Ga naar de inhoud

Wanneer schakel je hulp in?

“Had ik je maar eerder benaderd”

“Zo jammer dat ik eerst over mijn grenzen moest gaan voordat ik op zoek ging naar hulp”

“Ik wist niet eens dat deze manier van begeleiding bestond”

“Ik dacht dat ik gewoon niet geschikt was voor een leidinggevende functie”

Zomaar een paar opmerkingen die ik veel hoor van leidinggevenden die bij mij aankloppen voor begeleiding. En inderdaad, het is erg jammer dat ze vaak laat op zoek gaan naar hulp. Daarom deze keer een blog met een aantal voorbeelden van situaties waarbij mijn hulp als Management Coach werd ingeschakeld.   

Zo kon het niet langer

Hij irriteert zich aan z’n team. Kunnen ze nou helemaal niets alleen? Als hij input vraagt voor een vergadering komt er geen reactie van de medewerkers. De directie snapt niet hoe zwaar hij het heeft. Ze komen maar met nieuwe veranderingen en vragen nooit of hij er heil in ziet. Steeds vaker werkt hij over. Er lijkt geen einde te komen aan de stroom van mails en taken. Sporten doet hij al langere tijd niet meer, hij zou niet weten wanneer. Wanneer zijn collega’s koffie met hem willen drinken, reageert hij kortaf. Natuurlijk heeft hij daar geen tijd voor. Zijn vrouw moppert dat hij geen energie heeft om met het gezin iets te ondernemen. Totaal uitgeput gaat hij ’s avonds naar bed waar hij vervolgens wakker ligt van alles wat hij nog moet doen.

Dit was het verhaal van een manager die ik onlangs sprak. Ten einde raad kwam hij bij me langs. Hij overwoog van baan te veranderen, want dan zou het vast beter gaan. Zo kon het niet langer.

Als ik van je bestaan had geweten, was ik eerder bij je langsgegaan

Samen besloten we dat ik hem ging begeleiden. We startten met een Neuro4Profiel inclusief Optimalisatie Advies en hij ging enthousiast aan de slag met mijn leefstijladviezen. In de coachingsgesprekken namen we door hoe zijn week eruit zag. Het werd al snel duidelijk dat hij meer dingen deed die energie kostten dan die energie opleverden. Ook bleek hij nooit een signaal afgegeven te hebben richting zijn eigen leidinggevende. Eenzaam ploeterde hij door, tot het echt niet meer ging. We maakten in een paar gesprekken concrete afspraken over wat er nu nodig was. Opgelucht ging hij aan de slag en al na een paar weken kwam er lucht. Hij ging beter slapen, de spanning verminderde, de werkuren werden effectiever en langzaam voelde hij de energie terugkomen. Met die energie kon hij als leidinggevende ook het enthousiasme weer uitstralen naar zijn team. Samen met de medewerkers zijn er nieuwe afspraken gemaakt om de doelen te halen. Hij gaat weer met plezier naar zijn werk en komt vol energie thuis bij zijn gezin. 

“Als ik van je bestaan had geweten was ik eerder bij je langsgegaan”, was zijn reactie in ons laatste gesprek. Ik vroeg om een review van hem. Dat vond hij lastig. Misschien dat zijn collega’s het wel zwak vinden dat hij hulp nodig had. Jammer genoeg is dat wat veel mensen tegenhoudt om er openlijk voor uit te komen dat ze een coach in de arm nemen. Angst om als zwak gezien te worden, terwijl hulp vragen juist heel krachtig is. 

Ik denk dat ik maar stop met mijn leidinggevende functie

Een andere leidinggevende kwam bij me terecht via via. Ze voelde zich niet fit, was moe, piekerde veel en twijfelde over de leidinggevende functie die ze bekleedde. “Het is een leuk team, maar ik weet niet of ik het wel wil blijven doen. Op deze manier hoeft het voor mij niet. Ik wil me graag weer beter voelen, dan maar geen leidinggevende functie.”

We gingen samen aan de slag. Ook zij vulde de online vragenlijst in voor het Neuro4Profiel en kreeg van mij persoonlijk Optimalisatie Advies. Al na 2 weken merkte ze door dat advies verbetering. En na 2 coachingsgesprekken werd duidelijk wat ze zelf kon doen als het gepieker en de twijfel de overhand nam. Wat voelde dat prettig. Voor een blijvende gedragsverandering is meer nodig, dus na die eerste paar gesprekken volgen er meer. Steeds beter leerde ze haar grenzen zien en de energie nam zienderogen toe. “Ik zie nu in welke neerwaartse spiraal ik terecht gekomen was. Wat ben ik blij met jouw begeleiding. Het lag helemaal niet aan de leidinggevende functie, maar aan hoe ik in mijn vel zat.” 

Je hoeft het niet alleen te doen

Dit zijn zomaar wat voorbeelden uit mijn dagelijkse praktijk als Management Coach om te laten zien wat er mogelijk is. Op mijn website kun je meer informatie vinden over de mogelijkheden die ik bied, zoals het Programma Moeiteloos Leidinggeven. Kijk op deze pagina voor meer informatie over het Programma.

En omdat je als leidinggevende alleen optimaal kunt presteren als je je energiek voelt, begint mijn begeleiding vaak met een Neuro4Profiel en persoonlijk Optimalisatie Advies. Wil je hier meer over weten, kijk dan hier.

Vrijblijvend persoonlijk Strategiegesprek

Een eerste gesprek is altijd vrijblijvend, dus wil je weten of ik iets voor je kan betekenen? Ga naar deze pagina voor meer informatie en plan direct een afspraak. En onthoud vooral deze quote:

Be strong enough to stand alone, smart enough to know when you need help and brave enough to ask for it.

Laten we er met elkaar voor zorgen dat iedereen voortaan moedig genoeg is om hulp in te schakelen. Ben jij zelf geen leidinggevende, maar heb je of ken je een leidinggevende die je ziet worstelen? Wees dan zo aardig om dit blog door te sturen.  

Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.