Ga naar de inhoud

Stop met ontsnappen

Ken je dat gevoel? Dat gevoel alsof je in draaimolen zit die steeds sneller gaat. Werk, verplichtingen, deadlines, sociale activiteiten, je moet van alles en het lijkt alsof het nooit stopt. En dan komt dat verlangen naar vakantie. Mij overkwam het vlak voor de meivakantie. Ik keek urenlang op allerlei sites van reisaanbieders, op zoek naar de ultieme vakantie. Sterker nog, ik was op zoek naar het ultieme toevluchtsoord waar alles beter zou zijn. Een plek waar ik niet zoveel zou moeten. Niksen en genieten van de zon, precies wat ik nodig had, dacht ik. In dit blog lees je over deze behoefte aan ontsnapping en leg ik uit wat het eigenlijk is.

De illusie van vakantie

Laten we eerlijk zijn, vakantie is geweldig. Het vooruitzicht van een paar dagen of weken weg van de dagelijkse sleur kan voelen als een absolute noodzaak. Het idee om even te ontsnappen aan de stress en verantwoordelijkheden van het dagelijks leven lijkt als een magische formule voor geluk.

Maar wat als ik je vertel dat vakantie soms niet meer is dan een pleister op een diepere wond?

Het is verleidelijk om te geloven dat vakantie alle stress zal wegspoelen. Maar in werkelijkheid kan vakantie een vlucht zijn, een tijdelijke ontsnapping aan de realiteit in plaats van een duurzame oplossing voor stress.

Hoe vaak hebben we niet het gevoel gehad dat we een vakantie nodig hadden om bij te tanken, alleen om terug te komen en te ontdekken dat hetzelfde gevoel van overweldiging ons weer inhaalt? Het probleem zit hem niet in de vakantie zelf, maar in de manier waarop we omgaan met stress in ons dagelijks leven.

 

Ik had het (weer) niet in de gaten

Voor de meivakantie wist ik zeker dat een vakantie voor mij dé oplossing zou zijn. Een vakantie naar een zonnige bestemming zou alles oplossen. Nu ken je mij als die coach die anderen helpt om te zorgen voor een goede balans tussen stress en energie. En dan zou je denken dat ik inmiddels dus wel bewust zou zijn van wat dat gevoel om op vakantie te moeten eigenlijk is. Maar niets is minder waar, het duurde toch weer een paar dagen voordat ik het bij mezelf in de gaten had wat ik aan het doen was. Ik was keihard aan het vluchten voor de drukte en het vele moeten. Stiekem was de stress toch weer chronisch aan het worden. En ik had het niet eens in de gaten.

“You teach best what you most need to learn” zullen we maar zeggen 😅

Dus ga maar na, als ik het niet eens in de gaten heb, hoe moet dat dan voor jou zijn, die zich misschien wel veel minder bewust is van dit risico?

 

Vakantie moet geen ontsnapping zijn

Stress is als een niet uitgenodigde gast die nooit lijkt weg te gaan. En in plaats van het aan te pakken bij de bron, gebruiken we vakantie als een tijdelijke ontsnapping. Maar wat als we nu in plaats daarvan leerden om beter om te gaan met stress, zelfs als we niet op een tropisch strand liggen?

Het begint allemaal met zelfzorg, met het erkennen van onze grenzen en het leren om nee te zeggen wanneer dat nodig is. Het betekent ook het vinden van manieren om te ontspannen in het midden van de chaos van het dagelijks leven. Of het nu gaat om een wandeling in de natuur, een paar minuten meditatie of gewoon een goed boek lezen, het zijn deze kleine momenten van rust die echt het verschil maken.

Dus voordat je weer droomt van witte zandstranden en azuurblauwe wateren, vraag jezelf af:

“Is het echt vakantie die ik nodig heb of

is het misschien tijd om op een andere manier met stress om te gaan?”

 

      • Wat als je nu eens zou streven naar een leven waarin vakantie meer is dan alleen een tijdelijke ontsnapping?
      • Wat als je op zoek zou gaan naar een voortdurende staat van zijn waarin je de rust en het plezier vindt die je zoekt, zelfs te midden van de chaos van het leven?

 

Wist je dat je brein de sleutel is tot die relaxte staat van zijn?  

Ik wist vroeger niet hoe de neurotransmitters in je brein de sleutel vormen voor een meer ontspannen en relaxte manier van leven. Misschien weet jij dat ook wel niet? Door inzicht te krijgen in hoe jouw brein werkt kun jij er namelijk zelf voor zorgen dat je je altijd energiek voelt en dat stress geen problemen geeft.

Door jouw persoonlijke neurotransmitterprofiel weet jij precies wat jij nodig hebt om je energie te optimaliseren en stress te minimaliseren. Deze kennis zorgt voor een veel duurzamer situatie dan die vakantie die misschien wel voelt als dé oplossing, maar het niet is.

Dus je snapt dat ik uiteindelijk niet besloot tot die vakantie, maar gewoon precies die dingen deed die in mijn persoonlijke Neuro4 profiel staan. Gewoon thuis in mijn eigen huis en achtertuin. En deze week dus weer heerlijk ontspannen aan het werk ben gegaan.

Ben jij benieuwd wat voor jou die adviezen zijn om stress en vermoeidheid een halt toe te roepen?

Vraag dan een Neuro4 Energieboost bij mij aan. Stop met ontsnappen en krijg persoonlijk en praktisch advies om voortaan energiek en stressvrij te werken en te leven.  

Lees hier meer en vraag direct je Neuro4 Energieboost aan: