Ga naar de inhoud

Volg een cursus nee zeggen

Afgelopen weekend las ik er over in de Volkskrant*: “Hoe leer je beter nee te zeggen?” Een onderwerp dat ik ook veel tegen kom in de coachgesprekken. Grenzen stellen en nee zeggen, iedereen weet dat het verstandig is. Toch is het voor veel mensen ook lastig, want vinden ze je nog wel aardig als je nee zegt? En het zit ook niet in onze natuur. We zijn bang om anderen teleur te stellen en voor je het weet zeg je dan toch ja op een vraag. Terwijl het zo belangrijk is om nee te kunnen zeggen en je eigen grenzen te bewaken. Tijd dus voor een cursus nee zeggen. In dit blog geef ik je een paar tips om gemakkelijker nee te zeggen. 

*het artikel lees je hier: artikel Volkskrant 7 april 2023

Stel je antwoord uit

Wanneer jij zo iemand bent die al ja heeft gezegd voordat je het in de gaten hebt, dan is de stap naar het antwoord nee heel groot. Daarom is het verstandig een tussenstap in te voeren, namelijk stel het antwoord uit. Bij ieder verzoek dat op je afkomt, geef je niet direct antwoord. Je zegt iets als “Ik moet even kijken in mijn planning en ik kom er op terug” of een andere zin die bij je past. Je zegt dus nog geen ja, maar ook nog geen nee. Deze manier van het antwoord uitstellen geeft jou de tijd om eens goed te overwegen of het past bij je doelen, zoals hierboven genoemd of niet. Ook kun je op dat moment echt kijken of het past in je planning. Vooral voor mensen die nee erg onvriendelijk vinden overkomen is dit een fijne tussenstap.

 

Voel je niet schuldig

Nee zeggen of zelfs het antwoord uitstellen is voor mensen die graag een ander ter wille zijn (de pleasers) heel lastig. Ze voelen zich dan al snel schuldig. En om dat nare schuldgevoel te voorkomen, zeggen ze dan maar liever ja. Terwijl goed je grenzen aangeven en nee zeggen, voorkomt dat jij overbelast raakt of zelfs burn-out. Realiseer je dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. En dat iedere ja tegen een ander in feite een nee is tegen jezelf.

“Nee zeggen tegen iemand betekent ja zeggen tegen jezelf.”

 

Nee zeggen maakt je effectiever

Dat klinkt je vast als muziek in de oren. Nee zeggen maakt je effectiever. Hoe dat zit? Alleen nee zeggen helpt dan natuurlijk niet meteen. Maar wanneer je gericht nee zegt tegen werkzaamheden die niets met jouw doelen of verantwoordelijkheden te maken hebben, maakt dat je effectiever.

Begin dus bij de eerste stap, kijk goed naar wat er van jou verwacht wordt. Of je nu leidinggevende bent of niet, kijk eens naar de doelen die met jou zijn afgesproken. Waar word jij op afgerekend? Komt er dan iemand met een verzoek, kijk dan of het bij je doelen past of eraan bijdraagt. Is dat niet het geval, dan zeg je nee. Hierdoor doe jij alleen dingen die je ook helpen je doelen te bereiken. En daarmee maakt het nee zeggen je dus effectiever. Met andere woorden, focus op je doelen en werk zo efficient en gericht mogelijk aan je doelen. 

“Alles wat je aandacht geeft groeit”

 

Bewustzijn is de eerste stap

Wanneer jij je grenzen beter wilt bewaken door vaker nee te zeggen, dan is dat een grote verandering. En iets veranderen kost tijd. De eerste stap om iets te veranderen is bewustzijn. Je moet je eerst ergens bewust van zijn om het te kunnen veranderen. Begin dus bij het begin, bouw tijd in om te reflecteren op jezelf en wat je aan het doen bent. Hoe zien je dagen er normaal gesproken uit en hoe gefocust ben je op je doelen?

Wanneer jij regelmatig van hot naar her aan het rennen bent en van overleg naar overleg, dan kan het goed zijn dat jij ongemerkt overal ja op zegt. Je bent dan bezig als een hamster in een tredmolen en staat weinig bewust in het leven. Bouw liever tijd in om stil te staan bij wat je aan het doen bent. Dit om meer bewuste keuzes te kunnen maken. 

“Ik sta even stil en dat is een hele vooruitgang” – Bertolt Brecht

 

Gericht aan de slag met een praktisch stappenplan

Een cursus nee zeggen is ook onderdeel van mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven. Het is altijd mooi om te zien dat de deelnemers ook echt de vruchten plukken van de stappen in het Programma. Ze voelen al na een paar stappen meer rust, meer overzicht en minder stress. En daardoor werken de leidinggevenden die mijn Programma volgen met meer plezier en gaat het leiden moeitelozer.

Meer weten? Kijk op mijn website voor meer informatie of maak een vrijblijvende afspraak om te bespreken of het ook iets voor je is. 

 

Gratis E-book met 3 gouden tips

Veel leidinggevenden zijn druk, heel druk en ik weet hoe dat voelt. Speciaal voor jou heb ik daarom een E-book geschreven met 3 gouden tips die je helpen om moeiteloos leiding te geven. Je kunt het E-book nu gratis downloaden, ga naar de knop hieronder.

Wil je vaker mijn blogs lezen?

Abonneer je dan op mijn blogpagina.

Schrijf je gratis in en ontvang altijd als eerste mijn nieuwe blog in je mailbox.

Wil je moeiteloos leidinggeven?

Schrijf je dan in voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven en leer in 11 stappen hoe leidinggeven met minder moeite en meer plezier kan. Klik hieronder.