Ga naar de inhoud

Wat is echt belangrijk?

Wat is nu echt belangrijk?

Wat me in deze Corona crisis het meest opvalt is dat we met de neus op de feiten worden gedrukt. Wat waren we allemaal ongelooflijk druk met alles wat op ons to do lijstje stond, druk met alle moetens in ons leven. En wat hadden we weinig tijd over voor gezin, familie en andere leuke dingen. Heel veel urgente zaken vallen weg nu we verplicht thuis moeten blijven. En veel mensen gaan terug naar de basis. Maar wat is eigenlijk je basis? En hoe kom je er achter wat voor jou echt belangrijk is? Daarom deze keer geen blog over leidinggeven, maar over de focus op wat echt belangrijk is in jouw leven.  

 

Begin met het einde voor ogen

Een van mijn favoriete managementboeken is het boek “the 7 habits of highly effective people” van Stephen Covey. Dit boek geeft sturing aan je leven op basis van 7 principes. Een van die principes is: Begin met het einde voor ogen. In deze Corona tijd misschien wel toepasselijker dan ooit, al willen we daar nu ook liever niet over nadenken. Begin met het einde voor ogen gaat over je persoonlijke missie. Die missie kun je opstellen na serieus zelfonderzoek gebaseerd op de vraag: “Wat wil je dat mensen over je zeggen op je begrafenis?”. Beetje luguber misschien om hier bij stil te staan, maar als je vanuit het eind van je leven terugkijkt op hoe je je leven nu leeft geeft dat een goed zicht op hoe je wilt dat mensen zich jou herinneren. 

Wat is voor jou het belangrijkste?

Wanneer je weet wat voor jou de belangrijkste doelen zijn, kun je alles wat je vandaag, morgen of volgende maand doet, plaatsen in de context van wat voor jou het belangrijkste is. Draagt het bij aan jouw doelen, dan is die activiteit prima. Brengt het jou daar verder vanaf, stop er dan mee. Covey zegt in zijn boek terecht dat we eenvoudig onszelf kunnen bedriegen door een drukbezet leven te leiden. Je kunt zeer actief zijn zonder effectief te zijn. 

Persoonlijke missie

Een van de beste manieren om te beginnen met het einde voor ogen is het schrijven van je persoonlijke missie. Dat is niet iets wat je zomaar even doet, daar moet je echt voor gaan zitten en over langere tijd schrijven en herschrijven. Je persoonlijke missie beschrijft wat je wilt zijn (je persoonlijkheid) en wat je wilt doen (je bijdragen en prestaties). Beredenerend vanuit je grafrede word je persoonlijke missie vaak duidelijker, het is een soort van grondwet. 

Corona als kans

Op internet zie ik veel filmpjes voorbij komen waarbij Corona als een soort kans wordt gezien om opnieuw te bepalen waar je mee bezig bent. Om opnieuw te beoordelen of je wel doet waar je echt gelukkig van wordt. En laten we eerlijk zijn, nu is je kans om bij je leven stil te staan. Heel veel valt weg doordat we noodgedwongen thuis zijn. Gebruik die tijd en ruimte nuttig en ga zitten voor je persoonlijke missie. Hoe wil jij later herinnerd worden? Wat wil je dat je familie, gezin of vrienden over je zeggen? En hoe belangrijk is je werk in die missie? Wat wil je bereikt hebben aan het eind van je leven? Of kom je er achter dat je werk misschien wel een te grote plaats inneemt in je leven?

It is never too late for a second chance

Geef jezelf een kans om echt te doen wat je altijd al wilde. Heb je hulp nodig om op zoek te gaan naar jouw persoonlijke missie? Ik kan me dat goed voorstellen. Ook ik heb vorig jaar in overleg met een goede coach mijn persoonlijke missie geschreven. Het was voor mij o.a. de aanleiding om voor mezelf te beginnen als coach. 

Nieuwsgierig geworden?

Natuurlijk ga jij als leider niet over 1 nacht ijs en wil je eerst vrijblijvend kennismaken. Ik weet hoe kostbaar jouw tijd is. Ik vind het daarnaast ook belangrijk dat we een klik hebben. We maken daarom eerst een afspraak voor een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek. Je kunt via deze link naar mijn agenda om direct een afspraak in te plannen die past in jouw drukke agenda.

Ben jij op zoek naar de 3 gouden tips die iedere leidinggevende helpen?

In mijn gratis e-book geef ik jou als leidinggevende 3 gouden tips om ook in deze Coronacrisis met plezier en energie leiding te geven. Dit fijne e-book: vraag je hier gratis aan.

Wil je vaker dit soort tips ontvangen?

Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog met inspirerende ervaringen en tips in je mail te ontvangen.