Ga naar de inhoud

Wil je vooruit, kijk dan eens terug

Deze tijd van het jaar is ideaal om terug te kijken. Niet alleen om eens stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd, maar zeker ook om van te leren voor het nieuwe jaar. Het is belangrijk om lering te trekken uit de ervaringen van het afgelopen jaar om daar je voordeel mee te doen bij je doelen voor 2023. Oftewel zoals ik ook wel eens zeg tegen de mensen die ik coach: “Wil je vooruit, kijk dan eens terug”. In dit blog zal ik je meenemen in een heel speciale manier hiervoor. Een manier vanuit een positieve insteek, die ik ooit eens gebruikt heb in mijn tijd als leidinggevende bij de Rabobank. Misschien in deze tijd met veel slecht nieuws een fijne insteek voor een beetje positiviteit.  

Wat heeft mijn roze bril hiermee te maken? 

Als je me een beetje kent, dan weet je dat ik een positief ingesteld mens ben. Ik heb er daarom ook moeite mee om lang stil te staan bij dingen die niet goed gaan. Natuurlijk kun je daar ook van leren, maar ik bekijk het liever van de andere kant, de positieve kant. En dan helpt het om je roze bril op te zetten. Je kunt namelijk op twee manieren terugkijken. Bij de ene manier kijk je naar alles waar je (nog) niet tevreden over bent. Bij de andere manier, die veruit mijn voorkeur heeft, focus je vooral op de dingen die goed gingen. En dan komt een roze bril van pas.

“When you focus on the good, the good gets better” 

 

Hoe werkt het precies?

Stel, je had een mooi project afgelopen jaar en die ging vlotjes. Zet dan eens op een rij waarom het zo goed ging. Welke dingen deed jij om alles vlot te laten verlopen? Welke omstandigheden en randvoorwaarden speelden een rol? Met wie werkte je samen en wat was de invloed daarvan? En misschien zijn er nog meer punten die ervoor zorgden dat het goed verliep. Kijk vervolgens rustig naar de antwoorden die je hierover hebt opgeschreven. Welke les trek jij hieruit voor de doelen die je nog wilt halen in 2023? Wat zijn dan belangrijke punten? Ik noem dat kijken met een roze bril. Deze manier van kijken kun je overal op toepassen. Probeer het ook gerust uit bij dingen die in je privé leven goed zijn gegaan. En probeer een lijstje te maken van terugkerende punten die ervoor zorgen dat de kans op succes groter wordt. 

 

Probeer ook eens de roze microscoop 

Ben jij leidinggevende en ook vaak bezig met verbeteringen? Probeer dan de roze microscoop eens uit. In mijn tijd als leidinggevende bij de Rabobank noemde ik de positieve manier van kijken ook wel de roze microscoop. Het was een tijd waarin we veel werkten aan procesverbeteringen en dat was niet ieders favoriete onderdeel. Toen we bij een overleg de roze microscoop introduceerden werd het leuker om te doen. Door middel van de roze microscoop keken we vooral naar waarom dingen bij bepaalde processen goed gingen. En dat met als doel om daar bij processen die nog niet zo goed verliepen hier wat aan te hebben. Probeer de roze microscoop ook eens uit. 

Dit zou je ook in kunnen zetten voor jouw terugblik op je zakelijke successen in 2022. Je maakt een opsomming van punten waar je al terugkijkend heel tevreden over bent. En vervolgens probeer je als het ware microscopisch in te zoomen waarom dit positief verlopen is. Zie je overeenkomsten? Zijn er randvoorwaarden die meespeelden waardoor het goed ging? Deed jij iets bijzonders waardoor je nu tevreden terugkijkt? Alles wat van belang lijkt, schrijf je op. 

 

Wat kun je hier mee voor je voornemens in 2023?

Ik denk dat alle positieve punten uit de vorige alinea’s heel goed als rode draad gebruikt kunnen worden bij alles wat je wilt bereiken in 2023. Ik geloof niet echt in goede voornemens, daarover schreef ik al eerder mijn blog Goede voornemens werken niet. Waar ik wel in geloof is dat je vanuit de positieve leerpunten van 2022 succesvoller zult zijn bij het bereiken van je doelen voor 2023.

 

Stel doelen voor 2023

Weet je eigenlijk al wat je anders zou willen in 2023? Wanneer je dit al weet, dan is dat mooi. Weet je nog niet precies wat je wilt in 2023? Kijk dan bijvoorbeeld eens opnieuw naar de terugblik die je hierboven al hebt gedaan. Wat ging goed en wil je gebruiken voor wat beter kan in 2023?

Je kunt ook kiezen voor een andere insteek. Heb je bepaalde dromen voor de toekomst? En wat is er nodig in 2023 om die droom te verwezenlijken? Dat kunnen kleine stapjes zijn, maar natuurlijk zijn grote dromen ook prima. Je hebt allerlei leuke manieren om je doelen voor 2023 in beeld te brengen, zoals het maken van een moodboard of een mindmap. Je kunt het ook in excel zetten, het is maar net wat bij jou past. Welke manier je ook kiest, zorg voor heldere doelen voor 2023. Heldere doelen geven focus en structuur en daarmee verhogen ze jouw plezier en energie in je werk en je leven.

“The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new” – Socrates

 

Wil je ook graag vooruit? 

Wil jij heel graag vooruit in het nieuwe jaar, maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Een coach zoals ik, helpt je graag bij de verandering die jij wilt doorvoeren. Ik help je graag bij het opzetten van de roze bril om jouw doelen in 2023 te bereiken. Een nieuw jaar is altijd een uitstekend moment om de stap te zetten in de richting van meer plezier en energie. Wist je trouwens dat ik een prachtig Programma heb gemaakt waarin doelen stellen ook een onderdeel is? Kijk eens op mijn website voor meer informatie. Je vindt de link naar mijn Programma onderaan dit blog of hier.

“We are the change that we seek” – Obama

 

Wil jij vaker dit soort inspirerende blogs lezen? 

Abonneer je dan op mijn blogs. Op mijn blogpagina kun je je inschrijven om altijd als eerste mijn nieuwste blog in je mail te ontvangen.

Wil jij ook Moeiteloos Leidinggeven?

Schrijf je in voor mijn Programma Moeiteloos Leidinggeven en leer in 11 stappen hoe leidinggeven met minder moeite en meer plezier kan. Ga voor meer info naar de button hieronder.