Ga naar de inhoud

Van hondenbaan naar droombaan

Je kent het vast wel, van die dagen dat je je afvraagt waarom je ook alweer begonnen was aan die leidinggevende functie……. Iedereen moppert op je, dat overleg loopt niet lekker, je directeur vraagt waar het jaarplan blijft, je to do lijst komt nooit af. En jij maar rennen om iedereen tevreden te stellen. ’s Avonds thuis werk je nog even door om alles waar je overdag niet aan toegekomen was af te maken. Kortom, het lijkt meer een hondenbaan dan een droombaan. Hoe je daar verandering in kunt brengen, vertel ik je in dit blog.  

Waarom wilde je ooit die baan? 

Dat is eigenlijk de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Wat was ooit de aanleiding om voor deze baan te gaan. Was je toe aan een volgende stap? Was je er helemaal klaar voor? Ging je het beter doen dan alle voorgangers? Heel goed. Schrijf zoveel mogelijk redenen op waarom je ooit aan deze baan begon, want waarschijnlijk vond je het in het begin helemaal je droombaan. Het helpt om inzichtelijk te maken waarom dat zo was. Ga dus terug naar je begintijd.

Ga na wat je sterke punten zijn

De volgende stap is het in beeld brengen van je sterke punten. Wat breng jij, wat voeg je toe, wat vinden mensen dat jij goed kan? Vaak zijn dat dingen die jij zelf heel gemakkelijk vindt om te doen, dingen die je niet veel energie kosten. Schrijf al die kwaliteiten op en hang ze op een plek waar je vaak naar toe kijkt. Op slechte dagen pak je je kwaliteitenoverzicht erbij en echt, dat helpt. 

Maak het bespreekbaar

Als er veel in je team gemopperd en geklaagd wordt, is dat voor jou als leidinggevende een groot energielek. Zeker als dit steeds weer gebeurt en de sfeer daardoor negatief is, is het belangrijk dat je dit bespreekbaar maakt. Wanneer je dat in een overleg lastig vindt, kun je beginnen om een paar medewerkers 1-op-1 eens te polsen hoe zij dit ervaren. Mijn ervaring uit het verleden is dat er meestal meer mensen in je team last van hebben. Vaak zijn die onvoldoende in staat er tegenin te gaan. Als het echt uit de hand loopt, kun je ook gerust je gevoel daarover uiten. Ook jij als leidinggevende bent maar een mens, dus laat merken dat je het irritant vindt. Betrek je team daarna bij de oplossing. 

Als de oorzaak niet bij je team ligt, maar bij je leidinggevende

Wat ook regelmatig gebeurt is dat het niet door je team komt, dat jij niet happy bent met je baan, maar door je leidinggevende. Dat lijkt misschien lastiger op te lossen, want dat is ook diegene die gaat over jouw aanstelling. Toch is het ook in die situaties goed om in gesprek te gaan en goede afspraken te maken. Van tevoren is het dan slim om na te gaan waar je irritatie precies door veroorzaakt wordt. Wat kan helpen is het opschrijven van concrete voorbeelden en situaties waarbij jij geraakt werd. Probeer te achterhalen wat het precies veroorzaakte. Soms is het iets wat jij zelf te leren hebt en veroorzaakt het daarom irritatie. En realiseer je ook dat jouw leidinggevende kwaliteiten en valkuilen heeft, net als jij. Ga daar eens met elkaar over in gesprek en kijk wat je kunt doen om nieuwe irritaties te voorkomen. 

Soms veroorzaak je de irritatie zelf

Ja, je leest het goed, soms veroorzaak je de irritatie zelf. Wanneer je hard werkt, weinig tijd hebt voor ontspanning, minder goed slaapt, etc. ben je sneller geïrriteerd dan wanneer je goed uitgerust bent. Dat merken ze prive vaak eerder aan je, daar laat je je soms net wat sneller gaan. Dus zeker als je daar thuis opmerkingen over krijgt, zou je na kunnen gaan of dat de oorzaak is voor je gevoel dat je baan een hondenbaan is. En probeer beter voor jezelf te zorgen. Hoe je dat kunt doen, schreef ik al eens in een ander blog leidinggeven is topsport.

Zoek hulp als je er zelf niet uitkomt

Het gebeurt maar al te vaak dat je zelf niet meer in staat bent te zien wat nou precies je gevoel veroorzaakt. Komt het door je baan, je team, je leidinggevende of is het iets anders? Ga dan eens vrijblijvend met mij in gesprek. Je kunt via deze link naar mijn agenda om direct een afspraak in te plannen die past in jouw drukke agenda. Samen kunnen we dan bespreken wat je in jouw situatie helpt naar je droombaan.

Meer van dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen. 

GRATIS E-BOOK

Welke 3 gouden tips helpen om moeiteloos leiding te geven?
Ontvang mijn E-book nu gratis.