Ga naar de inhoud

Wat wil je nu echt?

Hoe vaak stel jij jezelf die vraag: wat wil ik nu echt? Ik vermoed dat dat niet zo vaak gebeurt. Meestal heb je het te druk met alles wat er moet gebeuren. Tijd om stil te staan bij de vraag wat jij nu echt wilt bereiken, is er niet. En als je dat al doet, heb je vervolgens niet de ruimte om met het antwoord aan de slag te gaan. En ik moet bekennen, bij mij gaat dat soms net zo. Want ondanks dat ik vaak met mijn klanten over deze vragen in gesprek ben, betrap ik mezelf er ook op. De afgelopen tijd was ik vooral druk met mijn to-do lijst, met acties, met het doen, uitvoeren, regelen, gesprekken voeren, etc. Dat overkomt jou vast ook. Daarom deze keer een blog over het nut van reflectie op wat jij nu echt wilt in je werk en je leven. Inclusief natuurlijk tips hoe je dit aan kunt pakken.  

Wat is jouw missie? 

Hoe vaak per jaar sta jij stil bij wat je doet en of dat bijdraagt aan je doelen? En weet je eigenlijk wel wat je echt wilt bereiken? En weet je vervolgens ook wat je tegenhoudt? Allemaal nuttige vragen om aan jezelf te stellen op regelmatige basis. Toch staan deze vragen waarschijnlijk niet in je agenda. Ik werd afgelopen week met mijn neus op de feiten gedrukt tijdens een 2-daags business retreat van Jeanet Bathoorn. De mensen die mij volgen op de socials hebben dat vast voorbij zien komen. Het was iets nieuws, een compleet virtuele wereld waarin ik als avatar met andere ondernemers aan de slag ging met mijn online onderneming. In deze tijd geen overbodige luxe, vanwege het advies om zoveel mogelijk online vanuit huis je werk te doen. Tijdens dat retreat werd mij de vraag gesteld:

“Wat wil je nu echt?”

Mijn eigen missie weer helder

En behalve dat ik leidinggevenden, ondernemers en teams help om met meer plezier en energie moeiteloos de doelen te bereiken, bracht het me weer terug naar mijn missie. Die missie waar ik mee begon ruim 2 jaar geleden. Mijn missie om de wereld beter en mooier te maken door beter leiderschap. Betere leiders werken vol plezier en energie en stralen dat uit naar hun medewerkers. En die stralen dat vervolgens weer uit naar de klanten.

“En zie daar, samen maken we zo een betere wereld waarin plezier voorop staat.”

Waar doe jij het voor?

Wat wil jij eigenlijk bereiken? Wat is jouw missie? Wat wil jij nu echt? Neem de komende week eens een half uur de tijd om voor jezelf die vragen te beantwoorden. En bekijk vervolgens je agenda en check of alles wat er in staat ook bijdraagt aan jouw missie of doel. Hoeveel overleggen staan er in, omdat ze er nu eenmaal instaan? En dragen die overleggen wel bij aan jouw missie? Of als je het iets breder trekt, draagt het overleg ook bij aan de missie van jouw team of organisatie?

“Either you run the day or the day runs you. You choose.”

Sta jij weleens stil?

Als we iets geleerd hebben uit de afgelopen maanden, dan is dat niets onmogelijk is. Waar we vroeger dachten dat volledig thuiswerken echt geen goed idee was, blijkt nu in de praktijk dat het niet tot echt grote problemen leidt. Online vergaderingen, wandelmeetings, online coaching, online borrels en netwerkevents, er blijkt veel meer te kunnen dan we vroeger dachten. En natuurlijk moet je wel aanpassingen doen, want 1-op-1 fysieke overleggen omzetten naar online is niet verstandig. De intensiteit van een online meeting wordt nog vaak onderschat. Daarom is juist deze tijd waarin flexibiliteit voorop staat, een uitstekende periode om ook voor te reflecteren op wat jij nu echt wilt en wat er nodig is om daar te komen. Heel veel blijkt dan of verminderd te kunnen worden of zelfs helemaal weggestreept.

“Laat jij je leiden door wat anderen van je willen of heb je zelf het stuur in handen?”

Maak optimaal gebruik van deze periode

Deze periode, de laatste maand van het jaar, is zeer geschikt om terug te kijken en te reflecteren. Voor die reflectie kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat wilde je dit jaar bereiken?
  • Wat is er gelukt?
  • En waar ben je nog niet tevreden over?
  • En wat betekent dat voor je focus in 2022?

En denk nu niet meteen dat je een hele dag heisessie nodig hebt om hierover na te denken. 1,5 uur is vaak voldoende. Wat het eerst in je opkomt, daar gaat het om. En voor de perfectionisten onder ons, het hoeft niet perfect en 100% volledig te zijn. Begin gewoon en ga aan de slag met de eerste oogst. 

“Alles doen is makkelijk, minder doen vraagt om moed.”

Wat houd je tegen?

Die vervolgvraag is net zo belangrijk als de reflectievraag over wat jij nu echt wilt. Zo ging het ook bij mijn 2-daagse retreat. Wat houdt mij eigenlijk tegen? Vaak komt het erop neer dat je jezelf tegenhoudt. Het zit in je mindset, die allerlei bezwaren roept. Dat doet me ook wel denken aan de tijd dat ik bij de bank werkte. We werkten met een salesmethode van Cohen & Brown en onderdeel daarvan was de bezwarenclinic. In die bezwarenclinic ging je met elkaar nadenken over alle mogelijke bezwaren die een klant zou kunnen hebben tegen het product of de dienst. En je bedacht vervolgens tegenwerpingen voor die bezwaren. Deze methode kun je ook voor je eigen bezwaren gebruiken. Wat houd je tegen om keuzes te maken die ervoor zorgen dat jij bereikt wat je echt wilt? Welke bezwaren heb jij zelf? En realiseer je dat je alleen op basis van een heldere focus en richting echt je doelen haalt. Doen wat je altijd deed, gaat je niet helpen. 

“Do someting today that your future self will thank you for.”

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij dit proces?

Wanneer je nu denkt, tja, ik heb dit weleens gedaan, maar ik verzand toch vaak weer in de waan van de dag. Je bent daar niet de enige in. Het helpt om je te laten begeleiden. Ik maak zelf ook gebruik van coaches om mijn focus en strategie helder op mijn netvlies te houden. Dat was ook de reden van mijn aanwezigheid bij het retreat. Coaching houd je scherp en helpt je echt stappen te zetten. Niet voor niks zit dit onderwerp trouwens ook in mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven. Het hebben van een helder doel, draagt enorm bij aan moeiteloos werken en leven. En zorgt ook voor meer plezier en energie. Weten wat wat je doet en waar je het voor doet, is de basis. 

“Where focus goes, energy flows”

Zet die stap en verander je leiderschap

Hoe zou het zijn om gericht je leiderschap aan te passen zodat jij moeiteloos en met plezier je doelen in 2022 ook echt haalt? Klinkt goed toch? Start dan nu met mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven. In 11 stappen neem ik je mee in de verandering die nodig is om je leiderschap zo aan te passen dat jij met plezier en energie moeiteloos resultaat bereikt. Lees er hier alles over. Nu starten zorgt ervoor dat jij in januari 2022 al moeiteloos leidinggeeft aan je werk en je leven. Maak nu een vrijblijvende afspraak om te bespreken of het bij je past. Ga naar mijn agenda en plan vandaag nog je afspraak. Je kunt nu nog meedoen tegen de prijzen van 2021. 

“A goal without a plan is just a wish”

Wil jij vaker dit soort inspirerende blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je ook inschrijven om als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen. 

Dit vinden de deelnemers aan de Pilot van mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven: