijk, hoe gaat het met je? Ook zo druk? En ben je moe en verlang je enorm naar je vakantie? Je bent niet de enige. Ik spreek veel mensen die druk zijn. Op het werk lijkt alles en iedereen nog even een spurt te willen maken voor de zomervakantie losbarst. En dan heb ik het nog niet over alle inhaalfeestjes, festivals en concerten die de afgelopen jaren niet door konden gaan, maar nu weer wel. En dat zorgt voor drukte en dat zijn we niet meer gewend. Ineens zijn we vergeten hoe het voor Corona was, hoe druk we toen waren en hoe fijn die eerste maanden waren toen alles ineens wegviel. En hoe gek eigenlijk dat we nog steeds denken dat het ons allemaal overkomt en dat we daar zelf geen invloed op hebben. We zijn vergeten hoeveel keuzevrijheid we nog steeds hebben. Daarover gaat dit blog, over hoe je door wat ogenschijnlijk simpele oplossingen, met minder moeite en stress en vooral met meer plezier kunt werken en leven.
Wat vind je belangrijker?
Die vraag stelde ik onlangs aan een dame die ik mag coachen. Ze gaf aan dat ze een druk weekend voor de boeg had met 3 uitnodigingen voor een feestje. Ze vroeg zich in ons gesprek hardop af hoe ze dat voor elkaar ging krijgen. Waarop ik haar herinnerde aan ons eerste gesprek en de doelen die ze had geformuleerd voor ons coachingstraject. Ze verlangde naar meer rust en energie en minder stress en hectiek. Ik vroeg haar daarom naar haar ideale invulling van het weekend. Ze gaf eerlijk toe dat in haar ideale weekend geen verplichte feestjes voorkwamen. Dus was het helder wat ze moest doen met die 3 uitnodigingen. Wel vond ze daar van alles van, want wat zouden ze wel niet van haar denken als ze niet in zou gaan op die uitnodigingen? Zouden die mensen haar nog wel aardig vinden? En kon ze het wel maken? Ze gaf toe dat ze het lastig vond om nee te zeggen en voor haar eigen grenzen op te komen. Gelukkig kan ik haar als coach daarbij helpen. Misschien herken je dit soort situaties wel, vraag jezelf dan altijd af: wat vind je belangrijker?
Wat vind je belangrijker:
lief zijn voor jezelf en vasthouden aan je eigen grenzen
of aardig gevonden worden door anderen
en daarmee je eigen grenzen overschrijden?
Weet jij waar je van oplaadt?
Voordat je grenzen kunt stellen en zo gezonde keuzes voor jezelf kunt maken is het belangrijk om te weten hoe je eigen gebruiksaanwijzing in elkaar zit. Weet jij bijvoorbeeld waar je energie van krijgt en van oplaadt? Dat is namelijk niet bij iedereen hetzelfde. Waar de ene persoon energie krijgt van een tweedaags muziekfestival, komt de ander helemaal bij van een wandeling in de stille natuur. Die verschillen zie je ook in het werk. Waar de een helemaal blij wordt van het ordenen van gegevens in excel, laadt de ander zijn batterij op van mooie gesprekken en overleggen. Kijk eens terug op je week en bedenk hoe het voor jou werkt. Waar krijg jij privé en in je werk energie van? En wat zijn voor jou de energievreters. En stel vervolgens vast hoe de balans daarin is. Simpel gezegd, als jouw week grotendeels bestaat uit energievreters en niet uit energiegevers voel je je aan het eind van de dag vermoeid en ben je soms zelfs helemaal op. En op termijn gaat dat fout.
Ken jij je eigen gebruiksaanwijzing?
Let op de onzichtbare energieslurpers
Soms lekt er ongemerkt energie uit je batterij, zonder dat je dit merkt. Sterker nog, je verwacht juist dat je ervan oplaadt. Ik heb het hier over de onzichtbare energieslurpers. En daar zijn er veel van, die je vast wel herkent. Ik noem de belangrijkste:
- Social media en nieuws
Ben jij ook zo iemand die regelmatig zijn telefoon pakt om te scrollen door de tijdlijnen van LinkedIn, Instagram en Facebook? En meteen de nieuwssites meeneemt? En heb je ook nog eens alle meldingen hiervan op je telefoon aanstaan? Wist je dat je door al die prikkels en negativiteit je brein langzaam uitput? En dat je door al die meldingen steeds afgeleid wordt en vaak aan het multitasken bent? Dit zijn enorme energieslurpers die op de achtergrond grote gevolgen hebben voor je energielevel. Bovendien beïnvloeden al die fantastische levens op social media je gevoel over je eigen leven.
- Tv en netflix
Hoeveel tijd besteed jij op de bank voor de tv? Waarschijnlijk best veel en denk je ook bij jezelf dat dit enorm ontspannend is. Helaas moet ik je teleurstellen. Wanneer je je vermoeidheid voelt is de verleiding heel groot om lekker op de bank een serie te bingen, maar het doet niet veel voor je energielevel. Sterker nog, het werkt averechts, je hoofd rust er niet vanuit. Ga liever een rondje wandelen of fietsen om te ontspannen. Ons lijf is er helemaal niet opgebouwd om weinig te bewegen. En als jij een zittend beroep hebt is het nog belangrijker om onder en buiten werktijd in beweging te komen.
- Vergaderingen en mails
Hoeveel werktijd besteed jij aan vergaderingen, overleggen en je mails beantwoorden? In de meeste gevallen gaat meer dan 50% van je werktijd daar naar toe. En hoeveel dragen ze nu echt bij aan je werk? Hoe nuttig is het? Zou het ook minder kunnen, dat vergaderen en overleggen. In de meeste gevallen kan dat namelijk prima. En vergaderingen kunnen sowieso vaak veel korter. Kijk eens naar de agenda en de actielijst, hoeveel terugkerende items staan daarop die niet echt spoed hebben? En erger nog, hoeveel energie en tijd wordt hiermee verspild? Datzelfde geldt voor je mailbox. Ben jij iemand die daar de dag mee begint en gedurende de dag steeds ieder mailtje snel beantwoordt? Dat voelt misschien heel nuttig, maar kijk eens een dag echt goed naar die mails. Zijn ze nodig? Kun je het ook anders afhandelen? Wat gebeurt er als je geen antwoord geeft? Vaak genoeg gebeurt er niets als je niets met een mail doet. Kijk maar eens naar alle mails na afloop van je vakantie. Veel is al opgelost en opgepakt zonder dat jij er iets mee hoefde te doen.
Jij hebt makkelijk praten
Die hoor ik regelmatig als ik het met mijn coachees heb over de dingen die ik hierboven heb benoemd. En dat lijkt misschien zo, maar ook ik trap nog regelmatig in dezelfde valkuilen. Ongemerkt zit ik toch regelmatig te lang op mijn telefoon of beantwoord ik ieder mailtje direct na binnenkomst. En ik vind het net zo verleidelijk als jij om op de bank te blijven hangen, dus kom ik ook niet elke dag aan het aantal stappen wat gezond voor me is.
“You teach best what you most need to learn”
Dat is niet voor niets een uitspraak die bij me past. Ik hoor vaak van de coachees die ik begeleid dat ze het gevoel hebben dat ik ze zo goed begrijp en dat klopt. Het feit dat ik het als coach heel goed weet, wil nog niet zeggen dat ik het ook altijd perfect doe. Ook coaches zijn gewoon mensen, net als bij de loodgieter waar het thuis misschien ook weleens lekt. Daarom heb ik een aantal tips die bij mij goed werken, die ik graag met je deel.
- Zet alle meldingen van je telefoon en mailbox uit
- Deel je werktijd in in tijdsblokken
- Maak gebruik van de Pomodoro techniek voor focustijd
- Zet reminders voor beweging en pauze in je telefoon, p.c. of gebruik een fitbit
- Schrijf op een post it of in je agenda waar je jezelf aan wilt herinneren en kijk er dagelijks naar
- Zet jezelf op nummer 1 en maak van daaruit je keuzes voor je weekindeling
Klinkt het te simpel?
Dat zou best kunnen, want dat hoor ik vaker van de mensen die ik mag coachen. Het klinkt misschien ook simpel, maar het in de praktijk brengen is echt niet zo simpel als het lijkt. Het zijn kleine veranderingen, maar wel veranderingen die oncomfortabel voelen. En dat zorgt er vaak voor dat mensen toch weer terugvallen in hun oude, vertrouwde gewoontes. Een verandering je eigen maken kost gemiddeld 66 dagen, dus geef je zelf echt de tijd om eraan te wennen. En het kan goed zijn dat jij daar toch wat hulp bij kunt gebruiken. Organiseer die hulp dan ook in je omgeving. Je kunt ook gerust contact met mij opnemen als jij hulp kunt gebruiken om je energieker te voelen. Ik heb verschillende mogelijkheden om je daarbij te helpen. Kijk gerust eens bij mijn aanbod (ga naar deze pagina), er is vast wel iets dat bij je past. Of maak een vrijblijvende afspraak om te kijken of ik iets voor je kan betekenen. Ga hier naar mijn agenda en plan direct je afspraak.
Nieuw: Programma Moeiteloos Leven
Zou jij in een praktisch Programma begeleid willen worden om moeitelozer te werken en te leven? Dan heb ik iets voor je, namelijk mijn nieuwe Programma Moeiteloos Leven. In 5 stappen leer ik je alles wat nodig is om met minder moeite door het leven te gaan. Meer weten, kijk hier voor meer informatie over het Programma Moeiteloos Leven.
Wil jij vaker dit soort inspirerende blogs lezen?
Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.
Wil jij ook Moeiteloos Leven?
Klik voor meer info op de button
hieronder👇🏻