Ga naar de inhoud

Moeiteloos het jaar afsluiten

Dit laatste blog van 2023 staat in het teken van de eindejaarsstress. Je herkent het wel waarschijnlijk, want er moet nog veel gebeuren. Het lijkt soms wel of aan het eind van het jaar iedereen nog even een eindsprint moet doen. Alsof na 31 december de wereld vergaat. En dat voelt niet altijd fijn. Daarom geef ik je in dit blog graag wat hulp om eindejaarsstress te verminderen. En te zorgen dat jij moeiteloos 2023 kunt afsluiten.

Prioriteiten stellen

Een belangrijk punt wanneer je orde wilt aanbrengen in de chaos in deze periode, is het stellen van prioriteiten. Dat had je vast zelf ook al bedacht. Je hebt vast al een lijst gemaakt van alles wat er nog moet gebeuren.

Wist je dat het maken van lijstjes van wat er moet gebeuren
niet hetzelfde is als het stellen van prioriteiten?

Je hebt wel gelijk dat je dat als eerste stap doet. En als je dat nog niet hebt gedaan, begin daar dan mee. Maak een overzicht van alles wat er nog moet gebeuren tot 31 december. Vervolgens stel je jezelf de volgende vraag bij alle punten op je overzicht:

“Moet ik dit nu doen”

Deze vraag is de ideale hulp bij het stellen van prioriteiten. Je stelt deze vraag per punt 5x, steeds met de klemtoon op een ander woord.

    1. Zo stel je vast bij “moet” of het echt moet gebeuren (een need-to-do) of dat het een nice-to-do is.
    2. Ook vraag je je bij “ik” af of jij degene bent die het moet doen of iemand anders, ben jij de beste en enige persoon die deze actie kan uitvoeren?
    3. Bij “dit” bepaal je of dit de beste actie is of dat het anders, misschien sneller of gemakkelijker kan.
    4. Bij het woord “nu” bedenk je of het echt nu moet gebeuren. Vaak overdrijven we de urgentie. Sterker nog, leidinggevenden hebben er een handje van (sorry mensen) om de urgentie te overdrijven. Vraag je bij “nu” af of het echt een ramp is als het niet nu gebeurt of dat het ook later kan.
    5. En tenslotte bij “doen”, vraag je je af of het echt moet gebeuren, is het iets wat gedaan moet worden of kan het ook achterwege blijven.

Het voorbeeld wat ik altijd benoem is het beantwoorden van mails. Bedenk je eens wat er gebeurt met mails na je vakantie. Vaak is een heel deel van de vragen die gesteld zijn inmiddels opgelost. Zo werkt het ook als jij nu besluit om de mail even niet te beantwoorden. Dingen lossen zich dan vanzelf op.

 
Veerkracht verhogen

Wat ik veel hoor van mensen die last hebben van stress in deze periode is dat ze niet zo goed voor zichzelf zorgen. Ze bewegen minder vaak, ze eten net iets teveel suiker of vet, ze slapen korter, zitten meer op hun telefoon of voor de televisie op de bank, etc. Allemaal dingen waarvan je zelf wel weet dat ze niet goed zijn voor je energie, maar wist je dat je daarmee ook je stressgevoel verhoogt?

Alle gezonde keuzes zorgen er daarentegen voor dat jij je veerkracht juist verhoogt. En laat dat nu precies zijn wat mensen in deze periode niet zo goed doen. Nogal logisch dat wanneer jij niet zorgt voor een volle accu, je harder leegloopt dan je zou willen. En daardoor word je lontje net wat korter, wat weer bijdraagt aan een verhoging van jouw stressgevoel.

Daarom is het belangrijk om juist in deze periode met al die verleidingen om je te buiten te gaan aan pepernoten en avonden bingen op de bank, de betere keuzes te maken. Zorg voor voldoende beweging, gezonde voeding, voldoende ontspanning en een goede nachtrust.

Zelf maak ik gebruik van de neurowetenschap om precies te weten wat goed is voor mijn energie. Jij kunt deze informatie ook krijgen over jouw brein met hulp van mijn Neuro4 Energieboost. Je vraagt deze online test hier aan: Neuro4 Energieboost

Wil je liever eerst een snelle stresstest invullen? Die heb ik ook, je vraagt ‘m hier gratis aan: gratis stresstest

 
Neem een voorbeeld aan de natuur

Een laatste tip om eindejaarsstress te verminderen is deze: neem een voorbeeld aan de natuur en wees een beetje lief voor jezelf. Vraag jezelf af of je de lat niet veel te hoog legt in deze donkere dagen voor kerst.

Kijk maar eens wat de natuur doet. In deze periode gaat de natuur op rust om voldoende op te laden voor het voorjaar. En daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen.

Gisteren luisterde ik de podcast van Jaap Voigt over “leven en werken in het ritme van de seizoenen”. De winterperiode is volgens Jaap bedoeld om naar binnen te keren, net als de natuur. Dit om vervolgens in de lente weer tot bloei te komen. Wij denken dat we in de winter net zo vol op stoom door kunnen denderen, maar ik vraag me af of dat wel zo is. Niet voor niks merk je dat veel mensen last hebben van griep of virussen, je bent vatbaarder omdat je teveel van jezelf vraagt.

Deze periode is niet de meest energieke periode van het jaar en het is goed om daar rekening mee te houden. Juist wanneer je straks in het voorjaar vol energie wilt zijn.

 
Maak van 2024 jouw jaar!

Deze tijd van het jaar is ook heel geschikt om terug te kijken en te bedenken wat je meeneemt naar 2024 en wat niet. Wat wil je veranderen? Wat wil je anders waar je nu niet tevreden over bent? Wat wil je absoluut niet meenemen?

Een mooie manier om van 2024 jouw jaar te maken is om met de hulp van een coach te kijken naar wat daarvoor nodig is. Iemand die jou door de juiste vragen inzichten kan geven die ervoor zorgen dat jij beter en vooral moeitelozer werkt én leeft.

Plan een gratis 30 minuten meeting en ik denk graag met je mee over wat jij nodig hebt om van 2024 jouw jaar te maken.

Ga naar mijn website en lees meer over mij en mijn aanbod. Je kunt hier ook direct je vrijblijvende afspraak inplannen in mijn agenda.

ga via deze link naar mijn website en plan je afspraak

 
Relax en ga moeiteloos het nieuwe jaar in

Dat is wat ik jou gun in deze tijd, leun achterover en relax, laat je niet gek maken. Even achterover leunen i.p.v. doorrennen als een hamster in een tredmolen geeft een veel beter gevoel. Zorg dat je op een moeiteloze manier het nieuwe jaar ingaat. Succes nog even en voor straks alvast hele fijne feestdagen.

 
Wil jij vaker mijn blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Je kunt je hieronder inschrijven⤵️