Ga naar de inhoud

Wat is geluk?

Geïnspireerd door de internationale dag van het geluk, vraag ik me af wat geluk nu precies is. Denk je bij geluk meteen aan je familie, je partner, kinderen of meer aan succes in je carrière? Of hangt geluk voor jou samen met een prijs die je wint in een loterij of het casino. Toevallig lees ik ook in de krant dat Nederland op plek 5 staat van de meest gelukkige landen. Een mooi onderwerp dus voor een blog over geluk. Want ook in de coachgesprekken die ik heb gaat het regelmatig over wat geluk betekent en wat je gelukkig maakt. Als je dat namelijk weet van jezelf, hoef je alleen nog maar te bekijken hoe je daar meer van kan toevoegen in je werk en je leven. Al klinkt dat simpeler dan het is. Wil jij weten hoe je je gelukkiger kunt voelen? Lees dan verder in dit blog.  

Wat geluk voor mij betekent

Geluk betekent voor mij bijzondere momenten verzamelen met de mensen die me lief zijn, met mijn man, de kinderen, mijn ouders en dierbare vrienden. Dat kan zijn door te reizen naar mooie plekken en zo qualitytime met elkaar door te brengen. Zo begon ik dit jaar met een korte vakantie in Zeeuws-Vlaanderen met een deel van het gezin. En onlangs was ik met mijn middelste dochter naar Rome. De foto bij dit blog maakte ik daar. Op die momenten kan ik mijn geluk niet op.

Maar geluk zit ook in kleinere momenten dichterbij huis, bijvoorbeeld in een mooie wandeling langs het IJsselmeer met onze labrador. Ook tijdens het bakken van iets lekkers met mijn jongste voel ik een gelukskriebel opkomen. Of tijdens een moment met mijn gezicht in de zon. Of wanneer ik de vogeltjes weer hoor fluiten na de winter.

“Gelukkig zijn gaat niet over krijgen wat je wil. Het gaat over genieten van wat je hebt en er dankbaar voor zijn.”
– voorpositiviteit.nl

 

Gelukkig worden van je werk

Ook in mijn werk heb ik regelmatig geluksmomenten. Wanneer ik merk dat een goede vraag van mij echt iets openbreekt bij mijn gesprekspartner. Of wanneer ik terugkrijg dat iemand zoveel heeft aan de gesprekken met mij. En wanneer de stappen in mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven ook echt een grote verandering teweegbrengen bij de leidinggevenden die het Programma volgen, dan voel ik me oprecht gelukkig. Ook wanneer ik geïnspireerd word door opleidingen of boeken voel ik me gelukkig en bevoorrecht dat ik dit vak heb gevonden. Net als wanneer het me lukt om mijn dagen zo te plannen dat er ruimte is voor een wandeling, voor een fijne lunch en ik aan het eind van de dag nog energie over heb. Er zijn veel dingen dus die me in mijn werk gelukkig maken.

“Doen wat je leuk vindt is vrijheid. Leuk vinden wat je doet is geluk.”

 

Weet jij wat geluk voor jou betekent?

Heb jij ook weleens nagedacht over jouw geluksmomenten? Wanneer ervaar je die vooral? En vertel eens, hoe vaak voel je je gelukkig in je werk? Als het goed is, gebeurt je dit vaak. Het komt helaas ook voor dat je eerlijk moet bekennen dat je vaker ongelukkig bent dan gelukkig tijdens je werkdagen. En als dat zo is, weet je dan wat je kunt doen om het aantal geluksmomenten te verhogen? Er kan soms veel meer dan je denkt.

“Do more of what makes you happy”

Althans dat merk ik vaak in mijn coachgesprekken. Je zit soms vast en staat er niet bij stil welke keuzes er allemaal zijn om je gelukkiger te voelen. Als jij bijvoorbeeld weet dat je je echt gelukkiger voelt wanneer je in je pauze naar buiten kunt voor een frisse neus, dan kun je hier rekening mee houden. Net als tijd vrijmaken voor taken waar je plezier in hebt en waar je je dus gelukkig door voelt. Wie weet zijn dat wel dingen die je collega juist helemaal niet fijn vindt om te doen. Er kan echt meer dan je denkt om je geluksgevoel te vergroten.

 

Hoe kun je je geluksgevoel vergroten?

Wanneer je weet wat je gelukkig maakt is de volgende stap om daar wat mee te doen. Hoeveel tijd per dag of per week besteed jij aan die dingen waar je echt blij van wordt? Of doe je heel veel dingen omdat ze moeten gebeuren, maar dragen die niet bij aan je geluksgevoel?

Wanneer jij iemand bent die hier niet eerder bij stil heeft gestaan, kijk dan eens een week terug in je agenda. Hoeveel dingen stonden erin die bijdragen aan je geluk? En hoeveel dingen waren juist precies dat waar je niet blij van werd? Als uit die terugblik blijkt dat dit niet in de juiste verhouding tot elkaar staat, bedenk dan wat je hieraan zou kunnen doen. Kan hier iets aan veranderd worden?

Zeker in deze krappe arbeidsmarkt heb je grote kans dat een gesprek hierover met je leidinggevende mogelijkheden biedt. De meeste organisaties zijn er echt op gericht om jou gelukkig te houden, zodat je behouden blijft voor het bedrijf. Bovendien is er een risico dat je uitvalt als veel onderdelen van je werk niet bijdragen aan je (werk)geluk. Ook hiervoor geldt weer, er kan meer dan je denkt. Maar ze kunnen aan jou niet ruiken dat er veel taken zijn die jij misschien tegen je zin doet.

“Iedereen zei: dat gaat niet.
En toen kwam er iemand die dat niet wist en die deed het gewoon.”

 

Kijk eens van een afstand  naar jezelf

Dit advies geef ik altijd, zorg voor jezelf en je eigen vitaliteit. En dat betekent dus ook dat je goed moet weten wat je gelukkig maakt en dat zoveel mogelijk in je werkweek terug laten komen. Zeker als je werkt als leidinggevende, is dit heel belangrijk. Jij geeft het voorbeeld en goed voorbeeld doet goed volgen. Kijk dus af en toe eens van een afstand naar jezelf. En stel jezelf de vraag hoe het met jouw geluksgevoel is.

Kun jij hulp gebruiken bij het op stand kijken naar jezelf om je geluksgevoel te verhogen? Denk dan eens een coach. Een coach zoals ik kan als sparringpartner met je meedenken over hoe jij meer geluk kunt ervaren in je werk en daarmee ook in je leven. Een eerste gesprek met mij is altijd vrijblijvend, dus maak gerust een afspraak. Je maakt zo’n afspraak direct in mijn agenda via deze link.

“Niemand heeft een coach nodig, maar iedereen kan een coach gebruiken”

 

Wil je vaker mijn blogs lezen?

Abonneer je dan op mijn blogpagina. Wanneer jij je daar inschrijft, ontvang je altijd als eerste mijn nieuwe blog in je mailbox.

Wil jij je gelukkiger voelen als leidinggevende?

Schrijf je dan in voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven en leer in 11 stappen hoe leidinggeven met minder moeite en meer plezier kan. Ga voor meer info naar de button hieronder.