Ga naar de inhoud

Ze willen helemaal niet veranderen

Waarom het soms lijkt alsof je medewerkers niet willen

Laatst sprak ik een bijna wanhopige manager die uitriep: “Het lijkt wel of ze helemaal niet willen veranderen!”. We kwamen daarna in gesprek over veranderen. Ik moest ook denken aan die cartoon. Je kent ‘m vast wel. Hoe het komt dat veranderen soms moeizaam gaat, lees je in dit blog.

 

Striptekening waarbij de leider vraagt wie er verandering wil, waarbij iedereen zijn hand opsteekt. Terwijl bij de volgende vraag wie er wil veranderen, niemand zijn hand opsteekt.

Buiten de comfortzone voelt het vaak niet comfortabel

Veranderen betekent voor mensen iets anders dan ze gewend zijn, iets buiten hun comfortzone. Het woord zegt het al, dat voelt niet altijd comfortabel. Het is niet zo dat mensen niet willen veranderen, je moet alleen wel helder schetsen waarom je dat wilt en wat er voor voordeel voor je medewerkers te halen is.

Aandacht en een helder doel 

Focus op het doel en besteed veel aandacht aan praten met je mensen. Aandacht, echte betrokkenheid en belangstelling voor je mensen is hierbij essentieel. Mensen willen graag mee in een verandering als je kunt aantonen dat het ook een verbetering voor ze betekent. Ook als je echte aandacht voor ze hebt, helpt dat enorm in de ontwikkeling naar het resultaat.

Doe het samen

Doe het ook samen, bedenk met elkaar hoe je het beste resultaat kunt halen. Geef ze de ruimte om de invulling samen met jou te bepalen. Als jij als leider dan open staat en oprechte belangstelling voor ze hebt en houdt, zul je versteld staan van de mogelijkheden.

Weet jij niet goed hoe je dit kunt aanpakken, neem dan contact met me op voor een vrijblijvend Persoonlijk Strategie Gesprek. Kijk hier voor meer informatie en direct contact.