Ga naar de inhoud

Neem gewoon af en toe vakantie

Ze zei het echt. Irene Schouten, meervoudig olympisch kampioen schaatsen gaf ons die tip mee tijdens haar inspirerende verhaal op het Westfries Ondernemersgala op 15 mei.

“Neem gewoon af en toe vakantie”.

En dat was niet zomaar, ze had het zelf ervaren. Begin dit jaar had ze het gevoel dat het niet meer ging en toen nam ze rust. Op advies van haar coach, nam ze een hele maand rust. Niet echt natuurlijk, want ze bleef wel trainen, maar verder was het alleen eten, trainen, slapen. Volledige focus op zichzelf en de rust pakken waar het kan. En dat leverde haar weer de winst op.

En Irene’s advies geef ik ook vaak aan de leiders en ondernemers die ik coach. Voor het leveren van topprestaties is rust noodzakelijk. Hoe je dat kunt doen, lees je in dit blog. 

Hoe zit dat bij jou?  

Natuurlijk weet je best dat af en toe rust nemen belangrijk is. Alleen wanneer je het druk hebt en veel verantwoordelijkheden draagt, ben je daar niet altijd van overtuigd. Je bent gedreven en gewend hard te werken, dus jij hebt die rust helemaal niet nodig. Dat dacht schaatser Irene Schouten ook. Opgegroeid in een westfries tuindersgezin was hard werken en doorzetten haar met de paplepel ingegoten. Dat komt me bekend voor. Niet zeuren, gewoon doorgaan, dat zit diep bij de meeste westfriezen. En Irene weet ook zeker dat ze daar haar medailles aan te danken heeft. Waarschijnlijk denk jij, als hardwerkende leidinggevende of ondernemer net zo over jezelf. Je zet door als het moeilijk is, je geeft niet op. En rust nemen, tja, dat komt even helemaal niet uit, dat is iets voor later, als het rustiger wordt. Herkenbaar?

 

Alles draait om balans

Natuurlijk kom je er niet als je niet hard werkt. Inzet en doorgaan op wilskracht is heel belangrijk als je wilt presteren, maar net zo belangrijk is rust. Niet voor niks zei Joop Zoetemelk ooit: “De Tour win je in bed”. Hij wist ook dat goed je rust pakken essentieel is voor het halen van topprestaties. En topsport is leidinggeven en ondernemen ook. Überhaupt leven we in een wereld waarin veel gevraagd wordt. Dus is voor jou, net als iedereen, balans tussen hard werken en rust nemen belangrijk.

In het Neuro4Profiel waar ik graag mee werk wordt veel aandacht besteed aan je gas- en je rempedaal. Ze zijn allebei even noodzakelijk voor optimale prestaties. Alles draait om de balans tussen gas en rem. En de kennis over jouw rustgevende neurotransmitters en energiegevende neurotransmitters helpen je daarbij. Kijk gerust op mijn website als je daar meer over wilt weten: Neuro4 Energieboost

 

Wat jij kunt doen voor een betere balans 

Het persoonlijke verhaal van Irene Schouten over haar maand rust kun je gerust als voorbeeld nemen. Want als jij je focust op werken, eten en slapen en andere afleidingen laat vallen ben je al een heel eind. Kijk eens naar de tijd die je soms verspeelt aan telefoon, netflix, etc. En meer zakelijk bekeken, hoe lang laat jij vergaderingen duren en zijn ze ook allemaal even belangrijk. Neem je agenda eens onder de loep en kijk echt goed naar hoe jij je tijd besteedt. Vaak doen we alles omdat in onze agenda staat bijna op de automatische piloot, maar moet het ook echt allemaal? Expirementeer eens met het anders doen. Zelf maak ik in mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven gebruik van de tips van Mirjam van der Vegt uit haar boek “De kracht van rust”. Zij geeft een handvatten om meer rust in te bouwen, want:

“wie veel werkt, mag veel rusten”(© Mirjam van der Vegt)

 

4 snelle tips om meer rust in te bouwen 

Nou hoor ik je denken, dat lukt in mijn agenda zeker niet, daar heb ik geen tijd voor, etc. Maar meer rust inbouwen hoeft niet veel extra tijd te kosten. Ik geef je een paar suggesties:

    • 3 minuten adempauze

Je kunt al beginnen met een paar keer per dag een adempauze te nemen. Kies hiervoor bijvoorbeeld de momenten uit dat je het toilet bezoekt. Wanneer je dat doet, ga je even kort naar je adem. Je hoeft niets te doen en ook niets te veranderen, alleen het volgen van je adem is genoeg. Probeer dit 3 minuten te doen. Vind je dit lastig? Google dan eens op 3 minuten adempauze en kies een filmpje of audiofragment die jij prettig vindt.

    • zorg voor controle over je pauzes

Een goede tip van de Duitse psychologe Sabine Sonnentag is om je agenda eerst te vullen met de pauzes en vervolgens de rest in te vullen. Datzelfde geldt voor belangrijke ontspannende dingen als sporten, wandelen, naar buiten gaan, etc. Plan die eerst in je agenda en maak ze geen sluitpost. Houd je er vervolgens ook aan, maak ze net zo belangrijk als zakelijke afspraken.

Tip: wanneer anderen je agenda in kunnen zien, kun je er een prive afspraak van maken of een zakelijke omschrijving kiezen. Zo voorkom je schuldgevoel.

    • kies ontspanning op basis van je hersensysteem

Wanneer je gedurende je werk continue bezig bent met ingewikkelde vraagstukken, helpt het niet om ter ontspanning de krant te lezen. Dan geef je je hoofd geen pauze. Ga dus op zoek naar ontspanning die je tegengestelde hersendelen aan het werk zet. Dat doe je bijvoorbeeld door te spelen (sporten bijvoorbeeld) of te tuinieren.

    • Doe af en toe niks

Ook niksen is belangrijk. Dat hoeft niet lang te duren. 5 minuten uit het raam staren en echt niks doen, helpt al. Bouw het langzaam op en begin met 1 minuut per dag. En denk eraan, echt niks doen, dus pak je telefoon er niet bij.

 

Wat ga jij doen? 

Je kunt dit blog gewoon lezen en daarna weer overgaan tot de orde van de dag. Of de chaos van de dag. Dat is een optie. Je kunt ook alvast beginnen met een eerste stap. Gewoontes veranderen om meer rust in te bouwen kosten tijd en moeite. Wat ga jij doen om een eerste stap te zetten? 

Als je nu denkt, ik red dat niet alleen, ik kan wel een coach daarbij gebruiken, dan heb ik iets voor je. Maak eens een vrijblijvende afspraak met mij. Tenslotte laten topsporters zoals Irene Schouten zich ook goed begeleiden. Het is gewoon moeilijker om het alleen te doen, zelfs voor zelfstandige types zoals jij. Ga naar mijn website en plan vandaag nog je afspraak in. Ik geef je graag wat persoonlijke tips om meer rust te krijgen in je dag.

Ga hier naar mijn agenda: agenda en plan direct je vrijblijvende persoonlijk strategie gesprek op een moment dat jou past. 

 

Een extra tip

Je kunt de uitspraak van Irene Schouten natuurlijk ook heel letterlijk opvolgen: ga gewoon af en toe met vakantie. Dus plan een korte of langere vakantie om bij te tanken. Van die dagen als Hemelvaartsdag en Pinksteren lenen zich uitstekend voor een korte vakantie. Een paar dagen weg, dat helpt al. Dus doe het, het leven is te kort om alleen maar te werken. Plus:

“Wees onbereikbaar om beschikbaar te zijn” @Mirjam van der Vegt

 

Wil je meer dan alleen een paar tips? 

Meer rust inbouwen (of ook wel chaos managen genoemd) is een van de stappen uit mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven. Het is altijd mooi om te zien dat de deelnemers ook echt de vruchten plukken van de stappen in het Programma. Ze voelen al na een paar stappen meer rust, meer overzicht en minder stress. En daardoor werken de leidinggevenden die mijn Programma volgen met meer rust en overzicht en gaat het leiden moeitelozer.

Meer weten? Kijk op mijn website voor meer informatie of maak een vrijblijvende afspraak om te bespreken of het ook iets voor je is. 

Gratis voorproef met 3 gouden tips

Download gratis mijn E-book met 3 gouden tips om moeiteloos leiding te geven. Ga naar de knop hieronder.

Wil je voortaan mijn blogs direct lezen? 

Abonneer je dan. Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.