Ga naar de inhoud

Voorbereiding op een lange zit

2021 zou een veel beter jaar worden dan 2020. De feestdagen brachten we door in een lockdown situatie, maar hoop op een snel einde hield ons op de been. Inmiddels ziet het er veel minder positief uit. Nieuwe varianten van het Coronavirus duiken op en een versoepeling van de maatregelen raakt steeds verder uit beeld. Het ziet er naar uit dat we ons voor moeten bereiden op een lange zit in deze situatie. In dit blog beschrijf ik hoe zo’n voorbereiding eruit ziet. 

Het einde van het begin? 

In een artikel in het NRC Optimisme in 2021 werd: vrezen dat dit slechts het begin is las ik dat we bijna terug zijn bij af. “Even leken we slechts een lockdown verwijderd van de terugkeer naar een normaal leven, of iets dat daarop zou lijken. Met vaccinaties in aantocht leek dit het begin van het einde. Het lijkt nu eerder op het einde van het begin.” Als dat inderdaad zo is, is het van groot belang om jezelf daarop voor te bereiden.

Wat vraagt dat van jou als leidinggevende?

Er zijn de laatste maanden enorm veel tips gedeeld over leidinggeven op afstand. Ook ik heb daar al veel over gesproken en geschreven. Maar als het inderdaad zo is dat we nog lange tijd in deze situatie zullen blijven, dan vraagt dat toch wat anders. Leidinggeven is altijd al uitdagend, maar in deze tijd helemaal. 

Een wijze leider begint bij zichzelf en is eerlijk

Leidinggeven begint altijd bij jezelf. Ondanks dat je misschien geneigd bent om vooral goed voor de medewerkers in je team te zorgen, is het enorm belangrijk dat je toch begint bij jezelf. Ga bij jezelf na hoe het echt met je gaat. Doe je vooral niet stoerder voor. Het is in deze tijd echt normaal dat je je niet optimaal voelt. Ga ook eens in gesprek met je partner of een goede vriend en vraag hen hoe zij kijken naar jou en je energieniveau. Vraag ze echt eerlijk te zijn. Vervolgens is het goed om stil te staan bij de zaken waar jij energie van krijgt, dingen waar jij van ontspant. De volgende stap is je agenda. Bekijk hoeveel tijd je in de afgelopen weken hebt genomen voor de dingen waar jij van ontspant. Wat valt je daarin op? Wat is de verhouding tussen werk en ontspanning? Waarschijnlijk is die verhouding momenteel uit balans. Althans, dat is bij de meeste mensen die ik tegenwoordig spreek, wel het geval. 

Wat kun je zelf doen?

De belangrijkste vervolgstap is natuurlijk dat je actie onderneemt. Wanneer je hebt geconstateerd dat je weinig tijd besteedt aan ontspanning, zul je dat echt moeten veranderen. Het is normaal gesproken al niet verstandig om teveel van jezelf te vragen, maar in deze tijd is het echt onverstandig. Ga niet door op deze weg, even doorbijten is nu heel gevaarlijk. Zeker met in het achterhoofd dat we nog een lange weg te gaan hebben. Bedenk wat je kunt doen om meer tijd vrij te maken voor ontspanning. Zou je bijvoorbeeld gesprekken of vergaderingen kunnen doen terwijl je buiten wandelt? Zou je ’s morgens wat eerder op kunnen staan om te sporten? Zou je meer pauzes tussendoor kunnen plannen? Hoe lang is het geleden dat je een vrije dag had? Er zijn talloze vergelijkbare zaken te bedenken. Zet het vervolgens op de agenda van je eerstkomende bila met je leidinggevende en agendeer het voor een managementvergadering. Maak het bespreekbaar en maak concrete afspraken over wat je de komende tijd anders gaat doen. 

Goed voorbeeld doet goed volgen

Wanneer je voor jezelf een plan de campagne hebt gemaakt, kun je vervolgens ook je medewerkers meenemen in dit plan. Vertel ze over je voornemens en ga met ze in gesprek over hetzelfde onderwerp. Vraag ze hetzelfde te doen voor hun eigen situatie. Op deze manier geef jij het goede voorbeeld. En laat je zien wat er mogelijk is. Deze tijd is een hele vreemde tijd en door je eigen situatie bespreekbaar te maken, verlaag je de drempel voor anderen. 

Wil je snel inzicht in je energieniveau en concrete verbetertips?

Leidinggevenden zijn vaak druk en gunnen zichzelf weinig tijd. Daarom werk ik graag met een online vragenlijst (het Neuro4Profiel) die snel inzicht geeft. En belangrijker nog, die ook snel op maat gesneden verbetertips geeft. Kijk hier op mijn website voor meer informatie over het Neuro4Profiel en mijn Optimalisatie Advies. 

Wil jij als leidinggevende met plezier en energie in deze tijd werken en leven?

Merk jij dat je in deze wel wat extra ondersteuning kunt gebruiken? Ploeter niet door en schakel mijn hulp in. Ik merk gelukkig dat in deze bizarre tijd de drempel om hulp in te schakelen lager is geworden. Je kunt tegenwoordig op mijn website direct een afspraak maken voor een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek. Ik vertel je graag over de mogelijkheden. Mijn ervaring is dat een paar gesprekken vaak al genoeg zijn. Boek hier je afspraak en ik spreek je snel. 

Meer van dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen. Ook kun je je hieronder abonneren op mijn social media kanalen. Vrijwel dagelijks deel ik op social media tips en tricks voor leidinggevenden.

GRATIS E-BOOK

Welke 3 gouden tips helpen je om moeiteloos leiding te geven?
Ontvang mijn E-book nu gratis.