Ga naar de inhoud

Van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan

Herkenbare uitspraak, van hard werken is nog nooit iemand doodgegaan? Vast wel, velen van ons zijn opgegroeid in een cultuur waarin hard werken en niet zeuren als groot goed werden beschouwd. Logisch ook, want onze ouders groeiden op in de opbouwperiode na de oorlog waarin het heel belangrijk was om met z’n allen de schouders eronder te zetten. Dus gaven ze dat door aan ons, hun kinderen, met de beste bedoelingen. En ik geef toe, hard werken levert je ook veel op. Het brengt je ook echt ergens. En inderdaad, je gaat er niet dood aan. Maar of hard werken ook de weg is naar een gelukkig leven, dat vraag ik me af in dit blog. 

Wat levert hard werken jou op? 

In de gesprekken die ik met mensen voer komt het regelmatig ter sprake, waarom werk je eigenlijk zo hard? De antwoorden variëren tussen voldoening, waardering, maar zeker bij ambitieuze professionals vallen woorden als kick en adrenaline ook vaak. En soms werken mensen ook hard uit gewoonte, ze kennen niets anders vanuit hun opvoeding. Wanneer ik dan doorvraag blijft het soms stil.

Reflecteren op de redenen waarom je zo hard werkt
en zo je best doet, kan confronterend zijn.

 

Maar al te vaak is het iets dat mensen al heel lang doen en wat ook heel lang uitstekende resultaten heeft opgeleverd. Heel vaak heeft het ze tot grote hoogte gebracht en hebben ze het voor de buitenwereld helemaal gemaakt. Alleen merken ze zelf na verloop van tijd dat het behaalde resultaat ze niet gelukkig maakt. 

 

Wanneer je op zoek gaat naar de reden, dan wordt het interessant 

In de gesprekken die ingaan op de redenen waarom je zo hard werkt, komt vaak een interessant beeld naar voren. Naast de patronen vanuit je opvoeding, waarin gehamerd werd op je best doen en doorzetten, blijkt hard werken soms ook een automatisme, waarvan je je niet meer afvraagt of dat harde werken je ook dichterbij je geluk brengt. 

 

Achterhalen wat jij nodig hebt voor een gelukkig leven

Hard werken aan datgene waar jij echt gelukkig van wordt, geeft veel voldoening. Hard werken om de verkeerde redenen, levert niet die voldoening op. Het holt je uit en kan op den duur tot klachten leiden. Vermoeidheid, spanning en  stress leiden in de richting van overspanning en soms zelfs burnout. Ik zou dus niet zomaar durven beweren dat van hard werken niemand ooit is doodgegaan.

 

Zeker als je hard werkt om de verkeerde redenen,

kost het je meer energie dan het oplevert.

 

Veel mensen hebben last van stress- en spanningsklachten en voelen zich niet helemaal gelukkig. Ze gaan dan op zoek naar hulp en komen bij een coach terecht. Samen ga je dan onderzoeken wat de oorzaken zijn waardoor je je niet gelukkig voelt. Afhankelijk van wat je meemaakt en in welke levensfase je bevindt, evolueert jouw behoefte aan een zinvol leven. Juist daarom is het belangrijk om regelmatig bij jezelf te rade te gaan of je nog doet waar je gelukkig van wordt. En of je in je leven doet waar je zelf blij van wordt of toch stiekem waar je omgeving of ouders blij van worden. 

 

Bouw tijd in voor reflectie

Regelmatig reflecteren op je leven en je doelen, helpt enorm bij het vergroten van een geluksgevoel. Ik doe dat zelf vaak door gesprekken met een coach, want ook coaches hebben coaching nodig. Het voelt een beetje als de wc eend reclame, maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het helpt om met een professional een goed gesprek te voeren over je leven. Om te checken of je nog op koers ligt of dat aanpassing nodig is. 

 

Achterhaal je kernwaarden en je missie

De meeste bedrijven hebben heldere kernwaarden, een missie en een visie ontwikkeld. Aan de hand daarvan worden doelen bepaald. Voor jou als mens kan dat ook heel behulpzaam zijn. Door het bepalen van jouw missie en jouw waarden, kun je sturing geven aan je leven. Bij iedere keuze die je moet maken, kun je je waarden en je missie er weer bij pakken om zo te voorkomen dat je ja zegt tegen de verkeerde dingen. 

 

Wil jij ook eens vrijblijvend ervaren wat een coach voor jou kan betekenen? 

Wil jij eens geheel vrijblijvend bespreken of en wat coaching voor jou kan betekenen? Of wil jij ook aan de slag met je eigen missie en waarden? Plan dan een Persoonlijk Strategie Gesprek. Lees hier op mijn website alles over het vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek en maak direct een afspraak.

 

1-op-1 begeleiding in een uniek Programma

Een deel van de tips uit dit blog komt ook terug in mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven. In een uitgekiend en praktisch Programma op basis van 11 stappen leid ik jou naar een manier van leidinggeven waarbij jij met minder moeite en meer plezier je doelen haalt. Nieuwsgierig? Klik op de button onder dit blog voor meer informatie. 

1 van de tevreden deelnemers:

“Ik leef weer bewust dankzij jouw Programma, waarvoor mijn oneindige dank!”

 

Meer van dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog in je mailbox te ontvangen. 

Wil jij ook Moeiteloos Leidinggeven?

Schrijf je in voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven en leer in 11 stappen hoe leidinggeven met minder moeite en meer plezier kan. Ga voor meer info naar de button hieronder.